ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 2023: ΑΝΟΔΙΚΕΣ ΟΙ ΠΡΟΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ, ΠΙΕΡΙΑ, ΘΑΣΟ–ΔΥΝΑΤΑ Η ΡΟΥΜΑΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

Με το βλέμμα στραμμένο στη ΙΤΒ στο Βερολίνο που θα διεξαχθεί 7-9 Μαρτίου, ο τουριστικός κλάδος λαμβάνει θετικά μηνύματα από τις αγορές του εξωτερικού και τις διεθνείς τουριστικές εκθέσεις, όπου και συμμετέχει. Τα μηνύματα από Ρουμανία είναι ήδη πολύ θετικά, ικανοποίηση έρχεται και από Σερβία αλλά και από Ιταλία. Φορείς του τουρισμού από Χαλκιδική, Πιερία, Θάσο μιλούν στο GRTimes.gr

Για ακόμη υψηλότερες επιδόσεις για τη φετινή τουριστική σεζόν σε σχέση με το 2022 κάνουν λόγο οι εμπλεκόμενοι του τουρισμού. Στρατηγικές συμφωνίες με μεγάλες αγορές, απευθείας αεροπορικές συνδέσεις, Β2Β συναντήσεις με μεγάλους tour operators, συμμετοχές στις διεθνείς τουριστικές εκθέσεις βάζουν το στίγμα τους για μια επιτυχημένη τουριστική χρονιά.

Σύμφωνα με τον υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια, το 2022 αυξήθηκαν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις από τις πολύ σημαντικές αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας και της Γερμανίας κατά 21,8%, 16,4% και 10% αντίστοιχα σε σύγκριση με το 2019, ενώ καθοριστική ήταν και η συμφωνία με τις αμερικανικές αερογραμμές για 63 απευθείας πτήσεις/ εβδομάδα από τις ΗΠΑ στο «Ελ. Βενιζέλος». Ήδη, για το 2023 είναι εγγεγραμμένες 56 πτήσεις την εβδομάδα από τις ΗΠΑ, ξεκινώντας από τις 11 Μαρτίου.

Τα μηνύματα από τις τελευταίες διεθνείς τουριστικές εκθέσεις είναι θετικά. Η συμμετοχή της Ελλάδας, του ΕΟΤ και φορέων του τουρισμού στην 44η Διεθνή Έκθεση Τουρισμού IFT στο Βελιγράδι, 23 – 27 Φεβρουαρίου 2023, έδειξαν ότι η χώρα μας εξακολουθεί να διατηρεί την ηγετική της θέση στην αγορά της Σερβίας.

Παράλληλα, και στην έκθεση TTR στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας, 23 – 26 Φεβρουαρίου, υπήρξε έντονη προσέλκυση του κοινού και οι προκρατήσεις για δημοφιλείς περιοχές της Βορείου Ελλάδος, όπως η Χαλκιδική, η Πιερία, η Θάσος έχουν ήδη ξεκινήσει από τις αρχές του έτους και συνεχίζονται με ανοδικούς ρυθμούς. Και η BIT του Μιλάνου που πραγματοποιήθηκε 12-14 Φεβρουαρίου, έδειξε τη δυναμική της Ιταλικής αγοράς ενώ σημαντικές είναι οι απευθείας αεροπορικές συνδέσεις έξι Ιταλικών πόλεων με το διεθνές αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης.

Φορείς του τουρισμού από Χαλκιδική, Πιερία και Θάσο μεταφέρουν το μέχρι στιγμής κλίμα στο GRTimes.gr.

Χαλκιδική – Δυνατά οι Ρουμάνοι, ‘μουδιασμένα’ οι Σέρβοι, ανοδικά οι Ιταλοί

Η Χαλκιδική, η οποία αποτελεί δυνατό χαρτί της Βορείου Ελλάδος για καλοκαιρινές διακοπές, δίνει δυναμικό ‘παρών’ στις διεθνείς τουριστικές εκθέσεις. Ο Τουριστικός Οργανισμός Χαλκιδικής (ΤΟΧ) με δικό του περίπτερο συμμετείχε για άλλη μια χρονιά στην ΒΙΤ του Μιλάνου (12 – 14 Φεβρουαρίου), μια έκθεση η οποία προσέλκυσε το ενδιαφέρον περίπου 70.000 επισκεπτών, 2.000 εκθετών και 500 buyers. Προ-καθορισμένες συναντήσεις με hosted buyers καθώς και με αντιπροσώπους αεροπορικών εταιριών και tour operator θεματικού τουρισμού συμπεριλαμβανόταν,  μεταξύ άλλων, στο πρόγραμμα της τριήμερης έκθεσης.

Όπως επισημαίνουν στελέχη του ΤΟΧ τα μηνύματα της ιταλικής αγοράς είναι πολύ θετικά για τη Χαλκιδική κάτι που επιβεβαιώνει και η νέα απευθείας πτήση που ανακοίνωσε η Aegean Airlines από Βενετία για Θεσσαλονίκη, δυο φορές την εβδομάδα, από 13 Ιουνίου 2023, (σ.σ. ήδη υπάρχει σύνδεση με Ρώμη και Μιλάνο) ενώ στις απευθείας πτήσεις προστίθενται και εκείνες με την Ryanair από/προς Μιλάνο (Μπέργκαμο), Βενετία, Ρώμη, Νάπολη και Μπολόνια.

Σ’ ότι αφορά τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα της Χαλκιδικής όπως δηλώνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τριαντάφυλλος Παπαϊωάννου στο GRTimes.gr υπάρχει αισιοδοξία για τη φετινή χρονιά.

«Από τη Ρουμανική αγορά έχουμε ήδη προκρατήσεις με προπληρωμές, στη δε έκθεση υπήρχε έντονη προσέλκυση του κοινού» αναφέρει ο κ. Παπαϊωάννου. Σύμφωνα με τον ίδιο, παρά το γεγονός ότι τα πάντα έχουν ακριβύνει, «για παράδειγμα, το κόστος στο σούπερ μάρκετ στο Βουκουρέστι είναι διπλάσιο», οι προκρατήσεις από τη συγκεκριμένη αγορά συνεχίζονται.

Σχετικά με τις υπόλοιπες αγορές στις οποίες απευθύνονται τα τουριστικά καταλύματα της Χαλκιδικής, μια μείωση παρατηρείται από Σερβία, ενώ καθυστέρηση υπάρχει και από τις γερμανόφωνες σε σχέση με άλλες χρονιές που τέτοια εποχή έδειχνε κινητικότητα.

«Οι γερμανόφωνοι δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη τις προκρατήσεις τους» δηλώνει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» Τριαντάφυλλος Παπαϊωάννου, «ενώ παρατηρούμε και μια μείωση σε σχέση με πέρυσι από Σερβία» προσθέτει.

Μια σχετική ανησυχία υπάρχει για Μάιο μέχρι αρχές Ιουνίου, όμως «Ιούλιος και Αύγουστος φαίνεται ότι μπορεί να ξεπεράσουμε και το 2022» υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΤΚ. Η ιταλική αγορά δείχνει μια δυναμική, εκτός από τα ξενοδοχεία του νομού, και στα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και δωμάτια, αλλά δειλά δειλά και η γαλλική. «Πέρυσι, είχαμε Ιταλούς, που είχαμε χρόνια να δούμε, καθώς επίσης και Γάλλους» σχολιάζει ο κ. Παπαϊωάννου.

Οι τιμές φαίνεται ότι έχουν αυξηθεί επιπλέον 10% – 15% κατά μέσο όρο σε σχέση με πέρυσι, κάτι που οφείλεται στο αυξημένο ενεργειακό κόστος και η αγωνία των επιχειρηματιών είναι το εάν θα συνεχιστεί η σχετική επιδότηση από το κράτος.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ για την Πιερία και την Θάσο: 

[ΠΗΓΗ: https://www.grtimes.gr/, της Ντέπυ Χιωτοπούλου, 1/3/2023]