ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΟΡΟΣΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΩΣ ΤΗΝ 31Η ΙΟΥΛΙΟΥ – ΤΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ

Στα του εσωτερικού μετώπου στρέφει τα…ραντάρ της η κυβέρνηση για τις επόμενες δύο εβδομάδες και μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών της Βουλής, που θα οδηγήσουν στη μικρή ανάπαυλα του Αυγούστου. 

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος σήμερα και αύριο δίνει το “παρών” στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής στις Βρυξέλλες, με την επιστροφή του από τη βελγική πρωτεύουσα θα…κυκλώσει τις επόμενες επισκέψεις του σε υπουργεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να βρεθεί:

  • Στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.
  • Στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Μέχρι την 31η Ιουλίου, παράλληλα, ο κυβερνητικός χάρτης ορίζεται από τη συζήτηση και ψήφιση δύο εμβληματικών νομοσχεδίων, τα οποία βρίσκονται σε δημόσια διαβούλευση. Πρόκειται για το σχέδιο νόμου  για την ψήφο των αποδήμων, καθώς και το οικονομικό σχέδιο νόμου για την ενίσχυση του εισοδήματος των μισθωτών, των νέων και της οικογένειας. Η ψήφισή τους θα πραγματοποιηθεί μέσα στην τελευταία εβδομάδα του μήνα που διανύουμε, ενώ στην ατζέντα της Ηρώδου Αττικού 19 ήδη έχει…τσεκαριστεί και η δεύτερη (μετά την 25η Ιουνίου) συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στη διάρκεια της οποίας αναμένεται να γίνει η αποτίμηση των πρώτων 30 ημερών της νέας διακυβέρνησης, με τον πρωθυπουργό να δίνει κατευθύνσεις στους στενούς συνεργάτες του για τον οδικό χάρτη του Αυγούστου, ο οποίος θα οδηγήσει στο πρώτο μεγάλο ορόσημο. Τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. “Οι πολίτες θα μας κρίνουν για τη συνέπεια λόγων και έργων, όπως μας έκριναν και την προηγούμενη τετραετία. Πιστεύω ότι ένας από τους λόγους που μας υπερψήφισαν ήταν διότι είδαν ότι τις βασικές μας δεσμεύσεις, παρά τις δυσκολίες, καταφέραμε να τις υλοποιήσουμε. Το ίδιο πιστεύω ότι θα συμβεί και τώρα. Έχουμε ένα φιλόδοξο σχέδιο, θα κριθούμε στο τέλος της τετραετίας, αλλά θα κρινόμαστε και διαρκώς για την υλοποίησή του. Γιατί το σχέδιο αυτό δεν το καταθέτουμε σήμερα για να τελειώσει σε τέσσερα χρόνια. Έχει στόχους, κάποια πράγματα είναι κατεπείγοντα”, ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε ο πρωθυπουργός, στην τελευταία τηλεοπτική του συνέντευξη στο “Σκάι”.

Τα ελληνοτουρκικά

Στον απόηχο της συνάντησης κορυφής στο Βίλνιους, που αποκατέστησε την επικοινωνία στο ανώτατο επίπεδο, ανοίγοντας δίαυλο επαναπροσέγγισης μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο για ένα νέο τετ α τετ ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αυτή τη φορά, τον προσεχή Σεπτέμβριο και στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη. Θα ακολουθήσει η συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη (οι δύο ηγέτες αναμένεται να συναντηθούν, εκ νέου, στη συμπρωτεύουσα) με την Αθήνα να ζητεί συνέχεια και συνέπεια από την Άγκυρα στο θετικό momentum που διαμορφώνεται. “Ξεκινούμε μία διαδικασία διαλόγου με καλή προδιάθεση και επιδιώκουμε αυτή η νέα προσπάθεια να χαρακτηριστεί από ειλικρίνεια και εμπιστοσύνη. Έγινε ένα πρώτο βήμα. Η καταλλαγή που επικρατεί αυτή τη στιγμή στο Αιγαίο είναι όρος αναγκαίος για να ευδοκιμήσει αυτό το νέο ξεκίνημα. Αλλά θα χρειαστεί επιπλέον συνέχεια και συνέπεια σε μια θετική προοπτική αληθινής φιλίας, ειρήνης και συνεργασίας…Καθήκον των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας είναι να διερευνήσουμε τις δυνατότητες εδραίωσης και εξέλιξης αυτής της καλής ατμόσφαιρας, προώθησης του οδικού χάρτη αλλά και ευρύτερα ανάπτυξης πολυεπίπεδων σχέσεων διμερούς συνεργασίας. Οι καλές σχέσεις θα ανοίξουν τον δρόμο για ουσιαστικές συζητήσεις. Δεν είμαστε ακόμη εκεί, αλλά με ισχυρή πολιτική εντολή και με το σημαντικό διεθνές μας κεφάλαιο, έχει φτάσει νομίζω η στιγμή να δούμε κατάματα τις πληγές του παρελθόντος και τις προκλήσεις του μέλλοντος”, ανέφερε (Καθημερινή) ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Στο πρωθυπουργικό πρόγραμμα υπάρχει και η επικείμενη επίσκεψη στην Κύπρο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να μεταβεί στη Λευκωσία στις 27 Ιουλίου, προκειμένου να συναντηθεί με τον πρόεδρο Χριστοδουλίδη. 

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Δημήτρη Γκάτσιου, 17/7/2023]