ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ: ΕΞΟΡΥΞΗ & ΟΡΑΜΑ

stratoni-Splash

O υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων της Eldorado Gold, Κώστας Γεωργαντζής, δημοσιεύει ένα άρθρο του με τον τίτλο «ΒΑ Χαλκιδική: Βιώσιμη ανάπτυξη μέσω της εξόρυξης και του τουρισμού», στον ιστότοπο Euromines, της Ευρωπαϊκής Ένωσης Εξορυκτικών Βιομηχανιών, Μεταλλικών Ορυκτών & Βιομηχανικών Μεταλλευμάτων. Απολαύστε το μεταφρασμένο. Για τους αγγλομαθείς, εδώ.

«Η ΒΑ Χαλκιδική είναι μια από τις καλύτερες περιοχές στην Ελλάδα όπου οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού μπορούν να συνυπάρξουν. Συνδυάζει τέλεια 300 ολόκληρα χιλιόμετρα ακτογραμμής με τρεις ορεινούς όγκους στην ενδοχώρα, όπου οι τρόποι ζωής διαφοροποιούνται και είναι μοναδικοί.

Το «Τρίτο δάχτυλο» της χερσονήσου της Χαλκιδικής είναι το σπίτι για την επιβολή, παγκοσμίου φήμης, μοναδικά ιστορικά μνημεία. Εδώ βρίσκεται το Άγιο Όρος, το λίκνο της Ορθόδοξης πίστης. Είναι επίσης η γενέτειρα του μεγαλύτερου φιλοσόφου της Ελλάδας, του Αριστοτέλη, και ήταν ο τόπος όπου ο Ξέρξης, ο βασιλιάς της Περσίας, δημιούργησε την περίφημη διώρυγα, που είναι το μόνο ίχνος Περσικής παρουσίας που έχει βρεθεί στην Ευρώπη. Αυτή η γωνιά της Χαλκιδικής ήταν επίσης ο τόπος όπου τα διάσημα χωριά της εξόρυξης, τα Μαδεμοχώρια, ιδρύθηκαν και ευδοκίμησαν κάτω από την οθωμανική κυριαρχία.

Είναι σε αυτό το μοναδικό τοπίο, όπου τα φυσικά φαινόμενα στην επιφάνεια «μπλέκονται» με την ιστορία για να δημιουργήσουν ένα εξαιρετικό τουριστικό προϊόν. Το υπέδαφος περιέχει μια ευρεία ποικιλία μεταλλευμάτων. Μερικά μόνο από αυτά είναι ο χρυσός, το ασήμι, ο χαλκός, ο μόλυβδος, ο ψευδάργυρος και το μαγγάνιο.

Ήταν η ύπαρξη των εν λόγω ορυκτού πλούτου που βοήθησε το βασίλειο των Μακεδόνων να μεγαλώσει και να αναπτυχθεί, και βοήθησε τον μαθητή του Αριστοτέλη, τον Μέγα Αλέξανδρο, να φτάσει στα πέρατα του κόσμου για να μεταδώσει τον ελληνικό πολιτισμό και τις αξίες στον τότε γνωστό κόσμο.

Σήμερα, αυτά τα ίδια κοιτάσματα καθοδηγούν τις δραστηριότητες της Hellas Gold, προσφέροντας στην περιοχή ΒΑ Χαλκιδική μια μοναδική ευκαιρία για οικονομική ανάπτυξη βασισμένη σε παγκόσμια πρότυπα.

Το πρώτο βήμα για την εφαρμογή του σχεδίου της Hellas Gold για την αναζωογόνηση της τοπικής οικονομίας, και τον τομέα του τουρισμού ειδικότερα, είναι ο ειλικρινής, συνεχής, άμεσος διάλογος και η διαβούλευση με τους τοπικούς παράγοντες. Έχουμε εμπλακεί σε διάλογο μαζί τους για περίπου 3 χρόνια, υποστηρίζοντας διάφορες πρωτοβουλίες και κυρίως υποστηρίζοντας σχέδια για την προώθηση του τοπικού τουριστικού προϊόντος, αφουγκραζόμενοι τις ανάγκες της περιοχής και σχεδιάζοντας έργα υποδομής και ανάπτυξης που θα προωθήσουν την τουριστική φήμη της περιοχής, που είναι η πύλη για το Άγιο Όρος.

Βασικές προτεραιότητες της πολιτικής μας, σε στενή συνεργασία με το ελληνικό κράτος και τις τοπικές αρχές, είναι να δημιουργηθεί μια φορολογική ελεύθερη ζώνη για αντικείμενα από χρυσό και ασήμι στις περιοχές της Ιερισσού, των Νέων Ρόδων και της Ουρανούπολης, και να σχεδιάσουμε ένα επισκέψιμο Μεταλλευτικό Πάρκο που θα επιτρέπει στους επισκέπτες να γνωρίσουν τη μεταλλευτική ιστορία της περιοχής με την επίσκεψη παλαιών φρεατίων εξόρυξης, να δουν τον τρόπο της εξόρυξης όπως γινόταν στο παρελθόν, να απολαύσουν multimedia παρουσιάσεις σχετικά με το πώς τα μέταλλα παράγονται, και ούτω καθεξής. Πρωταρχικός στόχος μας είναι να προσελκύσει η περιοχή επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο στόχος της Hellas Gold δεν είναι απλά να υποστηρίξει παράλληλες δραστηριότητες, όπως ο τουρισμός, ο πολιτισμός, η εκπαίδευση και ο αθλητισμός. Αυτό είναι αυτονόητο, και αποτελεί υποχρέωση για κάθε επενδυτή, για κάθε ειλικρινή, ορθά σκεπτόμενο και ορθά πράττοντα κοινωνικό εταίρο.

Προχωρώντας πέρα από αυτονόητες υποχρεώσεις μας, στόχος μας είναι η ανάπτυξη του τουρισμού, παράλληλα με την εξόρυξη, έτσι ώστε και οι δύο τομείς να λειτουργούν ως κινητήριες δυνάμεις για την ανάπτυξη της περιοχής, να συνυπάρξουν, να αλληλεπιδρούν και να επιτευχθεί μια ισορροπία έτσι ώστε ΒΑ Χαλκιδική να γίνει ένα πρότυπο για την ανάπτυξη της υπόλοιπης χώρας.

Αυτές είναι οι σκέψεις και οι απόψεις που έχουμε στο μυαλό επενδύοντας και παράγοντας ένα έργο πραγματικής αξίας. Έχοντας κερδίσει την εμπιστοσύνη και τη συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης και των τοπικών φορέων, συνεχίζουμε με σίγουρα και σταθερά βήματα και μέσα σε λίγα χρόνια θα έχουμε υλοποιήσει το επενδυτικό πρόγραμμα μας. Παραμένουμε σταθερά πεπεισμένοι ότι το έργο μας θα δημιουργήσει ένα ιστορικό προηγούμενο και θα βρει πολλούς, μα πολλούς μιμητές. – Κώστας Γεωργαντζής»