ΣΟΦΙΑ ΖΑΧΑΡΑΚΗ: ΘΕΤΙΚΑ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

Ως “εθνικό στοίχημα” χαρακτήρισε η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη την προσπάθεια που καταβάλλεται για την βελτίωση των συνθηκών στον τουρισμό.

Μιλώντας σήμερα το απόγευμα σε πάνελ που είχε σχέση με τον τουρισμό στο Star forum που διεξάγεται στη Λαμία η κυρία Σοφία Ζαχαράκη δεν έκρυψε την αισιοδοξία της για τις εξελίξεις έτσι όπως διαμορφώνονται το τελευταίο διάστημα και μάλιστα όπως σημείωσε “τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι αυτή τη στιγμή για το 2023 και αφορούν τον περασμένο Γενάρη έχουν αυξηθεί οι κρατήσεις ενώ βρίσκονται σε ανοδική πορεία οι προκρατήσεις για το επόμενο διάστημα”. Η ίδια μάλιστα σημείωσε ότι τα έσοδα που προσδοκώνται για το 2023 “θα είναι αυξημένα κατά 20% από εκείνα που είχαν καταγραφεί το 2019 που ήταν καλή χρονιά”.

Μάλιστα η ίδια σημείωσε ότι “ο τομέας του τουρισμού άντεξε τα προηγούμενα χρόνια λόγω της πανδημίας” και υποστήριξε ότι “όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι θα έχουμε μία πολύ καλή σεζόν”.

Υπογράμμισε ακόμη ότι “η βούληση και πρόθεση του υπουργείου και της κυβέρνησης ή είναι να στηρίξουν τις προσπάθειες για όλες τις περιφέρειες έτσι ώστε να υπάρχει τουρισμός όλο το χρόνο” ενώ διέγνωσε ότι “τα προβλήματα στην οικονομία αλλά και η ακρίβεια σε διάφορες χώρες δείχνουν να μην επιδρούν στο τουριστικό ρεύμα” για τη χώρα μας. Εκτίμησε όμως ότι “χρειάζεται βελτίωση στις υποδομές έτσι ώστε να αυξηθεί η μέση δαπάνη που καταναλώνει ο κάθε τουρίστας”.

Σε ότι αφορά τη Στερεά Ελλάδα προβλέπει μία αύξηση σε σύγκριση με πέρσι και μάλιστα υποστηρίζει πως “η Στερεά Ελλάδα βρίσκεται στην 4η πιο δημοφιλή θέση μεταξύ των περιφερειών”.

Η κυρία Ζαχαράκη μαζί με την αισιοδοξία της για τις αφίξεις κατέθεσε και την ελπίδα να διευρυνθούν οι δουλειές και μάλιστα σημείωσε “η καλά αμειβόμενη εργασία που είναι όπως είπε είναι μια δίκαιη εξέλιξη” σημειώνοντας τις συνεργασίες που έχουν υπάρξει μέχρι τώρα στον τουριστικό κλάδο.

Στάθηκε ιδιαίτερα στην αδυναμία για εύρεση προσωπικού καθώς όπως είπε “είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Μετά την πανδημία άλλαξαν πολλά επαγγέλματα” σημείωσε ακόμη την ανάγκη “για στήριξη και εκσυγχρονισμό των καταλυμάτων με χρηματοδοτικά εργαλεία” υπογραμμίζοντας ότι τον Απρίλιο θα ξεκινήσει το πρόγραμμα για την “ενεργειακή αναβάθμιση των τουριστικών καταλυμάτων”.

Τέλος, μιλώντας για ειδικές μορφές τουρισμού στάθηκε ιδιαίτερα στον ιαματικό τουρισμό υπογραμμίζοντας ότι “με βάση τη στρατηγική του υπουργείου 28 εκατομμύρια ευρώ είναι δεσμευμένα στο Ταμείο Ανάκαμψης για την αναβάθμιση των ιαματικών πηγών σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση”.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, της Σοφίας Ζαχαράκη, 28/3/2023]