ΣΕΝΑΡΙΟ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΞΕΤΑΖΕΙ Η ELDORADO GOLD

wright-eldorado-520x290

Την πιθανότητα αποχώρησης της από την Ελλάδα εξετάζει η Eldorado Gold, βασική μέτοχος της «Ελληνικός Χρυσός», αν τα εμπόδια στην ολοκλήρωση της επένδυσης που πραγματοποιεί για τη δημιουργία μεταλλουργίας χρυσού στη Β. Χαλκιδική συνεχιστούν

Η αιφνιδιαστική απόφαση του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παραβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτη Λαφαζάνη, να ανακαλέσει δύο άδειες που αφορούν η μεν πρώτη τη θεώρηση της αρχιτεκτονικής και μηχανολογικής μελέτης του εργοστασίου εμπλουτισμού της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές, η δε δεύτερη τις υλοτομικές εργασίες, έχουν τροφοδοτήσει δεύτερες σκέψεις στη διοίκηση της Καναδικής εταιρίας. Επίσημα η Eldorado διαβεβαιώνει ότι «αυτήν τη στιγμή, η ανάκληση των εγκρίσεων δεν έχει ουσιαστική επίδραση στο χρονοδιάγραμμα κατασκευής του έργου στις Σκουριές και η δραστηριότητα συνεχίζεται απρόσκοπτα». Παράλληλα, όμως, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Πολ Ράιτ, προειδοποιεί ότι «η πρόσφατη απόφαση του υπουργού Ενέργειας -εάν δεν αναθεωρηθεί εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος ενδεχομένως να ωθήσει την Eldorado να επανεξετάσει τα επενδυτικά της πλάνα στην Ελλάδα». Ήδη πάντως η ζημιά έχει γίνει, αφού τον τελευταίο μήνα η μετοχή της εταιρίας στο χρηματιστήριο του Τορόντο έχει υποχωρήσει από τα 9,20 στα 6,50 δολ. Εκείνο που φοβούνται οι άνθρωποι της «Ελληνικός Χρυσός» είναι μήπως η επανεξέταση των δύο αδειών, που οι ίδιοι είναι βέβαιοι ότι δεν έχουν κάποιο κενό, επιμηκυνθεί στο διηνεκές και τελικά η υπόθεση «χαθεί» εντέχνως μέσα στα άδυτα της ελληνικής γραφειοκρατίας, κάτι που θα σημάνει τον εγκλωβισμό της εταιρίας.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι, παρά το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έχουν κατ’ επανάληψη ταχθεί κατά της δημιουργίας μεταλλουργίας χρυσού στις Σκουριές, το Μέγαρο Μαξίμου φέρεται εξίσου αιφνιδιασμένο με τους υπόλοιπους από την κίνηση Λαφαζάνη, καθώς ο πρωθυπουργός δεν επιθυμούσε αυτές τις κρίσιμες ημέρες και εβδομάδες να ανοίξει και νέο μέτωπο.

Για την «Ελληνικός Χρυσός» το 2015 εκτιμάται ως έτος-«κλειδί», διότι -όπως σημειώνουν τα στελέχη της- μπαίνουν οι βάσεις για την έναρξη της παραγωγικής διαδικασίας και την εξόρυξη χαλκού και χρυσού από τα κοιτάσματα Σκουριών και Ολυμπιάδας, με σχετική εντατικοποίηση του κατασκευαστικού έργου στις Σκουριές. Υπό την προϋπόθεση, βέβαια, ότι δε θα σταματήσουν οι εργασίες που έχουν προγραμματιστεί, με βάση τις αδειοδοτήσεις της εταιρίας.

Σύμφωνα με το επενδυτικό πλάνο της μητρικής Eldorado Gold Corporation για την Ελλάδα, τα συνολικά κεφάλαια που θα επενδυθούν εντός του 2015 στα μεταλλευτικά έργα της Χαλκιδικής φτάνουν τα 306 εκατ. δολάρια. Στην Ολυμπιάδα, η επανεπεξεργασία παλαιών τελμάτων θα συνεχιστεί και φέτος αποδίδοντας 20.000 ουγκιές χρυσού. Η πρόβλεψη για κεφαλαιoυχικές δαπάνε5 αφορά ποσό 100 εκατ. δολ., το οποίο περιλαμβάνει τη σήραγγα που θα συνδέει mv περιοχή του Μαντέμ Λάκκου με την Ολυμπιάδα, την ανάπτυξη της υπόγειας εκμετάλλευσης και τη νέα φάση κατασκευής του χώρου απόθεσης στον Κοκκινόλακα. Συνολικά, από το έργο της Ολυμπιάδας θα εξορυχθούν 11,5 εκατ. τόνοι μεταλλεύματος σε διάρκεια 25 ετών.

Για το αναπτυξιακό έργο στις Σκουριές ο ετήσιος προϋπολογισμός προβλέπει περί τα 200 εκατ. δολάρια σε αναπτυξιακά κεφάλαια, συμπεριλαμβανομένων των δαπανών για τη συνέχιση των κατασκευαστικών εργασιών, της υπόγειας ανάπτυξης και της έρευνας. Η περάτωση του έργου στις Σκουριές έχει προγραμματιστεί για τα τέλη του 2016. Από την περιοχή των Σκουριών, σε βάθος 30ετίας, συνολικά θα εξορυχθούν 146,2 εκατ. τόνοι μεταλλεύματος.

Το επενδυτικό σχέδιο της «Ελληνικός Χρυσός» στην πλήρη του ανάπτυξη περιλαμβάνει τις ακόλουθες δραστηριότητες:

■ Μεταλλείο στις Σκουριές για την εξόρυξη χαλκού και χρυσού

■ Μεταλλείο στην Ολυμπιάδα για τη εξόρυξη χρυσού, αργύρου, μόλυβδου και ψευδαργύρου

■ Μεταλλείο στο Στρατώνι, για την εξόρυξη μόλυβδου, αργύρου και ψευδαργύρου

■ Εργοστάσιο μεταλλουργίας χρυσού, που μπορεί να επεκταθεί και σε χαλκό, στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις του Μάντεμ Λάκκου

Βασικός προμηθευτής της «Ελληνικός Χρυσός» σε εξοπλισμό και τεχνογνωσία θα είναι η φινλανδική εταιρία «OUTOTEC», που διαθέτει μεταλλεία και μεταλλουργικές εγκαταστάσεις τόσο στη Φινλανδία όσο και στη Σουηδία

Σύμφωνα με τη διοίκηση της «Ελληνικό Χρυσός», οι διαφορές του σημερινού επενδυτικού σχεδίου στην περιοχή από αυτό που είχε διαμορφωθεί στη δεκαετία του 1990 κωδικοποιούνται ως ακολούθως:

Πρώτον, διαφορετική επιχειρηματική προσέγγιση. Η «Ελληνικός Χρυσός» θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητα των μεταλλείων, αξιοποιώντας το γεγονός ότι στην περιοχή υπάρχουν πολλά μέταλλα και όχι μόνο χρυσός.

Δεύτερον, διαφορετική επιχειρησιακή προσέγγιση, αφού σήμερα τα τρία μεταλλεία της ΒΑ Χαλκιδικής αντιμετωπίζονται ως ενιαίο σύμπλεγμα. Υπάρχουν δυνατότητες για πυρομεταλλουργική επεξεργασία όλων των μετάλλων που βρίσκονται στο υπέδαφος της περιοχής και όχι μόνο του χρυσού.

Τρίτον, χρήση διαφορετικής τεχνολογίας. Οι λίμνες τελμάτων δεν υφίστανται πλέον και αντικαθίστανται από ξηρές αποθέσεις κατά πολύ μικρότερου όγκου, ενώ περιορίζεται δραστικά η χρήση χημικών αντιδραστηρίων.

ΠΗΓΗ: ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, 8/03/2015