ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΧΡΥΣΗ ΤΟΜΗ ΓΙΑ ΣΚΟΥΡΙΕΣ

AF2F6BF129D6303D2EE6E9464E22B6E4

Η οικονομική εφημερίδα Επένδυση επιχειρεί μια ψύχραιμη ανάλυση της κατάστασης στην ΒΑ Χαλκιδική:

Μοναδική αναπτυξιακή ευκαιρία ή περιβαλλοντική απειλή; Το ερώτημα σε σχέση με την τεράστια επένδυση στις Σκουριές δεν έχει εύκολες απαντήσεις και αυτός είναι και ο λόγος που όχι μόνο έχει αναστατώσει την περιοχή την οποία αφορά άμεσα, τη βόρεια Χαλκιδική, αλλά και προκαλεί αντιπαραθέσεις σε εθνικό επίπεδο εδώ και πολλούς μήνες. Η αλλαγή της κυβέρνησης αναζωπύρωσε τη συζήτηση γύρω από το μέλλον της μεταλλουργίας χρυσού στην περιοχή και όχι μόνο. Πολλοί συνδέουν το μέλλον της επένδυσης με το αναπτυξιακό μέλλον της βόρειας Ελλάδας. Όσοι δουλεύουν στα μεταλλεία και γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα εκ των έσω και είναι πολλοί επιμένουν ότι η επένδυση πρέπει να προχωρήσει. Υπάρχουν και αυτοί που αντιδρούν, χωρίς πάντα να γνωρίζουν όλες τις λεπτομέρειες και κυρίως χωρίς πάντα να ζουν στην ίδια την περιοχή.

Τις τελευταίες ημέρες, η ένταση είναι μεγάλη, με αφορμή την πρωτοβουλία του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη να ανακαλέσει δύο άδειες, που αφορούν η μεν πρώτη τη θεώρηση της αρχιτεκτονικής και μηχανολογικής μελέτης του εργοστασίου εμπλουτισμού της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές, η δε δεύτερη τις υλοτομικές εργασίες. Στο θέμα της συγκεκριμένης επένδυσης, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρει εδώ και χρόνια αρνητική θέση, με τον Αλέξη Τσίπρα να επισκέπτεται την περιοχή και να δεσμεύεται έναντι όσων αντιδρούν ότι το έργο δεν θα προχωρήσει, ενώ έκανε την ίδια αναφορά στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Παρ’ όλα αυτά, το Μέγαρο Μαξίμου φέρεται αιφνιδιασμένο και ενοχλημένο από την κίνηση Λαφαζάνη, καθώς ο πρωθυπουργός δεν επιθυμούσε αυτές τις κρίσιμες ημέρες και εβδομάδες να ανοίξει και νέο μέτωπο. Μια πονεμένη ιστορία.

Σε κάθε περίπτωση, οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία έχουν περάσει στην αντεπίθεση. Έχουν βγει στα… κάγκελα, ζητώντας τη διασφάλιση της δουλειάς τους και προειδοποιώντας με δυναμικές κινητοποιήσεις, που αρχίζουν από δυναμική κάθοδο στην Αθήνα και φτάνουν έως τον οικειοθελή εγκλεισμό τους στις στοές των μεταλλείων. Ταυτόχρονα, οι εξελίξεις κάνουν τον γύρο του κόσμου κι έχουν επιπτώσεις. Επιχειρηματίες της βόρειας Ελλάδας με εξαγωγική δραστηριότητα και συνεργάτες σε πολλά μέρη του εξωτερικού δέχθηκαν ερωτήσεις για το τι συμβαίνει, αφού το θέμα της νέας εμπλοκής έπαιξε σε πολλά ξένα οικονομικά δίκτυα και κανάλια.

Έως την παρέμβαση Λαφαζάνη, και με δεδομένο ότι η Ελληνικός Χρυσός έχει λάβει έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ο σχεδιασμός της εταιρείας ήταν να θέσει τις βάσεις για την έναρξη της παραγωγικής διαδικασίας και την εξόρυξη χαλκού και χρυσού από τα κοιτάσματα Σκουριών και Ολυμπιάδας, με σχετική εντατικοποίηση του κατασκευαστικού έργου στις Σκουριές. Σύμφωνα με το επενδυτικό πλάνο της μητρικής Eldorado Gold Corporation για την Ελλάδα, τα συνολικά κεφάλαια που θα επενδυθούν εντός του 2015 στα μεταλλευτικά έργα της Χαλκιδικής φτάνουν τα 310 εκατ. δολάρια. Στην Ολυμπιάδα, η επανεπεξεργασία παλιών τελμάτων θα συνεχιστεί το 2015, αποδίδοντας 20.000 ουγγιές χρυσού. Η πρόβλεψη για κεφαλαιουχικές δαπάνες αφορά ποσό 100 εκατ. δολ., το οποίο περιλαμβάνει τη σήραγγα που θα συνδέει την περιοχή του Μαντέμ Λάκκου με την Ολυμπιάδα, την ανάπτυξη της υπόγειας εκμετάλλευσης και τη νέα φάση κατασκευής του χώρου απόθεσης στον Κοκκινόλακα.

[ΠΗΓΗ: ΕΠΕΝΔΥΣΗ, 07/03/2015]