Η ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΡΑΛΙ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΥ

Μπορεί ο χρυσός να είναι το δημοφιλέστερο μέταλλο και το κορυφαίο καταφύγιο για τους επενδυτές, με αποτέλεσμα το ράλι των τελευταίων μηνών και τα διαδοχικά ιστορικά υψηλά να τραβούν τους προβολείς της δημοσιότητας, ωστόσο η κρίση του χαλκού αποτελεί ένα ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα που απασχολεί εξίσου την παγκόσμια επενδυτική κοινότητα.

Την ώρα, λοιπόν, που η παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση αυξάνει εκθετικά τη ζήτηση για χαλκό, ο πλανήτης παράγει πολύ λιγότερο χαλκό απ’ ότι χρειάζεται. Αυτό σημαίνει ότι ο χαλκός ενδέχεται να έχει μπροστά του ένα πρωτόγνωρο ράλι που θα οδηγήσει τις τιμές του σε δυσθεώρητα ύψη.

Σε επίπεδο τιμών, ο χρυσός καλπάζει πάνω από τα 2.380 δολάρια/ουγγιά και δεν αποκλείεται, σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών, να φτάσει ακόμη και τα 3.000 δολάρια/ουγγιά, ενώ ο χαλκός ενισχύεται σε ποσοστό άνω του 11% μέσα στο 2024, με το προθεσμιακό συμβόλαιο Μαΐου να φτάνει χθες έως τα 4,33 δολάρια ανά λίβρα, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2023.

Η παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση, σε συνδυασμό με τα περιορισμένα project εξόρυξης, αναγκάζουν την Bank of America να αναβαθμίσει τις εκτιμήσεις της κατά 8%, προβλέποντας πλέον άνοδο της τιμής του χαλκού στα 10.250 δολάρια/τόνο στο δ’ τρίμηνο του 2024, από 9.419 δολάρια/τόνο που έφτασε χθες στο Λονδίνο. Ακολούθως, ο χαλκός θα συνεχίσει ανοδικά για να φτάσει κατά μέσο όρο στα 12.000 δολάρια/τόνο το 2026.

Τα προβλήματα στην αγορά χαλκού δεν είναι καινούρια, όμως όσο ο κόσμος αγοράζει ηλεκτρικά οχήματα και γενικότερα προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες της πράσινης οικονομίας, τόσο μεγαλύτερες φαίνονται οι ελλείψεις στην εξόρυξη του μετάλλου. Σήμερα εκτιμάται ότι ενεργειακή μετάβαση που συντελείται παγκοσμίως θα έχει ως αποτέλεσμα να διπλασιαστεί σχεδόν η ζήτηση για χαλκό έως το 2025.

Δεν είναι όμως λίγοι οι επενδυτικοί οίκοι που καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι μεταλλευτικοί κολοσσοί, όπως η κρατική Codelco της Χιλής, η BHP, η Glencore και η Rio Tinto, δεν θα καταφέρουν να καλύψουν τις ανάγκες. Η έλλειψη χαλκού εκτιμάται ότι θα έχει τρομακτικές επιπτώσεις.

Αφενός θα εμποδίσει την ανάπτυξη των project καθαρής ενέργειας και αφετέρου θα θέσει σε κίνδυνο την επίτευξη του στόχου για μηδενικές εκπομπές ρύπων έως το 2050. Σύμφωνα με τους αναλυτές των S&P, Bank of America και ΙΕΑ, θα πρέπει να βρεθούν λύσεις, όπως η βελτίωση της παραγωγής των υφιστάμενων ορυχείων, η ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών εξόρυξης και η επιτάχυνση της ανακύκλωσης χαλκού.

Σύμφωνα με τη Citi, η δεύτερη bull market του χαλκού στον 21ο αιώνα οδηγείται από την ενεργειακή μετάβαση και μόνο η άνοδος των τιμών μπορεί να δώσει λύση στις ελλείψεις που παρατηρούνται. Στο μεταξύ, τα νέα στοιχεία για την βιομηχανική παραγωγή στην Κίνα το μήνα Μάρτιο ξεπέρασαν τις προσδοκίες, βάζοντας το λιθαράκι τους στην άνοδο των τιμών του χαλκού, καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αποτελεί τον κορυφαίο καταναλωτή χαλκού στον πλανήτη. Η Citi, μάλιστα, υπενθυμίζει ότι κατά τη διάρκεια της πρώτης bull market του αιώνα,

η τιμή του χαλκού πενταπλασιάστηκε μέσα σε διάστημα τριών ετών, με ώθηση από την αστικοποίηση και βιομηχανοποίηση της Κίνας.

Τέλος, για τον χρυσό η BofA δηλώνει την προτίμησή της στο πολύτιμο μέταλλο, προβλέποντας άνοδο στα 2.500 δολάρια/ουγγιά στο δ’ τρίμηνο του 2024 και ενδεχομένως στα 3.000 δολάρια μέσα στο 2025. Η αμερικανική τράπεζα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην αγοραστική μανία που επιδεικνύουν οι κεντρικές τράπεζες, αγοράζοντας χρυσό σε ποσότητες-ρεκόρ, καθώς και στην ισχυρή λιανική ζήτηση από την αγορά της Κίνας.

[ΠΗΓΗ: https://www.liberal.gr/, του Κωνσταντίνου Μαριόλη, 10/04/2024]