ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΤΩΝ ΒΟΥΛΓΑΡΩΝ ΣΤΟ ΑΕΡΙΟ

Στάση αναμονής τηρεί η ελληνική κυβέρνηση σε σχέση με την απόφαση της Βουλγαρίας να επιβάλει έκτακτο τέλος 10 ευρώ/MWh επί των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου που διέρχεται από το βουλγαρικό έδαφος. 

Όπως διευκρινίζουν αρμόδιες πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προκειμένου να υπάρξει κάποια κίνηση αμφισβήτησης της βουλγαρικής απόφασης, θα πρέπει προηγουμένως να έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ της ΔΕΠΑ και της ρωσικής Gazprom για την ανανέωση της σύμβασης προμήθειας αερίου της ελληνικής εταιρείας. 

Και εδώ τα πράγματα είναι σύνθετα, υπό την έννοια ότι στο πλαίσιο της συζήτησης που άνοιξε για τον έκτακτο βουλγαρικό φόρο αναδείχθηκαν πτυχές που επηρεάζουν τη διαπραγμάτευση. Ποιες είναι αυτές; Οι πληροφορίες που θέλουν να υπάρχουν εισαγωγές στην Ελλάδα από τρίτες εταιρείες πλην της ΔΕΠΑ σε χαμηλότερη τιμή, έρχονται σε ευθεία αντίθεση με την πρόβλεψη της ισχύουσας σύμβασης προμήθειας με τη Gazprom. Και αυτό διότι βάσει της σύμβασης, το αέριο της ΔΕΠΑ δεν μπορεί να είναι ακριβότερο από άλλες εισαγωγές που πραγματοποιούν άλλες εταιρείες στη χώρα μας. 

Άλλωστε η ίδια σύμβαση προβλέπει ρήτρα take or pay, που σημαίνει ότι δεν μπορεί ταυτόχρονα η ίδια σύμβαση να δημιουργεί εμπόδια για την πώληση του αερίου διότι αυτό τιμολογείται σε μη ανταγωνιστική τιμή και την ίδια στιγμή να ζητά την αγορά όλων των προβλεπόμενων ποσοτήτων (take or pay). 

“Σκοπός μας είναι να βρούμε μια λύση για να συνεχιστεί η ομαλή εκτέλεση της σύμβασης και να υπάρξει κάποια λύση”, τονίζεται χαρακτηριστικά. Οι ίδιες πηγές του ΥΠΕΝ αναφέρουν ότι μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης μεταξύ της ΔΕΠΑ και της Gazprom είναι ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. “Τι θα γίνει μετά και πώς θα εφαρμοστεί στην πράξη ο φόρος αυτό δεν το ξέρουμε, ούτε εάν οι Ρώσοι θα δεχθούν να πληρώσουν το τέλος. Είναι μια συνολική συζήτηση που θα δούμε πώς θα εξελιχθεί μετά το τέλος της διαπραγμάτευσης”, τονίζεται χαρακτηριστικά. 

Πάντως, η θέση της ελληνικής πλευράς χαρακτηρίζεται ως λεπτή υπό την έννοια ότι δεν μπορεί να εμφανιστεί στα ευρωπαϊκά φόρα προκειμένου να υπερασπιστεί τα ρωσικά συμφέροντα. “Είναι σύνθετο το θέμα, με γεωπολιτικό χαρακτήρα, πρέπει να σκεφτούμε εάν θέλουμε να εμφανιστούμε να υπερασπιζόμαστε το ρωσικό αέριο”, αναφέρουν οι ίδιες πηγές. 

Όσο για τις επιπτώσεις στην ελληνική αγορά από την αύξηση του κόστους του ρωσικού αερίου που εισάγεται μέσω Βουλγαρίας, υποστηρίζεται ότι υπάρχει πάντα και η λύση του υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG, το οποίο συνεχίζει να έρχεται παράλληλα και σε μεγάλες ποσότητες χωρίς να υπάρχει το επιπλέον κόστος του τέλους της Βουλγαρίας. 

Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι η ελληνική πλευρά δεν προβληματίζεται επισήμως από την επιβολή του τέλους από τη Βουλγαρία, ανησυχώντας μόνο για το ενδεχόμενο να υπάρξει άρνηση της Gazprom να πληρώσει το επιπλέον κόστος, με αποτέλεσμα στη συνέχεια να υπάρξει διακοπή της ροής του ρωσικού αερίου από τη Βουλγαρία. Σε αυτήν την περίπτωση, οι ποσότητες εκτιμάται ότι θα υποκατασταθούν είτε από εναλλακτικές πηγές αερίου από άλλους αγωγούς είτε από υγροποιημένο αέριο LNG.

 

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Χάρη Φλουδόπουλου, 10/11/2023]