ΣΠΑΕΙ ΤΑ «ΚΟΝΤΕΡ» Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΥ: ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ 2.100 ΔΟΛΑΡΙΑ Η ΟΥΓΓΙΑ

Ρεκόρ σημείωσε η τιμή του χρυσού, καθώς ξεπέρασε το ιστορικό της υψηλό – Το προηγούμενο ρεκόρ στην τιμή του χρυσού είχε καταγραφεί το 2020, εν μέσω πανδημίας.

Η τιμή ξεπέρασε τα 2.100 δολάρια ανά ουγγιά (31,1 γραμμάρια), καθώς αρκετοί traders μοιάζουν να προεξοφλούν μείωση των επιτοκίων της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας την επόμενη χρονιά.

Το πολύτιμο μέταλλο έφθασε συγκεκριμένα τα 2.135,39 δολάρια ανά ουγγιά κατά την έναρξη των συναλλαγών στις ασιατικές αγορές, ξεπερνώντας έτσι το προηγούμενο ρεκόρ, που καταγράφτηκε το 2020, εν μέσω της πανδημίας.

Ο Bart Melek, επικεφαλής στρατηγικών εμπορευμάτων στην TD Securities, αναμένει ότι οι τιμές του χρυσού θα ανέλθουν κατά μέσο όρο στα 2.100 δολάρια το δεύτερο τρίμηνο του 2024.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού, το 24% όλων των κεντρικών τραπεζών σκοπεύουν να αυξήσουν τα αποθέματά τους σε χρυσό τους επόμενους 12 μήνες, καθώς γίνονται όλο και πιο απαισιόδοξες για το δολάριο ΗΠΑ ως αποθεματικό ενεργητικό.

«Αυτό σημαίνει δυνητικά υψηλότερη ζήτηση τα επόμενα χρόνια», είπε o Melek.

Σύμφωνα με το CNBC, οι τιμές του κίτρινου χρυσού έχουν αυξηθεί για δύο συνεχόμενους μήνες ενώ η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς ενισχύει τη ζήτηση σε ασφαλή assets. Ο χρυσός τείνει να έχει καλές επιδόσεις σε περιόδους οικονομικής και γεωπολιτικής αβεβαιότητας λόγω της κατάστασής του ως αξιόπιστου αποθέματος.

«Η αναμενόμενη υποχώρηση τόσο του δολαρίου όσο και των επιτοκίων το 2024 είναι βασικοί θετικοί μοχλοί για τον χρυσό», δήλωσε στο CNBC ο επικεφαλής στρατηγικής Αγορών, Παγκόσμιας Οικονομίας και Ερευνας Αγορών της UOB, Heng Koon How.

Μάλιστα, εκτίμησε ότι οι θα μπορούσαν να φτάσουν έως και τα 2.200 δολάρια μέχρι το τέλος του 2024.

[ΠΗΓΗ: https://www.ieidiseis.gr/, 4/12/2024]