Με τις φωτιές να μαίνονται στη χώρα ο καθηγητής Δυναμικής, Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και επικεφαλής του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, εξηγεί τους λόγους που ξεσπούν πυρκαγιές στη χώρα μας. Όπως αναφέρει στο Liberal και τον Νικόλα Ταμπακόπουλο τρεις είναι οι κύριες αιτίες που οι φλόγες τυλίγουν κατοικημένες και μη περιοχές.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει: «Πρώτον, έχουμε να κάνουμε με ακραία καιρικά φαινόμενα που χαρακτηρίζονται από υψηλές θερμοκρασίες και αυξημένη ξηρασία λόγω της γεωγραφικής θέσης της Ελλάδας και εξαιτίας του γεγονότος πως η χώρα μας είναι hot spot της κλιματικής κρίσης. Δεύτερον, στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλη καύσιμη ύλη που πυροδοτεί άμεσα το ξέσπασμα πυρκαγιάς και τη μετάδοση της φωτιάς. Σε αυτήν την περίπτωση είναι και το μορφολογικό ανάγλυφο που συμβάλλει στην επέκταση της φωτιάς, όπως είδα ο ίδιος στον Κουβαρά, όπου η πυρκαγιά εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα».
Ο κ. Λέκκας κάνει αναφορά και για ένα νέο φαινόμενο που παρατηρείται στην εξέλιξη των πυρκαγιών. «Πρόκειται για το φαινόμενο της καμινάδας, όταν δηλαδή η φωτιά μπαίνει σε μια χαράδρα και αρχίζει να λειτουργεί ως καμινάδα και εξαπλώνεται παντού». Ο τρίτος λόγος που οι πυρκαγιές ξεσπούν στη χώρα μας, εκτός βέβαια από την περίπτωση εγκληματικής ενέργειας, είναι οι άνεμοι που πνέουν. «Οι τρεις παραπάνω λόγοι δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που κάνει δύσκολο το έργο δασοπυρόσβεσης» παρατηρεί ο κ. Λέκκας.
Μάλιστα, σχολιάζοντας την κινητοποίηση της πυροσβεστικής, ο έμπειρος καθηγητής, τονίζει πως «ήταν άμεση και μάλιστα το μοντέλο οργάνωσης που χρησιμοποιείται από την πυροσβεστική μετά το Μάτι είναι πολύ καλό». Ο ίδιος προσθέτει χαρακτηριστικά πως «πλέον διαθέτουμε και τεχνογνωσία και δυνάμεις».
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών καλεί σε δράση τους πολίτες προκειμένου να μπει φρένο στην κλιματική κρίση. «Είναι σαφές πως οι υψηλές θερμοκρασίες που βιώνουμε είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής. Η οποία έχει ήδη αρχίσει να συντελείται. Πρέπει όλοι σε ατομικό επίπεδο να δράσουμε με ενέργειες συνείδησης, αλλά βεβαίως και σε διεθνές επίπεδο».
Επιπροσθέτως ο κ. Λέκκας παρατηρεί πως υπάρχει καύσιμη ύλη στο δάσος, η οποία «δεν μπορεί να απομακρυνθεί παρά τους καθαρισμούς που γίνονται σε περιαστικές περιοχές». Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη συνέχεια του καλοκαιριού τονίζοντας πως «θα διατηρηθούν οι υψηλές θερμοκρασίες και οι κίνδυνοι πυρκαγιάς θα μεγαλώνουν», ενώ παράλληλα υπογραμμίζει πως «το περιβάλλον στην Αττική είναι βεβαρυμμένο, καθώς έχει καεί πολλές φορές».
[ΠΗΓΗ: https://www.liberal.gr/, 18/7/2023]