ΠΕΡΙ ΕΞΟΡΥΞΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

782877-32bd546c-1153-11e4-ae81-95568c4ed36e

Ο Nyunggai Warren Mundine είναι διευθύνων σύμβουλος στην εταιρεία συμβούλων NyunggaBlack και εκτελεστικός πρόεδρος του Αυστραλιανού Εμπορικού Επιμελητηρίου των Αυτοχθόνων. Η Daily Telegraph της Αυστραλίας δημοσίευσε ένα ενδιαφέρον άρθρο του με τίτλο «Χωρίς την εξόρυξη όλοι θα ζούσαμε σε σπηλιές», όπου αντικρούονται κάποια από τα συνήθη επιχειρήματα των οικολόγων κατά της εξόρυξης και (ξανα)γράφονται κάποιες βασικές αλήθειες. Για όσους θέλουν να διαβάσουν το πρωτότυπο, μπορούν να το κάνουν εδώ.

«Πρόσφατα προκάλεσα οργανώσεις οικολόγων να μου υποδείξουν ένα μέρος στην Αυστραλία όπου δεν θα είχαν αντίρρηση να εγκαταστήσουμε ένα νέο ανοικτό ορυχείο και ένα μέρος όπου θα υποστήριζαν την εγκατάσταση μονάδας εξόρυξης και κατεργασίας πετρελαίου ή φυσικού

Η απάντηση ήταν αναμενόμενη… Ακόμη περιμένω για την απάντηση… Εντωμεταξύ οι οικολογικές οργανώσεις δημοσίευσαν σχόλια για τα άρθρα μου, γεμάτα γενικές αρχές και μητρικές συμβουλές, αλλά τίποτα συγκεκριμένο.

Υπήρχε επίσης η συνηθισμένη καταιγίδα από τις προσβολές στο ίντερνετ. Και αυτό που βρίσκω εξωπραγματικό είναι ότι υπάρχουν και εμφανώς μορφωμένοι άνθρωποι που δεν έχουν ιδέα πως τα περισσότερα από τα αντικείμενα που χρησιμοποιούν και βασίζονται σε αυτά καθημερινώς, προέρχονται από τις εξορύξεις. Μου θυμίζουν κάπως αυτόν που ψωνίζει κρέας από το σουπερμάρκετ και φρίττει όταν ακούει πως κάποιος έσφαξε μια αγελάδα.

Σχεδόν το κάθε τι που αγγίζουμε προέρχεται από προϊόντα εξόρυξης – σπίτια, αυτοκίνητα, λεωφορεία, τρένα, ηλεκτρικές συσκευές, τηλέφωνα, τεχνολογικός εξοπλισμός, πλαστικά. Όπως επίσης τα κυκλώματα και τα μικροτσίπ που χρησιμοποιούμε σε κάθε λογής εφαρμογή, από τα ΑΤΜ και τα παιχνίδια μέχρι τους βηματοδότες, μέχρι την κατασκευή παπουτσιών για τρέξιμο, ή ακόμη και στα κατοικίδιά μας. Οι τροφές που τρώμε μεγαλώνουν με λιπάσματα και μαζεύονται με μηχανήματα.

Τα μέταλλα εξορύσσονται. Τα πλαστικά κατασκευάζονται από παράγωγα του πετρελαίου. Το γυαλί φτιάχνεται από πυρίτιο και ασβεστόλιθο. Πολλά λιπάσματα αποτελούνται από φωσφορικά άλατα ή ανθρακικό κάλιο. Όλα αυτά τα υλικά εξάγονται από το έδαφος.

Πριν λίγες εβδομάδες κάποιοι δήλωσαν πως η ανανεώσιμη ενέργεια, οι τέχνες, η μόρφωση, το ίντερνετ, ο τουρισμός, τα τηλέφωνα και οι υπολογιστές μπορούν να υπάρξουν χωρίς την εξόρυξη. Τους εύχομαι καλή τύχη αν το επιχειρήσουν…

Για προσπάθησε να ανεβάσεις μια θεατρική παραγωγή χωρίς ήχο, σκηνικά, φωτισμό, όργανα, σύστημα για τα εισιτήρια, και όλα αυτά που είναι προϊόντα εξόρυξης. Ακόμα και ο γραφίτης στο μολύβι των μαθητών προέρχεται από τα ορυχεία!

Η ανανεώσιμη ενέργεια εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την εξορυκτική βιομηχανία. Οι ανεμογεννήτριες κατασκευάζονται από υλικά όπως χάλυβας, αλουμίνιο, και φάιμπεργκλας (το οποίο αποτελείται από γυαλί και πλαστικό). Περιέχουν επίσης κυκλώματα και μικροτσίπ και σπάνιες γαίες όπως το νεοδύμιο. Τα ηλιακά πάνελ περιέχουν πυρίτιο και έχουν αλουμινένια πλαίσια.

Το ίντερνετ είναι δομημένο πάνω σε υλικά από εξόρυξη, όπως ο εξοπλισμός του δικτύου, οι σέρβερ, η καλωδίωση, τα κυκλώματα, τα μικροτσίπ, τα πλαστικά… Τηλέφωνα και υπολογιστές περιέχουν μέταλλα σπάνιων γαιών, γυαλί και πλαστικά. Ακόμα και σε δύο κουτάκια αναψυκτικού συνδεδεμένα με ένα κομμάτι σπάγκου, θα βρείτε υλικά από εξόρυξη.

Και για να κατασκευαστούν αυτά τα υλικά και να καταστούν λειτουργικά αυτά τα αντικείμενα, χρειάζονται τεράστιες ποσότητες ενέργειας.

Υπάρχει ένα τεράστιο χάσμα στις στρατηγικές και την πολιτική ατζέντα των οικολόγων. Είναι εξαιρετικά σαφείς στο τι δεν θέλουν. Πότε θα μας υποδείξουν κάτι το οποίο υποστηρίζουν;

Θέλουν περισσότερη ανανεώσιμη ενέργεια. Είναι όμως διατεθειμένοι να υποστηρίξουν την κατασκευή ενός ορυχείου σπάνιων γαιών, ή ένα χυτήριο αλουμινίου ή ένα εργοστάσιο επεξεργασίας σιδηρομεταλλεύματος για να κατασκευαστούν τα υλικά για τις ανεμογεννήτριες και τα ηλιακά πάνελ; Και αν ναι, που ακριβώς; Υποστηρίζουν πως πιστεύουν στην πράσινη οικονομία, αλλά πως ακριβώς θα δουλέψει αυτή η οικονομία;

Όταν οι οικολόγοι και οι υποστηρικτές τους πιέζονται να απαντήσουν σε τέτοιες βασικές ερωτήσεις ή αποφεύγουν να δώσουν απάντηση ή αποκαλούν τους ανθρώπους ανόητους. Κάποιος σε ένα μπλογκ έγραψε: “Περιμένει στα αλήθεια ο Mundine να πιστέψουμε πως χωρίς εξόρυξη δεν θα υπήρχε τεχνολογία, social media και τηλέφωνα; Είναι γελοίο, είναι οι ασυναρτησίες που θα περίμενες να ακούσεις από κάποιο παιδί που δεν έχει καμιά ιδέα για το τι συμβαίνει πέρα από την παιδική χαρά, και απλά οι γονείς του είπαν να μισεί τους οικολόγους”

Όλοι γελάγαμε όταν ακούσαμε από ένα Αμερικανικό κίνημα πως ο Ήλιος περιστρέφεται γύρω από τη Γη, αλλά στην Αυστραλία φαίνεται να υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν πως μπορούν να ζήσουν μια σύγχρονη ζωή χωρίς τα προϊόντα της εξόρυξης. Κανένας δεν μπορεί στ’ αλήθεια ή θα θελήσει ποτέ να ζήσει χωρίς τα προϊόντα αυτά. Γιατί δεν το λέμε αυτό ευθέως στους ανθρώπους;»