Κ. ΜΑΛΑΜΑ: ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ ΑΛΛΑΓΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος κι Ενέργειας κατέθεσε η Κυριακή Μάλαμα, σε σχέση με το πολύ κρίσιμο ζήτημα της κοινωνίας της Ολυμπιάδας για απένταξη του τόπου από την κατηγορία Β Περιοχής Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών που απειλεί το φυσικό κι ανθρωπογενές περιβάλλον της περιοχής. Την ερώτηση συνυπογράφει κι ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Μιλτιάδης Ζαμπάρας

Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση, σύμφωνα με την ΚΥΑ 31722/4-11-2011, ολόκληρη η θαλάσσια περιοχή της Ολυμπιάδας, η παραθαλάσσια περιοχή, η περιοχή Natura κι ο θαλάσσιος χώρος μπροστά στα Αρχαία Στάγειρα έχουν καταταχθεί στη ζώνη Β “Περιοχές με σημαντικά περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης των θαλάσσιων υδατοκαλλιεργειών”. Η κατηγοριοποίηση αυτή σε μια περιοχή απαράμιλλου φυσικού κάλλους προστατευόμενη, με τουριστική ανάπτυξη, έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα. Στην Ολυμπιάδα λειτουργούν πέντε παλαιές μικρές οικιακές μονάδες μυδοκαλλιέργειας και μια ιχθυοκαλλιέργειας οι οποίες αδειοδοτήθηκαν μεταξύ 1988 και 1991 και οι οποίες δεν γειτνιάζουν με το παραλιακό μέτωπο.

Η ακατανόητη αυτή κατάταξη στην κατηγορία Β απειλεί το αύριο της Ολυμπιάδας με δεδομένο ότι εάν χωροθετηθούν οι μεγάλες βιομηχανικές μονάδες οι οποίες κατά καιρούς σχεδιάζονται, όλες οι υπόλοιπες δραστηριότητες είναι καταδικασμένες Η σωστή κατάταξη για την περιοχή της Ολυμπιάδας θα ήταν αυτή της κατηγορίας Δ, δηλαδή ένταξη στις περιοχές “με ιδιαίτερη ευαισθησία ως προς το φυσικό περιβάλλον στις οποίες απαιτείται προσαρμογή των όρων εγκατάστασης και λειτουργίας των μονάδων υδατοκαλλιέργειας στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του χώρου και του περιβάλλοντος”. Στο πλαίσιο αυτό οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία καλούν τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας να διορθώσει την κατηγοριοποίηση της περιοχής της Ολυμπιάδας από την κατηγορία ΠΑΥ Β στην κατηγορία ΠΑΥ Δ.

[ΠΗΓΗ: ΤΥΠΟΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ, 7/11/2023]