ΤΟ ΝΙΚΕΛΙΟ ΣΤΑ ΚΡΙΣΙΜΑ ΟΡΥΚΤΑ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Την προηγούμενη Τετάρτη, το liberal.gr είχε ως θέμα τις δυσκολίες που αρχίζουν να αντιμετωπίζουν οι εταιρείες που εξορύσσουν νικέλιο, ειδικά στην Αυστραλία. Δύο ημέρες μετά, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Αυστραλίας πρόσθεσε το νικέλιο στον κατάλογο των κρίσιμων ορυκτών και μετάλλων, κάτι που δείχνει πως παίρνει πολύ σοβαρά την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τα ορυχεία νικελίου.

Η ένταξη του νικελίου στον κατάλογο των κρίσιμων μετάλλων θα δώσει την δυνατότητα στις επιχειρήσεις του χώρου να αποκτήσουν πρόσβαση αφενός σε κρατική χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Κρίσιμων Μετάλλων ύψους 4 δισ. δολαρίων Αυστραλίας (2,6 δισ. δολάρια ΗΠΑ) και αφετέρου σε άλλα προγράμματα κρατικών επιχορηγήσεων.

Επίσης, σύμφωνα με το Reuters, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση μελετά την θεσμοθέτηση φορολογικών κινήτρων προκειμένου να ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις να επενδύσουν περισσότερο στον τομέα της επεξεργασίας νικελίου. Όπως διαβάζουμε στους Financial Times, η αρμόδια υπουργός της ομοσπονδιακής κυβέρνησης Madeleine King δήλωσε στους δημοσιογράφους πως η κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί σύντομα και να στηρίξει τους παραγωγούς νικελίου.

Όπως δήλωσε «η διεθνής τιμή του νικελίου προβλέπεται να παραμείνει σε σχετικά χαμηλά επίπεδα μέσα στο 2024 και πιθανότατα για αρκετά χρόνια ακόμα, μέχρι να εξομαλυνθεί η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από το πλεόνασμα προσφοράς». Το πλεόνασμα προσφοράς στο οποίο αναφέρθηκε η υπουργός έχει άμεση σχέση με την τεράστια αύξηση της ινδονησιακής παραγωγής η οποία έχει αλλάξει πλήρως την κατάσταση στην διεθνή αγορά νικελίου. Παρά το γεγονός πως η Αυστραλία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός μετά την -με μεγάλη πλέον διαφορά- πρώτη Ινδονησία, δεν φαίνεται να έχει την δυνατότητα να επηρεάσει την εξέλιξη των τιμών.

Η δύσκολη κατάσταση στην οποία περιέρχονται τα ορυχεία νικελίου της χώρας αρχίζει να απειλεί τα σχέδια της χώρας να γίνει ένα από τους πιο σημαντικούς κρίκους της εφοδιαστικής αλυσίδας στην βιομηχανία μπαταριών και ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως εκτός από νικέλιο, η Αυστραλία είναι πολύ δυνατή και στην παραγωγή λιθίου, που είναι ακόμα πιο σημαντικό από το νικέλιο για την κατασκευή μπαταριών ηλεκτροκινούμενων οχημάτων.

Η χώρα προσπαθεί να ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις του κλάδου να δημιουργήσουν μέσα στην χώρα εγκαταστάσεις επεξεργασίας των «πράσινων μετάλλων», έτσι ώστε να παράγεται μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία για την οικονομία και τους Αυστραλούς φορολογουμένους, οι οποίοι υποστηρίζουν αυτή την προσπάθεια μέσω του κρατικού προϋπολογισμού.

Η υπουργός King φαίνεται πάντως να πιστεύει πως οι εξορυκτικές επιχειρήσεις της χώρας έχουν αρχίσει να βρίσκονται σε μειονεκτική θέση απέναντι σε ανταγωνίστριες από άλλες χώρες, καθώς το κόστος παραγωγής είναι υψηλότερο λόγω της προσήλωσής τους σε πρακτικές λειτουργίες φιλικότερες προς το περιβάλλον και τους εργαζόμενους. Προς απογοήτευση της υπουργού και των επιχειρήσεων, οι διεθνείς αγοραστές νικελίου δεν φαίνεται να είναι πρόθυμοι να πληρώσουν το λεγόμενο «πράσινο υπερτίμημα».

Επανερχόμενοι στο βασικό μας θέμα, από τις πρώτες αντιδράσεις των ειδικών της αγοράς, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν φαίνονται αρκετά για να αλλάξουν την απόφαση των εταιρειών εξόρυξης να κλείσουν κάποια από τα ορυχεία νικελίου στην Αυστραλία. Ίσως οι φορολογούμενοι να χρειαστεί να βάλουν το χέρι τους ακόμα πιο βαθιά στην τσέπη, μέχρι τουλάχιστον να αρχίσει να αναγνωρίζεται έμπρακτα η «ηθική υπεροχή» των εξορυκτικών τους επιχειρήσεων. 

[ΠΗΓΗ: https://www.liberal.gr/, 20/2/2024]