ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΙΑ

6a4ed776dca70ae695eb5f6e80d00a58_XLΣε ανάρτηση στην οικονομική ηλεκτρονική εφημερίδα www.Voria.gr με ημερομηνία 2/9/2014 διαβάζουμε για την κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσαν πρόεδροι 13 Εργατικών Κέντρων της Β. Ελλάδας, ενόψει της μεγάλου συλλαλητηρίου που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου, κατά την εμφάνιση του πρωθυπουργού στα εγκαίνια της φετινής ΔΕΘ.

Ειπώθηκε λοιπόν στη συνέντευξη τύπου πως η ανεργία σε Μακεδονία – Θράκη ανατρέπει τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας. Κυμαίνεται πάνω από 40%, σε πολλές περιπτώσεις και το 50% του ενεργού εργατικού δυναμικού, ακόμη και στη …καλή περίοδο του καλοκαιριού, με τον τουρισμό και τη μεταποίηση στα εξαγώγιμα φρούτα, ενώ σχεδόν «τυχερές» είναι οι περιοχές που η ανεργία είναι κοντά, έστω λίγο πάνω, από το 30%.

Όταν έλαβε το λόγο ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χαλκιδικής, Θεόδωρος Αδαλής, άκουσαν όλοι έκπληκτοι πως «η ανεργία στη Χαλκιδική είναι στο 20% επειδή, στο βόρειο τμήμα του νομού τα μεταλλεία δημιουργούν απασχόλησης (1.200 προσλήψεις πέρυσι), ενώ στο νότιο είναι η τουριστική βιομηχανία». Χρειάζεται να σχολιάσουμε κάτι περισσότερο; Στα υπάρχοντα στοιχεία δεν συμπεριλαμβάνονται βέβαια οι μελλοντικές προαναγγελθείσες θέσεις εργασίας από την Ελληνικός Χρυσός.

Ο κος Αδαλής σημείωσε επίσης πως, ειδικά στις μικρές τουριστικές επιχειρήσεις η ανασφάλιστη εργασία είναι ο κανόνας, ενώ πολύ δύσκολα μπορεί να ελεγχθεί η αγορά με μία μόνο Επιθεωρήτρια Εργασίας.