ΛΙΘΙΟ, ΚΟΒΑΛΤΙΟ, ΓΑΛΛΙΟ – ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΑ “ΚΛΕΙΔΙΑ” ΤΗΣ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ;

Ενδείξεις για “κρίσιμες πρώτες ύλες” υπάρχουν σε μια ζώνη από το Κιλκίς έως τη Θράκη, ενώ και στη Σάμο υπάρχει ανάλογη στρωματογραφία με ανάλογες περιοχές της Μ. Ασίας, όπου υπάρχει λίθιο.

Μια σειρά από “κρίσιμα” μέταλλα, απαραίτητα για την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση, καθώς αποτελούν βασικές πρώτες ύλες για την κατασκευή μπαταριών, ημιαγωγών αλλά και άλλων προϊόντων αποτελούν το σύγχρονο “χρυσό” αλλά και τα εργαλεία σύγχρονης “ισχύος”.

Καθώς, μάλιστα, η προμήθεια των βασικών αυτών πρώτων υλών ελέγχεται από την Κίνα και τις ΗΠΑ, η ΕΕ “αφυπνίστηκε” και αναζητά να τα διασφαλίσει, με εξορύξεις εντός του εδάφους της, πάντα, όπως αναφέρεται, με τον απαραίτητο σεβασμό σε περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς όρους.

Στο φόντο αυτό και η Ελλάδα που με βάση το ερευνητικό “αρχείο’ της ΕΑΓΜΕ, της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Ερευνών, (τ. ΙΓΜΕ), αναζητά βηματισμό, την ώρα που μεγάλοι όμιλοι προωθούν σχετικές επενδύσεις.

Παράλληλα, ήδη τρέχει η διαδικασία δημοπρασιών σε τρεις περιοχές της Β. Ελλάδας με ενδείξεις για “κρίσιμες πρώτες ύλες”, ενώ μένει να γίνουν και περαιτέρω έρευνες π.χ. για να φανεί εάν οι ενδείξεις για κοβάλτιο, στα ορυχεία σιδηρονικελίου της Λάρκο, είναι βάσιμες ή για λίθιο στη Σάμο, όπου η γεωλογική διαμόρφωση είναι ανάλογη με περιοχές στην Τουρκία, όπου υπάρχουν κοιτάσματα, είναι πρόδρομες για άνοιγμα εκμετάλλευσης.

Έτσι, με δεδομένες τις προκλήσεις, και την ανάγκη να διασφαλστούν κρίσιμες πρώτες ύλες με εγχώρια υπεραξία και αποφυγή εισαγωγών από τρίτες χώρες, όπου οι περιβαλλοντικοί κανόνες δεν τηρούνται σε βάρος του “όλου πλανήτη” ή γίνεται εκμετάλλευση της παιδικής εργασίας (Αφρική για Κοβάλτιο), άνοιγμα στην κοινωνία και ειδικά στην περιφέρεια, όπου και το πεδίο δράσης των εξορυκτικών επιχειρήσεων με στόχο την ενημέρωση για θέματα βιωσιμότητας, ορθών πρακτικών αλλά και συνολικής συνεισφοράς του κλάδου στην Ελληνική κοινωνία υλοποιεί ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, με αφορμή τη συμπλήρωση των πρώτων 100 χρόνων λειτουργίας του.

“Τα μέλη μας έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται υπερηφάνεια για την ουσιαστική συνεισφορά του κλάδου στην εθνική οικονομία και μάλιστα σε ιδιαίτερα δύσκολες περιόδους τόνισε” στην εναρκτήρια εκδήλωση του ο πρόεδρος κ. Κωνσταντίνος Γιαζιτζόγλου.

Όπως τόνισε, οι Ελληνικές εξορυκτικές επιχειρήσεις έχουν ουσιαστική συνδρομή στην κοινωνικό οικονομική ανάπτυξη ολόκληρων περιοχών – με τη δημιουργία δεκάδων χιλιάδων καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας, στην εισροή πολύτιμου συναλλάγματος – σε περιόδους που ήταν ζωτικής σημασίας για τη σταθερότητα της χώρας καθώς επίσης και στην ανάπτυξη τεχνογνωσίας και καινοτομίας.

“Στην ανατολή του δεύτερου αιώνα δραστηριοποίησης μας, οραματιζόμαστε το μέλλον, λαμβάνοντας υπ’ όψη τις σημαντικές αλλαγές που βιώνουμε τις τελευταίες δεκαετίες, σε ότι αφορά την τεχνολογία, το περιβάλλον αλλά και την γεωπολιτική σταθερότητα.

Οι Ελληνικές εξορυκτικές επιχειρήσεις, αξιοποιώντας τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές, εγγυώνται την παραγωγή ορυκτών πρώτων υλών με το μικρότερο δυνατό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και είναι έτοιμες να ανταποκριθούν στις προκλήσεις του μέλλοντος για πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη και να προσφέρουν στην Ευρώπη τις κρίσιμες αλλά και τις χρήσιμες πρώτες ύλες που απαιτούνται” κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΜΕ.

(Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ: )

[ΠΗΓΗ: https://www.news247.gr/, του Γιώργου Αλεξάκη, 22/2/2024]