Η βιομηχανία εξόρυξης της Ναμίμπια αναπτύχθηκε σημαντικά το 2022 όσον αφορά τον κύκλο εργασιών και στήριξη του ΑΕΠ, σε μεγάλο βαθμό λόγω της αύξησης της παραγωγής διαμαντιών κατά 44%. Επιπλέον, οι δαπάνες εξερεύνησης αυξήθηκαν με αφορμή το αυξανόμενο ενδιαφέρον για κρίσιμα ορυκτά λόγω της παγκόσμιας ενεργειακής μετάβασης και για ουράνιο όπου προβλέπεται έλλειμμα εφοδιασμού. Η εξορυκτική βιομηχανία της Ναμίμπια κυριαρχείται από την εξόρυξη διαμαντιών και ουρανίου και περισσότερο από το 70% των διαμαντιών της χώρας εξάγεται από τη θάλασσα.
Στη νέα έκθεση της Research & Markets με τίτλο The Mining Industry in Namibia 2023 παρέχονται πολύτιμες πληροφορίες για το μέγεθος και την τρέχουσα κατάσταση του εξορυκτικού κλάδου της χώρας, συμπεριλαμβανομένων στοιχείων για ένα ευρύ φάσμα ορυκτών, τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, τις συνεχείς προσπάθειες εξερεύνησης, εξελίξεις έργων και εταιρικές δράσεις εντός του κλάδου.
Η έκθεση περιλαμβάνει στοιχεία από 19 εταιρείες που περιλαμβάνουν τους παραγωγούς διαμαντιών De Beers Marine Namibia και Namdeb Diamond Corporation, τις εταιρίες εξόρυξης ουρανίου Rössing Uranium και Swakop Uranium, τσιμεντοβιομηχανίες όπως η Ohorongo Cement, και τις Rosh Pinah και Trigon Mining που παράγουν ψευδάργυρο και χαλκό αντίστοιχα.
Σύμφωνα με την De Beers Marine Namibia, το 95% των διαμαντιών που εξάγονται από το βυθό κοντά στη Ναμίμπια είναι εξαιρετικής ποιότητας, σε μεγάλη αντίθεση με το μόλις 20% διαμαντιών σντίστοιχης ποιότητας που προέρχονται από το κορυφαίο ορυχείο της De Beers στη Μποτσουάνα. Ορισμένοι ειδικοί εκτιμούν ότι τα διαμάντια στον ωκεανό έχουν υποστεί θαλάσσια διάβρωση για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα που μόνο όσα από αυτά είναι ιδιαίτερα ποιοτικά θα μπορούσαν να παραμείνουν ανέπαφα.
Οι εξαγωγές ορυκτών γίνονται κυρίως σε ημιεπεξεργασμένες ή ακατέργαστες μορφές. Ενώ αρκετά νέα έργα σχεδιάζεται να ξεκινήσουν την παραγωγή τα επόμενα χρόνια, ορισμένα ορυχεία χαλκού έχουν σταματήσει τη λειτουργία τους τον τελευταίο καιρό. Η βιομηχανία σημείωσε επίσης κλιμάκωση στις δαπάνες εξερεύνησης, λόγω του αυξημένου παγκόσμιου ενδιαφέροντος για τα κρίσιμα ορυκτά της Ναμίμπια, λόγω της παγκόσμιας ενεργειακής μετάβασης, καθώς και στον τομέα του ουρανίου, ο οποίος αντιμετωπίζει αναμενόμενο έλλειμμα εφοδιασμού.
[ΠΗΓΗ: https://rawmathub.gr/, 7/2/2024]