ΣΕ ΔΥΣΚΟΛΗ ΘΕΣΗ Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΣΤΟ ΑΕΡΙΟ

Μετά την Ουγγαρία, η οποία έχει ανακοινώσει ότι προσφεύγει κατά της Βουλγαρίας για την επιβολή της έκτακτης φορολόγησης στο ρωσικό αέριο που διέρχεται από το δίκτυο της χώρας, μια ακόμη χώρα ανακοίνωσε την πρόθεσή της να στραφεί κατά της απόφασης της Σόφιας. 

Ο λόγος για τη Βόρεια Μακεδονία, η οποία χαρακτηρίζει ως παράνομο το φόρο διαμετακόμισης στο ρωσικό φυσικό αέριο που επιβάλλεται από τη Βουλγαρία και σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι θα χρησιμοποιήσει όλα τα νόμιμα μέσα για την κατάργησή του. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Βόρεια Μακεδονία δεν μπορεί να εισάγει μη ρωσικό αέριο μέσω της Βουλγαρίας, και παρά ταύτα ο φόρος παραμένει σε ισχύ. Κι αυτό θα αυξήσει τις τιμές θέρμανσης και φυσικού αερίου τουλάχιστον κατά 20% για τους καταναλωτές της Βόρειας Μακεδονίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος η Ουγγαρία δήλωσε ότι είναι έτοιμη να αντιδράσει στην απόφαση της Βουλγαρίας στο πλαίσιο της ΕΕ, έχοντας ήδη κινήσει ποινική διαδικασία κατά της Σόφιας από τις 13 Νοεμβρίου. Η Ουγγαρία κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εκκινήσει διαδικασία παραπομπής κατά της Βουλγαρίας για την επιβολή του έκτακτου φόρου στο ρωσικό αέριο. Σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων της Ουγγαρίας, ο βουλγαρικός φόρος δημιουργεί σοβαρό κίνδυνο για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και της ευρύτερης περιοχής και παράλληλα συνιστά παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας. Σε περίπτωση που δεν ανταποκριθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ουγγαρία φέρεται διατεθειμένη να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. 

Τόσο η Ουγγαρία όσο και η Σερβία που επίσης λαμβάνει μέσω Βουλγαρίας ρωσικό φυσικό αέριο, έχουν αντιταχθεί στο φόρο με το σκεπτικό ότι η Gazprom μπορεί να μεταφέρει το κόστος στους πελάτες της ή να μειώσει εντελώς τις ροές. 

Δυσκολίες στην είσπραξη

Την ίδια στιγμή η Βουλγαρία φαίνεται να αντιμετωπίζει δυσκολίες στην είσπραξη του νέου τέλους. Μάλιστα η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας γνωστοποίησε ότι θα τροποποιήσει το σχέδιο προϋπολογισμού του επόμενου έτους ώστε να μη συμπεριλάβει τα αναμενόμενα έσοδα 2,4 δισεκατομμυρίων λέβα (1,3 δισεκατομμύρια δολάρια) από την εισφορά, μαζί με τα σχετικά έξοδα, στην περίπτωση που τελικά ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom PJSC δεν πληρώσει.

Υπενθυμίζεται ότι ο νέος βουλγαρικός νόμος, που είναι ήδη σε ισχύ, επιβάλλει νέο δασμό 20 Lev/MWh (Eur10,27/MWh) στη διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου. Σύμφωνα με την άποψη της βουλγαρικής κυβέρνησης, ο φόρος αποτελεί αντικίνητρο για την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου και ταυτόχρονα ευνοεί τις εισαγωγές αερίου εκτός Ρωσίας όπως και ποσότητες LNG.

Σε ό,τι αφορά τέλος την ελληνική κυβέρνηση, αυτή τηρεί στάση αναμονής και θα λάβει τις αποφάσεις της μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης μεταξύ της ΔΕΠΑ και της Gazprom για την ανανέωση της σύμβασης προμήθειας.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Χάρη Φλουδόπουλου, 21/11/2023]