ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ: ΜΑΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΡΙΤΗ ΜΕΡΑ Η ΠΥΡΚΑΓΙΑ – ΝΙΨΑ ΚΑΙ ΔΩΡΙΚΟ ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΟΤΕΡΑ ΜΕΤΩΠΑ – ΜΑΧΗ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ Η ΦΩΤΙΑ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΖΩΝΗ

Τη νύχτα κινδύνευσαν να καούν σπίτια – Μηνύματα από το 112

Σε πλήρη εξέλιξη είναι τα τρία μέτωπα της μεγάλης φωτιάς στην Αλεξανδρούπολη για τρίτη ημέρα. Δύσκολη ήταν και η αποψινή νύχτα, καθώς η φωτιά συνεχίζει να μαίνεται ανεξέλεγκτη σε αρκετά μέτωπα. Τις προσπάθειες κατάσβεσης δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή.

Η φωτιά καίει κατά μήκος της παλαιάς Ε.Ο Αλεξανδρούπολης – Φερών η οποία κλείνει κατά διαστήματα. Συγκεκριμένα, τα δυσκολότερα μέτωπα παρουσιάζονται στη Νίψα, το Δωρικό στην περιοχή και μεταξύ Αμφιτρίτης και Μαΐστρου. Υπό μερικό έλεγχο έχουν τεθεί οι φλόγες σε Απαλό, Μαΐστρο και Άβαντα. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις, στρατός , εθελοντές και κάτοικοι δίνουν μάχη στη Νιψα, το Δωρικό και τον Άβαντα προκειμένου να συγκρατήσουν τη φωτιά και να μην περάσει στη Βιομηχανική περιοχή της Αλεξανδρούπολης.

Συνολικά έχουν εκκενωθεί 12 οικισμοί, ενώ οι κάτοικοι της Αλεξανδρούπολης έλαβαν κατά τη διάρκεια της Κυριακής νέο μήνυμα να παραμείνουν, λόγω του καπνού, σε εσωτερικούς χώρους. Η περιοχή έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Δύσκολη η κατάσταση στο Δωρικό

To απόγευμα της Κυριακής οι άνεμοι ενισχύθηκαν ξανά με συνέπεια να βρεθούν σε κίνδυνο οι κάτοικοι στο Δωρικό. Οι φλόγες μπήκαν στις αυλές των πρώτων σπιτιών και έδωσαν μάχη για τις απομακρύνουν και να σώσουν τις περιουσίες τους.

Εννέα σπίτια και μία εκκλησία στα χωριά του δήμου της Τραϊανούπολης έχουν γίνει κάρβουνο, και αρκετά έχουν υποστεί ζημιές, η μεγάλη καταστροφή, όμως, έχει γίνει στις καλλιέργειες, τα μελίσσια και τις κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής. 

Στο νοσοκομείο Πυροσβέστες και εθελοντής

Επτά πυροσβέστες και ένας εθελοντής που επιχειρούσαν στην περιοχή μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Πέντε διακομίστηκαν με αναπνευστικά προβλήματα ένας με τραύμα στο κάτω άκρο ενώ επιχειρούσε στην περιοχή Αγνάντια, ένας με οφθαλμολογικό πρόβλημα, και ένας με έγκαυμα στο χέρι. Σύμφωνα με πληροφορίες μετά την παροχή των πρώτων βοηθειών οι τραυματίες είναι καλά στην υγεία τους.

Στην ευρύτερη περιοχή επιχειρούν 198 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 59 οχήματα, ενώ ξεκίνησαν τις ρίψεις τα εναέρια μέσα. Περιοδικά επιχειρούν 16 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ., εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού και των Ο.Τ.Α.

Κλειστή η Εγνατία – Η Τουρκία έκλεισε τα σύνορα με τον Έβρο

Η κυκλοφορία στην Εγνατία Οδό Κήπων-Αλεξανδρούπολης διακόπτεται κατά διαστήματα, ενώ η κυκλοφορία των οχημάτων εκτρέπεται μέσω της Εθνικής Οδού Φερών – Αλεξανδρούπολης 

Την ίδια ώρα η νομαρχία της Αδριανούπολης γνωστοποιεί πως η συνοριακή πύλη των Ιψάλων προς την Ελλάδα στον Έβρο θα παραμείνει κλειστή λόγω της μεγάλης φωτιάς στην Αλεξανδρούπολη. Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι οι έξοδοι από τη συνοριακή πύλη των Ιψάλων διακόπτονται μέχρι νεωτέρας και αναφέρεται το εξής: «Είναι σημαντικό οι επιβάτες μας που θέλουν να βγουν να προτιμήσουν τη συνοριακή πύλη Kapkule και άλλες συνοριακές πύλες για να αποφύγουν τυχόν κίνδυνο».

Ενεργοποιείται η υπηρεσία Copernicus – Συγκλονιστική δορυφορική εικόνα

Την ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus για την δορυφορική καταγραφή των καμένων εκτάσεων και των ζημιών που έχει προκαλέσει η μεγάλη πυρκαγιά στην Αλεξανδρούπολη ενεργοποίησε η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, κατόπιν εντολής του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτών και δεδομένων για περιοχές του Δήμου Αλεξανδρούπολης της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, οι οποίες επλήγησαν από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το Σάββατο 19 Αυγούστου προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

Νωρίτερα, η υπηρεσία διαχείρισης έκτακτης ανάγκης «Copernicus» παρουσίασε δορυφορική εικόνα από τις καμένες εκτάσεις και τα ενεργά μέτωπα της πυρκαγιάς.

 

[ΠΗΓΗ: https://www.parapolitika.gr/, 21/8/2023]