O «ΙΟΣ» ΤΗΣ ΜΥΚΟΝΟΥ ΧΤΥΠΗΣΕ ΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Ελάχιστη κατανάλωση ανά άτομο, χρεώσεις ανάλογα με την εγγύτητα της ξαπλώστρας στη θάλασσα και πολύς κόσμος συνθέτουν την εικόνα στα παραλιακά μπαρ

Η θέα της ουράς που σχηματίζουν τα αυτοκίνητα στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Μουδανιών είναι αποκαρδιωτική για οδηγούς και συνεπιβάτες. Οι πινακίδες προδίδουν τη διαφορετική τους καταγωγή και παράλληλα την αφετηρία του ταξιδιού τους: Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Αθήνα, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, Ρουμανία. Ο προορισμός όμως είναι για όλους κοινός. Το Σάββατο που η θερμοκρασία είχε ανέβει ανυπόφορα εξαιτίας του καύσωνα «Κλέωνα», ήθελαν όλοι να δροσιστούν στις θάλασσες της Χαλκιδικής.

Η «Κ» ακολούθησε κάποιους από αυτούς στην εξόρμησή τους. Για όσους το όνειρο της βουτιάς είχε μετουσιωθεί σε μια αναπαυτική ξαπλώστρα σε ένα από τα τουριστικά μέρη της Κασσάνδρας, του πρώτου δηλαδή ποδιού της Χαλκιδικής, η επιθυμία τους θα προσέκρουε στην ερώτηση των νέων ανδρών και γυναικών που κάθονταν στην είσοδο, επιφορτισμένοι με το καθήκον της υποδοχής των πελατών: «έχετε κάνει κράτηση;». Αν η απάντηση ήταν αρνητική, μπορεί να αναγκάζονταν μέχρι και να αποχωρήσουν, ψάχνοντας τη χαλάρωση σε κάποιο από τα επόμενα στέκια της περιοχής.

«Είναι όλες οι ξαπλώστρες γεμάτες και έχουμε πέντε παρέες σε αναμονή. Οι κρατήσεις έχουν γίνει από Παρασκευή, δεν δεχόμαστε άλλες. Και την Κυριακή θα είναι το ίδιο με σήμερα», μας είπε χαρακτηριστικά η Παναγιώτα Μαραγκού, που βρίσκεται στην υποδοχή γνωστού μπιτς μπαρ της περιοχής.

Σε μια ακτίνα πολλών χιλιομέτρων η κατάσταση θα ήταν παρόμοια στα περισσότερα μπιτς μπαρ, τα οποία μετά τον κορωνοϊό έχουν αρχίσει να υιοθετούν τις πολιτικές αλλά και την αισθητική μεγάλων κλαμπ ή και μπουζουκιών, ενώ τιμολογιακά έχουν επηρεαστεί από την αύξηση που παρατηρείται σε όλο το τουριστικό προϊόν της χώρας το φετινό καλοκαίρι. Εχουν ελάχιστη τιμή κατανάλωσης ανά άτομο, χρεώνουν διαφορετικά ανάλογα με την εγγύτητα της ξαπλώστρας στην πίστα – θάλασσα, έχουν υποδοχή, μεγάλες εγκαταστάσεις και πάρα πολύ κόσμο που θέλει να διασκεδάσει με μουσική και αλκοόλ μέχρι το βράδυ.

Η Πετρούλα Κοκόγια δεν θα έκανε ποτέ το λάθος να μην κάνει κράτηση στο αγαπημένο της μπιτς μπαρ στην Κασσάνδρα. Η συγκεκριμένη ημέρα άλλωστε δεν ήταν ένα τυχαίο Σάββατο, αλλά το μπάτσελορ πάρτι της φίλης της, που ετοιμαζόταν να παντρευτεί. Eίχε επικοινωνήσει περίπου τρεις εβδομάδες πριν ώστε η ίδια και οι φίλες της να εξασφαλίσουν ομπρέλα και ξαπλώστρες δίπλα στο κύμα. Είχαν φέρει μπαλόνια, ένα λευκό πέπλο που θα φορούσε η μέλλουσα νύφη, αξεσουάρ και πολλά αντηλιακά. «Ψάχναμε κάτι που θα είναι κοντά στη Θεσσαλονίκη και θα είχε χορό και έντονη μουσική. Ενα πάρτι!», σημείωσε μιλώντας στην «Κ». Η ελάχιστη τιμή κατανάλωσης που χρεώθηκε η κάθε μια είναι 50 ευρώ, αλλά ήταν αποφασισμένες να καθίσουν στο μαγαζί μέχρι το βράδυ, ώστε να το κάνουν να αξίζει. «Εχουν αλλάξει όλα… προς τα πάνω. Ακρίβεια», σχολίασε.

Με μια γρήγορη ματιά στις πρώτες ξαπλώστρες, μετρούσες άλλα δύο μπάτσελορ πάρτι. «Πού αλλού να πηγαίναμε; Ο γάμος είναι Θεσσαλονίκη και το γιορτάζουμε όλοι μαζί. Είναι ωραία εδώ! Είσαι όλη ημέρα, πίνεις, τρως, ξαναπίνεις. Θα ξεπεράσουμε τα 50 ευρώ», είπε μια μέλλουσα νύφη, λίγες ξαπλώστρες μακριά.

«Πολυτέλεια στην παραλία»

Την ίδια σκέψη φαίνεται να μοιράζονταν και οι εκατοντάδες άλλοι λουόμενοι, που διασκέδαζαν δίπλα τους κάτω από τις σειρές με τις ομοιόμορφες ομπρέλες. Παρέες, οικογένειες και ζευγάρια κατανάλωναν από κρύο καφέ μέχρι μπουκάλια με αλκοόλ υπό τους ήχους του μπαρ και, αν ήταν δυνατόν, με τις καρέκλες τους εκεί που σκάει το κύμα. Φορώντας μπλουζάκια με λογότυπο του μαγαζιού και ενδοεπικοινωνία στα αυτιά, οι σερβιτόροι μετέφεραν ακούραστα από φρουτοσαλάτες και κλαμπ σάντουιτς μέχρι new age ναργιλέδες στα τραπέζια. «Είναι πολύ στη μόδα οι ναργιλέδες. Με δυσκολία φτάνουν για όλους», σχολίασε ένας εργαζόμενος, την ώρα που μετέφερε έναν από αυτούς σε πελάτη.

«Ολα τα μπιτς μπαρ έχουν περισσότερη πολυτέλεια πια», σημείωσε ο Ραφαήλ Μποτζόρης, που εργάζεται σε μαγαζί της περιοχής, προσθέτοντας πως οι ελάχιστες καταναλώσεις έχουν καθιερωθεί, αλλά παράλληλα έχει ανέβει και η ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών. «Πράγματι», παραδέχθηκε μία εκ των τουριστριών που ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη για να επισκεφθεί το μαγαζί, περιγράφοντας πως οι ξύλινες ξαπλώστρες με το στρώμα απέχουν κατά πολύ από τις απλές πλαστικές που υπήρχαν κάποτε, ενώ όλο το σύστημα εξυπηρέτησης είναι αναβαθμισμένο και σχεδια-σμένο ώστε να σε κρατήσει εκεί όλη την ημέρα. «Πιάνει το κόλπο», παραδέχθηκε.

(Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ🙂

(Φωτό: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ. Κάτω από τις ατελείωτες σειρές με ομοιόμορφες ομπρέλες, που φτάνουν μέχρι το κύμα, παρέες, ζευγάρια και οικογένειες από την Ελλάδα και το εξωτερικό διασκεδάζουν από το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα.)

[ΠΗΓΗ: https://www.kathimerini.gr/, της Αλεξίας Καλαϊτζή, 24/7/2023]