ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

unnamed

Μεγάλη Παναγία, 19 Ιανουαρίου 2015, 

Ανακοίνωση προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις:

«Η δουλειά μας δεν είναι παιχνίδι και δεν θα επιτρέψουμε να γίνει»

«Τις τελευταίες μέρες για άλλη μια φορά η δουλειά μας γίνεται «παιχνίδι» σκοπιμοτήτων και αντιπαραθέσεων, και μάλιστα λίγες ημέρες πριν τις εκλογές.

Δεν πρόκειται να το ανεχτούμε. Δεν θα αφήσουμε την δουλειά μας να γίνει αντικείμενο εκβιασμού.

Εκπροσωπώντας 1.900 εργαζόμενους, 1.900 Έλληνες πολίτες έχουμε την υποχρέωση να τους προστατεύσουμε. Να αγωνιστούμε όλοι μαζί διεκδικώντας το αυτονόητο: Να εφαρμοστεί ο Νόμος, ανεξάρτητα από τις εκλογές.

Εμείς δεν βάλαμε και δεν βάζουμε το θέμα μας σε προεκλογική βάση και ούτε πρόκειται να αφήσουμε την δουλειά μας να ξαναμπεί σε διαπραγμάτευση.

Απαιτούμε επιτέλους να αντιμετωπιστούμε σοβαρά ως Έλληνες πολίτες.

Για τους παρακάτω λόγους:

  1. Η δουλειά μας δεν κρίνεται και δεν μπορεί να κριθεί από εκλογές και πολιτικά παιχνίδια. Υπάρχουν όλες οι αποφάσεις από όλα τα αρμόδια όργανα του ελληνικού κράτους και προχωράμε με απόλυτη νομιμότητα, άσχετα από τις εξελίξεις, σεβόμενοι το ελληνικό κράτος και τα ελληνικά δικαστήρια.
  2. Το έργο μας δεν θα ξεκινήσει, για να αποφασίσουμε τώρα γι’ αυτό. Η διαβούλευση έγινε και μάλιστα κράτησε 8 χρόνια. Τα όργανα αποφάσισαν, το Κράτος γνωμοδότησε, το έργο ξεκίνησε και προχωράει κανονικά.
  3. Σ’ αυτό το έργο δουλεύουμε 1.900 άνθρωποι. 1.900 Έλληνες πολίτες. Απασχολούμαστε στα Μεταλλεία Κασσάνδρας: 600 στις Σκουριές, 600 στην Ολυμπιάδα, 550 στο Στρατώνι και τις Μαύρες Πέτρες, 140 στις Διοικητικές Υπηρεσίες. Δουλεύουμε με απόλυτή αξιοπρέπεια σε περίοδο κρίσης. Και το έργο αυτό στο οποίο απασχολούμασταν και απασχολούμαστε προχωράει συνολικά. Και αυτό δεν μπαίνει σε διαπραγμάτευση.
  4. Το «κέρδος» από τα Μεταλλεία Κασσάνδρας δεν είναι μόνοι οι 5.000 θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν και οι 1.900 θέσεις που υπάρχουν σήμερα. Είναι η παράλληλη απασχόληση. Οι εργολάβοι, οι προμηθευτές, οι πρατηριούχοι, οι ξενώνες, οι έμποροι, οι επαγγελματίες που ζουν λόγω των Μεταλλείων Κασσάνδρας. Είναι τα χωριά της περιοχής που ξαναγέμισαν κόσμο, είναι τα μαγαζιά που άνοιξαν, τα σπίτια που ενοικιάστηκαν, ο τουρισμούς που αυξήθηκε. Είναι η τοπική οικονομία, η ανάπτυξη, τα έσοδα από τους φόρους και τις επενδύσεις στο Ελληνικό κράτος. Και όλα αυτά δεν μπαίνουν σε διαπραγμάτευση.
  5. Γι’ αυτό λοιπόν, δεν δεχόμαστε και δεν θα ανεχτούμε κανέναν εκβιασμό. Εμείς πάνω απ’ όλα βάλαμε και βάζουμε την ενότητα και την κοινωνική ειρήνη στον τόπο μας, όπου δουλεύουμε, ζούμε και μεγαλώνουμε τα παιδιά μας. Δεν θα επιτρέψουμε όμως κανέναν να μας στερήσει τα πιο σημαντικά μας δικαιώματα: Στην εργασία και την αξιοπρέπεια και μάλιστα στο όνομα του νόμου, που εμείς τηρούμε κατά γράμμα.
  6. Εμείς δεν αγωνιζόμαστε μόνο για τις δουλειές μας. Αγωνιζόμαστε για τον τόπο μας που ανέκαμψε από τα Μεταλλεία. Αγωνιζόμαστε για το περιβάλλον, που δεν θα αφήσουμε να μπει σε κίνδυνο. Αγωνιζόμαστε για τα παιδιά μας.
  7. Εμείς δεν είμαστε η Εταιρεία. Είμαστε οι εργαζόμενοι, οι μεταλλωρύχοι, οι εργάτες, οι οδηγοί, οι μηχανικοί, οι επιστήμονες. Και είμαστε περήφανοι για την δουλειά μας και για το γεγονός ότι μπορούμε και δουλεύουμε στον τόπο μας και να ζούμε απ’ αυτή την δουλειά τα παιδιά μας.

Εκπροσωπώντας λοιπόν όλους αυτούς τους εργαζόμενους που βασίζουν την ζωή τους σε αυτό το έργο, ρωτάμε:

  1. Πως είναι δυνατόν να παραβλέπουμε τον Νόμο, τα όργανα του ελληνικού κράτους, το ΣτΕ, και όλες τις παραπάνω αλήθειες που εμείς τις ζούμε, και να παίζουμε στις πλάτες όλων αυτών των ανθρώπων;
  2. Πως είναι δυνατόν να ξεχνάμε τι έγινε στην Χαλκιδική το 2003, όταν έκλεισαν τα Μεταλλεία και πως μια ολόκληρη περιοχή μετατράπηκε σε τόπο γερόντων, χωρίς δουλειές, χωρίς νέο κόσμο και με υποβαθμισμένη τοπική οικονομία; Που ήταν τότε όλοι αυτοί οι σωτήρες; Οι «θεματοφύλακες» της Χαλκιδικής και του περιβάλλοντος; Τότε δυστυχώς μείναμε τελείως ΜΟΝΟΙ.

Εμείς λοιπόν δεν μπορούμε να ξεχάσουμε.

Ούτε μπορούμε να παραμείνουμε θεατές στις εξελίξεις.

Γιατί για μας όλα τα παραπάνω δεν είναι παιχνίδι. Είναι η ζωή μας. Είναι το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας και του τόπου μας.

Και το τελευταίο που θέλουμε είναι να χάσουμε ότι πετύχαμε με αγώνες, και να έχουμε ως μόνη προοπτική την ένταξή μας σε προγράμματα κατάρτισης.

Σήμερα ενωμένοι όλοι οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων στα Μεταλλεία Κασσάνδρας, δηλώνουμε ότι είμαστε εδώ, για να προστατεύσουμε τις δουλειές μας και τον τόπο μας.

Είμαστε εδώ για να προστατεύσουμε 1.900 Έλληνες πολίτες.

Και θα είμαστε. Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε το αυτονόητο.

Θα είμαστε εδώ για να θυμίζουμε με όποιον τρόπο χρειαστεί, σε όσους ξεχνούν, ότι η δουλειά μας ούτε είναι παιχνίδι και ούτε θα επιτρέψουμε να γίνει.

Και αυτό δεν το βάζουμε σε καμία διαπραγμάτευση.»

Οι Πρόεδροι των Σωματείων Εργαζομένων στα Μεταλλεία Κασσάνδρας Χαλκιδικής