Απεγνωσμένοι είναι οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων ενοικιαζομένων δωματίων οι οποίοι ψάχνουν με το… κιάλι προσωπικό εργασίας. Και δεν είναι οι μόνοι. Το ίδιο παρατηρείται και στην εστίαση, σε σούπερ μάρκετ, σε καταστήματα με τουριστικά είδη, στα ξενοδοχεία. «Πώς θα βγάλουμε τη σεζόν;» αναρωτιούνται εκπρόσωποι του κλάδου, ενώ όπως αποκαλύπτει στο ρεπορτάζ του το GRTimes.gr, 6 στους 10 ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων θα αναγκαστούν φέτος να καθαρίζουν οι ίδιοι τα δωμάτια!
Ούτε 10, ούτε 20, ούτε 30 αλλά… 80.000 είναι οι κενές θέσεις εργασίας για φέτος στον κλάδο του τουρισμού, της βαριάς βιομηχανίας της χώρας μας, η οποία συνεισφέρει το 25% του ΑΕΠ, δηλαδή 1 στα 4 ευρώ της ελληνικής οικονομίας προέρχεται έμμεσα ή άμεσα από τον τουρισμό.
Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στην προσέλκυση τουριστών και το υπουργείο Τουρισμού με τη 12μηνη καμπάνια της χώρας στο εξωτερικό, την προβολή χειμερινών προορισμών, την προώθηση του city break, το «άνοιγμα« σε νέες αγορές κτλ. κατάφερε να μην αφήσει τον τουρισμό στον «αυτόματο πιλότο», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Βασίλης Κικίλιας στην τελετή παράδοσης – παραλαβής του Υπουργείου Τουρισμού στην υπηρεσιακή υπουργό Ιωάννα Δρέττα.
Ωστόσο, η έλλειψη προσωπικού τα τελευταία χρόνια, και δη, από την εποχή του κορωνοϊού και μετά, είναι εμφανής. Πέρυσι, οι εμπλεκόμενοι φορείς μιλούσαν για 60.000 κενές θέσεις εργασίας στον τουρισμό, με αξιοσημείωτη την παραίτηση τουλάχιστον 5.000 εργαζομένων τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου 2022, φέτος το νούμερο ανεβαίνει στις 80.000 κενές θέσεις εργασίας.
Είναι θέμα ημερών η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) από τα συναρμόδια υπουργεία (Εργασίας, Τουρισμού, Οικονομικών και Ανάπτυξης) για την απασχόληση «εισαγόμενων» εργαζομένων από Τρίτες χώρες, δηλαδή από Αίγυπτο, Πακιστάν, Μπαγκλαντές, Αφγανιστάν ώστε να καλύψουν ειδικότητες, στις οποίες υπάρχει έλλειψη ελληνικού ανθρώπινου δυναμικού όπως, καμαριέρες, σερβιτόροι και κηπουροί αλλά και θέσεις εργασίας στην κουζίνα όσον αφορά στην εστίαση.
«Εμείς, είμαστε οικογενειακές επιχειρήσεις, έχουμε άμεση επαφή με τον κόσμο, ποιους θα βάλουμε να δουλέψουν;» δηλώνουν απεγνωσμένα επιχειρηματίες της φιλοξενίας στο GRTimes.gr.
Εκπρόσωποι φορέων Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Διαμερισμάτων σε Χαλκιδική και Πιερία μιλούν και επισημαίνοντας το τεράστιο πρόβλημα που παρατηρείται και φέτος στην εύρεση προσωπικού εργασίας.
Επίσης, να σημειώσουμε, ότι το διήμερο 25 και 26 Μαΐου 2023, στις Ημέρες Καριέρας που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη το μεγαλύτερο hub για την απασχόληση στην Ελλάδα kariera.gr, περισσότεροι από 1.640 υποψήφιοι πραγματοποίησαν πάνω από 8.200 συνεντεύξεις εργασίας με 32 εταιρείες της Ελλάδας και του εξωτερικού, ενώ ενημερώθηκαν και για προγράμματα πρακτικής άσκησης και εκπαίδευσης, με στόχο την εξέλιξη των δεξιοτήτων τους.
Χαλκιδική: 6 στους 10 ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων θα καθαρίζουν οι ίδιοι τα δωμάτια!
Η Χαλκιδική κινείται ικανοποιητικά σε πληρότητες και προκρατήσεις για τη φετινή σεζόν, και όπως ήδη ανέδειξε το GRTimes.gr για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, όλα θα εξαρτηθούν από τον καιρό και οι επιχειρηματίες υπολογίζουν σε κρατήσεις της… τελευταίας στιγμής.
Όμως, εκτός από τις πολύ καλές προκρατήσεις για την υψηλή περίοδο, παρατηρείται ένα τεράστιο κενό στο προσωπικό εργασίας το οποίο και θέτει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Χαλκιδικής «Ο Αριστοτέλης» Τριαντάφυλλος Παπαϊωάννου.
Το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού όπως επισημαίνει ο ίδιος είναι τεράστιο και το αποδίδει στο γεγονός ότι οι εργαζόμενοι στον τουρισμό έχουν γυρίσει την πλάτη τους στην εποχιακή εργασία και όχι λόγω των αμοιβών και των συνθηκών εργασίας.
«Αυτό δεν ισχύει για εμάς τους μικρούς» δηλώνει ο κ. Παπαϊωάννου εξηγώντας ότι μια καμαριέρα, για παράδειγμα, σε ένα καλό κατάλυμα με οκτάωρη εργασία αμείβεται με 1.100 – 1.200 καθαρά το μήνα.
Από την άλλη όμως, 6 στους 10 ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων θα αναγκαστούν φέτος να καθαρίζουν οι ίδιοι τα δωμάτια. «Δεν υπάρχει υπάλληλος εργαζόμενος, ούτε στα σούπερ μάρκετ, ούτε στα μαγαζιά με τουριστικά είδη, ούτε στην εστίαση, ούτε στα πλυντήρια για τον ιματισμό» σημειώνει με προβληματισμό ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Χαλκιδικής «Ο Αριστοτέλης».
Επίσης, όπως επισημαίνεται, καταλυτικό ρόλο παίζουν και οι μήνες ανεργίας για τους εποχικούς εργαζομένους, όπου από την πανδημία και μετά, έχουν μειωθεί από τους πέντε στους τρεις, οπότε και αυτό είναι ένα στοιχείο που αποτρέπει τους δυνητικούς εργαζόμενους να επιλέξουν την εποχική εργασία.
Επιδότηση στην εργασία και όχι στην ανεργία!
Μικρά οικογενειακά καταλύματα και στην Πιερία αναζητούν προσωπικό για την καθαριότητα των δωματίων. Παρέχεται τετράωρη ή εξάωρη απασχόληση, με όλα όσα προβλέπει η νομοθεσία, τον αντίστοιχο μισθό, τα ένσημα, το ρεπό μέσα στην εβδομάδα, ό,τι ακριβώς δικαιούται ο εργαζόμενος.
Το πρόβλημα εύρεσης προσωπικού είναι πολύ σοβαρό, δηλώνουν επιχειρηματίες του κλάδου. «Δεν έρχονται να δουλέψουν» λένε επισημαίνοντας ότι δεν θέλουν ούτε καν να ασφαλιστούν, διότι είτε είναι εγγεγραμμένοι στο ταμείο ανεργίας είτε επωφελούνται επιδομάτων, γεγονός που καθιστά… ασύμφορη γι’ αυτούς την έναρξη μιας νόμιμης εποχικής εργασίας!
Το GRTimes.gr επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Πιερίας, Πέλλας, Ημαθίας Γρηγόρη Βεϊδαμενίδη ζητώντας τη δική του άποψη.
«Δεν πρέπει να επιδοτούμε την ανεργία. Το κράτος πρέπει να επιδοτεί την εργασία», τονίζει ο κ. Βεϊδαμενίδης υπογραμμίζοντας -και από τη δική του πλευρά- το σοβαρό πρόβλημα που παρατηρείται στις μικρές οικογενειακές μονάδες της Πιερίας για εύρεση προσωπικού και ειδικότερα στον τομέα της καθαριότητας.
«Δεν έρχονται να δουλέψουν. Εμείς από την πλευρά μας δίνουμε ό,τι προβλέπει ο νόμος» εξηγεί ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Πιερίας, Πέλλας, Ημαθίας και προσθέτει: «Είμαστε ξεκρέμαστοι, πώς θα βγάλουμε τη σεζόν, μου λέτε;».
Σχετικά με την απασχόληση «εισαγόμενων» εργαζομένων από Τρίτες χώρες που προωθεί η Κυβέρνηση, επιχειρηματίες του κλάδου τονίζουν πως οι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις έχουν άμεση επαφή με τον κόσμο και αυτή η άμεση επαφή χρειάζεται άλλη προσέγγιση, μια πιο «ζεστή» εξυπηρέτηση.
«Κενά» και στην εστίαση
Δεν είναι μόνο η έλλειψη στις καμαριέρες και στον καθαρισμό των δωματίων που είναι έντονη. Μεγάλα κενά, όπως πληροφορείται το GRTimes.gr, παρατηρούνται και στον χώρο της εστίασης, στο σέρβις αλλά και στην προετοιμασία των πρωινών στα ξενοδοχεία.
Επιχειρηματίας εστιάτορας με εστιατόριο στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής από το 1957 είπε στο GRTimes.gr: «Εγώ, έχω Α’ μάγειρα 33 χρόνια, και Β’ μάγειρα 22 χρόνια, και προϋπόθεσή μου είναι να μην αλλάζω προσωπικό». Ωστόσο σύμφωνα με τον ίδιο, στην περιοχή παρατηρείται πρόβλημα κυρίως στα «βοηθητικά χέρια», «στην κουζίνα, στην λάντζα», αλλά και στα έμπειρα στελέχη για σέρβις σε εστιατόρια ξενοδοχείων a la carte. «Σε κάποιες περιπτώσεις, φταίμε, όμως και εμείς οι εργοδότες» σχολιάζει ο ίδιος.
[ΠΗΓΗ: https://www.grtimes.gr/, της Νπέπυ Χιωτοπούλου, 31/5/2023]