Ο ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΕΞΟΡΥΞΗ

Τι σημαίνει η ψηφιακή επανάσταση για τον τομέα της εξόρυξης; Πώς επηρεάζουν οι ψηφιακές εφαρμογές επαγγέλματα τόσο παλιά όσο οι γεωλόγοι και οι μεταλλειολόγοι που εργάζονται σε απομακρυσμένες περιοχές της Αφρικής, της Αυστραλίας ή της Ινδονησίας; Με την πρώτη ματιά, η έννοια του Industry 4.0 είναι ασύνδετη με την εξορυκτική βιομηχανία. Όμως η ψηφιακή επανάσταση βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο γαλλικός όμιλος Eramet συνεργάζεται με τον κατασκευαστή drone Delair για να παράγει τα πρώτα ψηφιακά αντίγραφα των εκμεταλλεύσεων που λειτουργεί. Και έτσι κάπως αναδύεται ο όρος Mining 4.0. Όταν μιλάμε για την ψηφιακή επανάσταση και την έννοια του Industry 4.0, σκεφτόμαστε αυτόματα τη βιομηχανική παραγωγή, την αεροναυπηγική και τον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, αλλά όχι απαραίτητα την εξόρυξη. Κι όμως, αυτός ο τομέας συμμετέχει σε αυτή την επανάσταση.

Drones πετούν κάθε εβδομάδα πάνω από το ορυχείο Tiébaghi, ιδιοκτησίας της SLN/Eramet, στη βόρεια Νέα Καληδονία. Ο στόχος είναι να συλλεχθούν δεδομένα για τα αποθέματα ορυκτών, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ψηφιακό αντίγραφο της εκμετάλλευσης, εξηγεί ο Ludovic Donati, Chief Digital Officer της Eramet: «Χάρη στα drones και τη φωτογραμμετρία, συλλέγουμε δεδομένα για το ορυχείο μας, τα οποία μας επιτρέπουν να έχουμε μια εικόνα σε πραγματικό χρόνο για το τι συμβαίνει σε αυτό. Αυτή η διαδικασία είναι ένας πραγματικός επιταχυντής για την καλύτερη διαχείριση των λειτουργιών μας».

Μέχρι πρόσφατα, η αξιολόγηση των αποθεμάτων μεταλλεύματος στο Tiébaghi ​​απαιτούσε δύο έως τρεις ημέρες εργασίας από μια ομάδα επιθεωρητών κάθε μήνα. Ήταν αργό, ακριβό και ανακριβές. «Με ένα drone, μπορούμε να έχουμε μια επισκόπηση ολόκληρου του ορυχείου σε λιγότερο από δύο ώρες, από τα αποθέματα ορυκτών, μέχρι την κατάσταση των δρόμων μας. Η γνώση σε πραγματικό χρόνο της κατάστασης των δρόμων καθιστά δυνατή, για παράδειγμα, τη βελτιστοποίηση της κατανάλωσης καυσίμου των φορτηγών και τη σιγουριά ότι οι οδηγοί φορτηγών εργάζονται με ασφάλεια», επισημαίνει ο Donati.

[ΠΗΓΗ: https://rawmathub.gr/, 9/10/2023]