ΧΑΛΚΟΣ: «ΆΛΜΑ» ΠΑΝΩ ΑΠΟ 15% ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΔΙΜΗΝΟ ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΟΥ – ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ

Ο χαλκός που χρησιμοποιείται σε καλώδια ρεύματος, ανεμογεννήτριες, ηλεκτρικά οχήματα και ηλιακούς συλλέκτες, αποτελεί βασικό υλικό για την ενεργειακή μετάβαση

Κοντά σε υψηλό 15 μηνών διαπραγματεύεται σήμερα ο χαλκός, καθώς οι ανησυχίες για την προσφορά και οι καλύτερες προοπτικές ζήτησης πυροδότησαν ένα πλήθος ανοδικών κινήσεων στην αγορά.

Οι τιμές έχουν ανέβει περισσότερο από 15% τους τελευταίους δύο μήνες μετά τις διαταραχές στα ορυχεία που απείλησαν την παραγωγή κατεργασμένου χαλκού στα κινεζικά χυτήρια, τα οποία αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ήμισυ της παγκόσμιας προσφοράς. Ταυτόχρονα, οι επενδυτές ποντάρουν στην ενίσχυση της κατανάλωσης στη χώρα, καθώς η μεταποίηση ανακάμπτει.

Ο χαλκός που χρησιμοποιείται σε καλώδια ρεύματος, ανεμογεννήτριες, ηλεκτρικά οχήματα και ηλιακούς συλλέκτες, αποτελεί βασικό υλικό για την ενεργειακή μετάβαση.

«Η δεύτερη μακροχρόνια bull market του χαλκού αυτόν τον αιώνα οδηγείται από την αλματώδη αύξηση της ζήτησης που σχετίζεται με την απεξάρτηση από τον άνθρακα“, έγραψαν οι αναλυτές της Citigroup  σε σημείωμά τους προς τους επενδυτές. «Μόνο οι υψηλότερες τιμές θα περιορίσουν αυτά τα ελλείμματα».

Το μέταλλο διαπραγματευόταν με μικρή μεταβολή την Τρίτη στα 9.419,50 δολάρια ανά τόνο στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου στις 16:19 τοπική ώρα, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η εργοστασιακή δραστηριότητα της Κίνας ξεπέρασε τις προσδοκίες τον Μάρτιο, το τελευταίο σημάδι οικονομικής ανάκαμψης στη μεγαλύτερη χώρα σε κατανάλωση χαλκού στον κόσμο. Τα στοιχεία που δείχνουν αυξημένες δαπάνες υποδηλώνουν επίσης ότι η εγχώρια κατανάλωση επιταχύνει.

Κατά τη διάρκεια της ανοδικής πορείας στη δεκαετία του 2000, ο χαλκός αυξήθηκε περισσότερο από πέντε φορές σε τρία χρόνια, λόγω της αστικοποίησης και της εκβιομηχάνισης στην Κίνα. Η Citigroup ανέφερε ότι υπάρχει πιθανότητα για «εκρηκτική άνοδο των τιμών» και πάλι τα επόμενα τρία χρόνια.

Υπήρξε μια σειρά από προβλήματα στην παραγωγή σε ορυχεία σε όλο τον κόσμο, γεγονός που έχει επιτείνει τις ανησυχίες γύρω από την έλλειψη νέας προσφοράς. Η έλλειψη νέων έργων «αρχίζει τελικά να αυξάνεται», δήλωσαν οι στρατηγικοί αναλυτές της Bank of America. Η τράπεζα αναμένει ότι ο χαλκός θα φτάσει κατά μέσο όρο τα 12.000 δολάρια ανά τόνο μέχρι το 2026.

Άλλα βασικά μέταλλα ενισχύθηκαν την Τρίτη, με τον ψευδάργυρο να αυξάνεται έως και 2,4%, καθώς τα κινεζικά χυτήρια γίνονται το τελευταίο «θύμα »της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας στις αγορές μετάλλων της χώρας.

[ΠΗΓΗ: https://www.newmoney.gr/, 9/4/2024]