Η BacTech Environmental θα λειτουργήσει πιλοτική μονάδα ανάκτησης μετάλλων από μεταλλευτικά κατάλοιπα μέσω βιοεκχύλισης (bioleaching) για διάρκεια έξι μηνών. Η δοκιμή της καινοτόμου «πράσινης» τεχνολογίας εξόρυξης για την ανάκτηση μετάλλων θα ξεκινήσει στο Sudbury στις αρχές του 2024.
Η BacTech Environmental έχει αναπτύξει μια φιλική προς το περιβάλλον διαδικασία βιοεκχύλισης την οποία θα δοκιμάσει σε μεταλλευτικά κατάλοιπα για την ανάκτηση μικρών ποσοτήτων κοβαλτίου και νικελίου και παράλληλη απομάκρυνση επιβλαβών ρύπων.
Η διαδικασία βιοεκχύλισης περιλαμβάνει χρήση φυσικώς απαντώμενων, αβλαβών, βακτηρίων τα οποία μπορούν να «εκπαιδευτούν» στο εργαστήριο ώστε να στοχεύουν ορισμένα μέταλλα και να περιορίζουν άλλες ουσίες που είναι επιβλαβείς για τον άνθρωπο.
Η εταιρεία εξέδωσε μία ενημέρωση σχετικά με το προτεινόμενο έργο που αφορά στη βιοεκχύλιση πυρροτίτη (pyrrhotite), θειούχο ορυκτό του σιδήρου, στο Sudbury του Καναδά. Εάν η πιλοτική δοκιμή αποδειχθεί επιτυχής, το γεγονός αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα νέο είδος εξορυκτικής βιομηχανίας, φιλικής προς το περιβάλλον.
Η εταιρεία με έδρα το Toronto συνεργάζεται με έναν ερευνητικό εταίρο στο Sudbury, τη MIRARCO Mining Innovation, για να δοκιμαστεί η τεχνολογία της σε μικρής κλίμακας πιλοτική μονάδα σε εργαστηριακό περιβάλλον. Από τον Ιανουάριο 2024, θα επεξεργάζονται μερικά κιλά καταλοίπων την ημέρα και η έρευνα θα διαρκέσει έξι μήνες.
Η Nadia Mykytczuk, πρόεδρος και CEO της MIRARCO, και ειδικός σε αυτήν την τεχνολογία, συνεργάζεται με την BacTech στην ανάπτυξη της πιλοτικής εγκατάστασης. Η MIRARCO έλαβε χρηματοδότηση τον Αύγουστο 2023 για την ανάπτυξη της πιλοτικής εγκατάστασης. Η BacTech είπε το περασμένο καλοκαίρι ότι τα τέλματα πυρροτίτη που χρησιμοποιήθηκαν στις δοκιμές θα παρασχεθούν από την εξορυκτική εταιρεία νικελίου Sudbury Vale.
Η εταιρεία εκτιμά ότι υπάρχουν περίπου 80 και 100 εκατομμύρια τόνοι καταλοίπων πυρροτίτη στη λεκάνη του Sudbury τα οποία δημιουργήθηκαν και διαχειρίζονται ιστορικά από τις εταιρείες Vale (πρώην INCO) και Glencore (πρώην Falconbridge) σε μια ειδική περιοχή απόθεσης. Στα τέλματα περιέχονται ποσότητες νικελίου και κοβαλτίου οι οποίες δεν εξήχθησαν κατά τη διάρκεια της πρότερης μεταλλουργικής κατεργασίας του μεταλλεύματος πυρροτίτη.
Ο στόχος της δοκιμής είναι να προσδιοριστεί εάν η διαδικασία βιοεκχύλισης της BacTech μπορεί να ανακτήσει μικρές ποσότητες κοβαλτίου και νικελίου. Η εταιρεία είπε ότι τα αποτελέσματα είναι ζωτικής σημασίας για την εξασφάλιση της προστασίας των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας. Τα αποτελέσματα θα χρησιμοποιηθούν για το σχεδιασμό ενός εργοστασίου σε κλίμακα επίδειξης της τεχνολογίας, χρησιμοποιώντας εξοπλισμό εμπορικού μεγέθους που θα καταδείξει την οικονομική βιωσιμότητα της διεργασίας και θα παράγει ικανοποιητικές ποσότητες μετάλλων. Στην περίπτωση όπου η τεχνολογία αποδειχθεί οικονομικά βιώσιμη, η BacTech θα εξετάσει την κατασκευή μονάδας παραγωγής, πιθανώς στο Sudbury.
[ΠΗΓΗ: https://rawmathub.gr/, με πληροφορίες από northernontariobusiness.com, 10/1/2024]