ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΤΟ WORLD TUNNEL CONGRESS ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Όλα τα φλέγοντα ζητήματα για τις σήραγγες και τις υπόγειες υποδομές – Κατά τη διάρκεια των επτά ημερών του World Tunnel Congress, ειπώθηκαν όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των σηράγγων και των υπόγειων έργων, αλλά και καινοτόμες λύσεις που θα συμβάλλουν στην βελτίωση της λειτουργικότητας και της αντοχής των υποδομών.

Η Ελλάδα φιλοξένησε για πρώτη φορά το Παγκόσμιο Συνέδριο Σηράγγων WTC 2023 υπό την αιγίδα της Ελληνικής Επιτροπής Σηράγγων & Υπογείων Έργων (ΕΕΣΥΕ), της οποίας η Boussias Media αποτέλεσε χορηγός επικοινωνίας. Το συνέδριο διεξήχθη με μεγάλη επιτυχία από τις 12 – 18 Μαΐου 2023 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αποτελώντας πόλο έλξης για πάνω από 2000 συνέδρους, πλήθος εταιρειών και φορέων που σχετίζονται με τις κατασκευαστικές δραστηριότητες, αλλά και με τη διαχείριση σηράγγων και υπογείων έργων.

Παράλληλα με τις ομιλίες καταξιωμένων επαγγελματιών του κλάδου, καθώς και ακαδημαϊκών με πολυετή εμπειρία στον χώρο, πραγματοποιήθηκε η 49η Γενική Συνέλευση του ITA-AITES (International Tunnelling and Underground Space Association). Το κύριο θέμα του WTC 2023 «Expanding Underground – Knowledge & Passion to Make a Positive Impact on the World» αντικατοπτρίζει την άμεση ανάγκη για καινοτομία προς την κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης.

Το συνέδριο υπογράμμισε τα πολλαπλά οφέλη και τις λύσεις που μπορεί να προσφέρει ο υπόγειος χώρος, αλλά και τις αναρίθμητες προοπτικές που ανοίγουν διάπλατα οι καινοτόμες τεχνολογίες και τα ψηφιακά εργαλεία στον σχεδιασμό των υπόγειων έργων. «Τη Δευτερά 15 Μαΐου θα ξεκινήσουν οι επίσημες εργασίες του συνεδρίου, με παράλληλες ομιλίες, όπου για τρεις μέρες θα συζητηθούν όλες οι τελευταίες εξελίξεις στον τομέα κατασκευής και λειτουργίας υπογείων έργων και σηράγγων» σημείωσε ο Ιωάννης Φίκιρης, μέλος της ΙΤΑ και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου.

O I. Φίκιρης αντιπρόεδρος της παγκόσμιας επιτροπής σηράγγων

Οι διεργασίες του συνεδρίου ξεκίνησαν με τη Γενική Συνέλευση της Παγκόσμιας Επιτροπής Σηράγγων και Υπόγειων Έργων, την Κυριακή 14 Μαΐου, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι από παραπάνω από 60 χώρες από όλο τον κόσμο. Η ΕΕΣΥΕ ήταν ένας από τους διεκδικητές της διοργάνωσης, την οποία κατάφερε να εξασφαλίσει με σημαντική διαφορά ψήφων έναντι της Τουρκίας. Οι τακτικές συνελεύσεις αποτελούν μία μοναδική ευκαιρία ώστε η κάθε χώρα – μέλος να παρουσιάσει τους δικούς της προβληματισμούς σχετικά με την κατασκευή υπόγειων έργων, αλλά και να παρουσιάσει καινοτόμες λύσεις που θα τα καταστήσουν πιο αποδοτικά, ασφαλή και φιλικά προς το περιβάλλον. Μέσα από τον γόνιμο διάλογο ετερόκλιτων μερών, αναδύονται στρατηγικές που θα ενισχύσουν το μέλλον των υπόγειων κατασκευών τα επόμενα χρόνια.

Δημιουργία μιας παγκόσμιας κοινότητας

Η παγκόσμια επιτροπή συζήτησε για κρίσιμα ζητήματα, όπως για τον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους, αλλά και τους στρατηγικούς στόχους που θα οδηγήσουν σε περαιτέρω ανάπτυξη τον θεσμό. Ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας ήταν η υποδοχή του Πακιστάν, το οποίο είχε δηλώσει υποψηφιότητα στο προηγούμενο General Assembly, ως το 79 μέλος της ΙΤΑ. Η παγκόσμια επιτροπή και όλες οι επί μέρους επιτροπές είναι υπέρμαχοι του “one world”, καθώς όλοι αποτελούμε έναν κόλπο, έναν λαό» επισήμανε ο Νίκος Ρούσσος, Πρόεδρος της ΕΕΣΥΕ. Στόχος της ΙΤΑ είναι η ένταξη όλο και περισσότερων χωρών, αποβλέποντας στη δημιουργία μίας παγκόσμιας κοινότητας, στην οποία θα κυριαρχεί αλληλοσεβασμός και ισότητα μεταξύ τους.

Στη συνέχεια, ακολούθησαν οι παρουσιάσεις των δύο υποψήφιων χωρών για την φιλοξενία του WTC 2026. Πιο συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του Καναδά πρότεινε ως διοργανώτρια πόλη του εν λόγω συνεδρίου το Μόντρεαλ, καθώς, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, η καναδική πρωτεύουσα κατέχει τις κατάλληλες υποδομές για τις ανάγκες ενός τέτοιου event, ενώ παρέχει εύκολη πρόσβαση στους συμμετέχοντες και υπέδειξε ως κύρια θεματική την «ένωση της κοινωνίας μέσω των υπόγειων υποδομών». Αντίστοιχα, η Νότιος Αφρική χαρακτήρισε το Cape Town ως ιδανικό μέρος για το WTC, καθώς η χώρα έχει τεράστια ανάπτυξη στα υπόγεια έργα την τελευταία δεκαετία. Ως βασικό θεματικό άξονα πρότειναν τον «ρόλο του υπόγειου χώρου στη διαμόρφωση των σύγχρονων μεγαλουπόλεων». Την Τετάρτη 17 Μαΐου, ο Ιωάννης Φίκιρης εκλέθηκε αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Επιτροπής Σηράγγων και Υπόγειων Έργων για το διάστημα 2023-2025. Έτερος υποψήφιος για τη θέση ήταν ο Τούρκος εκπρόσωπος Hamdi Aydin, ο οποίος τελικά αποσύρθηκε.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο, εδώ

[ΠΗΓΗ: https://constructionmag.gr/, 20/7/2023]