ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΑΝ ΚΟΛΛΗΣΕΤΕ COVID ΚΑΙ ΓΡΙΠΗ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ

Το να κολλήσει κάποιος COVID-19 συνήθως αντιμετωπίζεται. Το ίδιο ισχύει και για τη γρίπη ή τον RSV. Αλλά, εάν κολλήσει ένα άτομο δύο από αυτά ταυτόχρονα; Τότε δημιουργείται μια πραγματικά επικίνδυνη κατάσταση.

Καθώς πλησιάζουν οι πιο κρύοι μήνες, τόσο αυξάνεται η εξάπλωση των τριών μεγάλων αναπνευστικών ιών: της COVID, της γρίπης και του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού. 

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν τα ενημερωμένα εμβόλια για την COVID-19, κατά της γρίπης και εμβόλια RSV για ηλικιωμένους, εγκύους και βρέφη. 

Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες για πρόληψη, κάποιοι λίγοι άτυχοι μπορεί να προσβληθούν όχι μόνο από έναν από αυτούς τους ιούς, αλλά από δύο ταυτόχρονα ή διαδοχικά κατά τη χειμερινή περίοδο.

Τον περασμένο χειμώνα ήταν η πρώτη φορά που ο Dr. Παναγής Γαλιατσάτος, MD, πνευμονολόγος και ιατρός εντατικής θεραπείας στο Johns Hopkins, είδε ασθενείς να έρχονται με COVID και γρίπη. 

Πολύ πιο συχνά, ανέφερε, οι ασθενείς είχαν μόνο έναν από αυτούς τους ιούς. Ωστόσο, ο αριθμός εκείνων με γρίπη και COVID που είδε πέρυσι ήταν «ανησυχητικός».

«Οι ασθενείς που είχαν συν-λοιμώξεις ήταν μακράν οι πιο άρρωστοι ασθενείς μας», είπε ο Δρ. Γαλιατσάτος. 

Πώς ξέρει κάποιος εάν έχει περισσότερους από έναν ιούς;

Όταν πρόκειται να απαριθμηστούν πόσοι άνθρωποι βιώνουν συν-λοιμώξεις, είναι δύσκολο να ειπωθεί. 

Οι περισσότερες από αυτές τις διαγνώσεις προέρχονται από τη νοσηλεία, όπου οι γιατροί συνήθως κάνουν εξετάσεις και για τους τρεις ιούς. 

Για όσους δεν πηγαίνουν σε νοσοκομείο, μπορεί να μην γνωρίζουν ότι έχουν περισσότερες από μία λοιμώξεις, ειδικά επειδή τα συμπτώματα είναι παρόμοια. 

Καταρροή, βήχας, πυρετός και πόνοι στο σώμα μπορεί να συμβούν και με τους τρεις ιούς.

Λόγω της προσβασιμότητας των τεστ για την COVID, είναι πιο πιθανό εάν αρρωστήσει κάποιος και βγει θετικός στην COVID, να μην αναζητήσει τεστ γρίπης ή RSV, εάν η λοίμωξη δεν είναι αρκετά επικίνδυνη για να επισκεφθεί νοσοκομείο.

Το τεστ και για τα τρία δεν είναι αναγκαιότητα για όλους, είπε ο Dr. Peter Chin-Hong, MD, ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο. 

Οι ηλικιωμένοι, οι πολύ νέοι και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα θα πρέπει οπωσδήποτε να αναζητήσουν περαιτέρω εξετάσεις μόλις το καταφέρουν.

Ωστόσο, όσοι δεν εμπίπτουν σε αυτές τις κατηγορίες μπορούν να υποβληθούν σε έλεγχο και για τους τρεις ιούς. Με βάση τα όσα έχουν δει οι γιατροί στο παρελθόν, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα κάποιος να έχει δύο ιούς (COVID και γρίπη) κι όχι RSV.

Τι να κάνει κάποιος εάν έχει γρίπη και COVID

«Το πρώτο πράγμα είναι, να μην πανικοβληθεί», λέει ο Dr. Chin-Hong. Εάν είστε θετικοί στην COVID και έχετε συμπτώματα, αναζητήστε φάρμακο για την πάθηση εντός 5 ημερών από την ασθένεια. 

Εάν αποδειχθεί ότι έχετε γρίπη καθώς και COVID, μπορείτε να πάρετε αντιικά φάρμακα εντός των πρώτων 48 ωρών από τα συμπτώματα, τα οποία μπορεί να συντομεύσουν την ασθένεια κατά μία ημέρα ή περισσότερο.

[ΠΗΓΗ: https://www.liberal.gr/, της Μάριον Κοντογιάννη, 10/11/2023]