Ο ΤΡΙΠΛΟΣ ΠΟΡΟΣ ΤΗΣ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑΣ ΜΕ ΔΙΑΡΚΕΙΑ 24 ΕΠΙ 7 – ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ NREL

Με τη δυνατότητα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, θέρμανσης, ψύξης και αποθήκευσης—συν τη δυνατότητα πρόσβασης σε κρίσιμα ορυκτά, δέσμευσης και δέσμευσης άνθρακα, παραγωγής πράσινου υδρογόνου και πολλά άλλα—η φυσική θερμότητα της Γης είναι ένα εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας έτοιμο να αξιοποιηθεί.

Η γεωθερμική ενέργεια – κυριολεκτικά “θερμότητα από τη Γη” – μπορεί να είναι δύσκολο να την δει κανείς, αλλά χάρη στο αυξανόμενο δημόσιο ενδιαφέρον δεν κρύβεται πια και έχει εξαιρετικές δυνατότητες ισχύος

Η γεωθερμία δεν είναι μόνο για την παραγωγή ενέργειας, αλλά μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για αποθήκευση και εξόρυξη ορυκτών, όπως γράφει η Kelly MacGregor στο NREL συνοψίζοντας την έρευνα για να φτάσει η γεωθερμία στο επόμενο επίπεδο και να την κάνει λύση σε πολλαπλές προκλήσεις.

Όπως αναφέρει ανάλογα με το πόσο βαθιά σκάβετε, η γεωθερμία είναι διαθέσιμη για τη λειτουργία σταθμών ηλεκτροπαραγωγής σε κλίμακα κοινής ωφέλειας καθώς και για θέρμανση και ψύξη μεμονωμένων περιοχών, κτιρίων και σπιτιών.

Και νέες τεχνικές αναπτύσσονται και εφαρμόζονται πιλοτικά για την παροχή γεωθερμικής ενέργειας «παντού» – όχι μόνο σε βέλτιστες γεωλογικές συνθήκες – δημιουργώντας συστήματα που διοχετεύουν το νερό στους θερμούς βράχους.

Για την αποθήκευση, αναπτύσσονται μέθοδοι για την κατασκευή υπόγειων μπαταριών που αποθηκεύουν περίσσεια ενέργειας (συνήθως από αιολική και ηλιακή) χρησιμοποιώντας την ίδια γεωθερμική υποδομή.

Τέλος, μια νέα καινοτομία είναι να παίρνει το νερό που τρέχει μέσα από τους βράχους και ταυτόχρονα να εξάγει κρίσιμα μέταλλα – όπως το λίθιο – από τη ροή.

Αναλυτικότερα…

Μια μελέτη NREL λέει ότι είναι οικονομικά εφικτό για τις γεωθερμικές πηγές να αποδίδουν 24.000 μετρικούς τόνους λιθίου ετησίως για τις ΗΠΑ, αρκετά για να δημιουργήσουν εγχώρια προμήθεια του σπάνιου ορυκτού.

Και θα πρέπει να είναι πολύ πιο περιβαλλοντικά βιώσιμο από την τρέχουσα εξόρυξη σκληρών πετρωμάτων.

Η γεωθερμική ενέργεια – κυριολεκτικά “θερμότητα από τη Γη” – μπορεί να είναι δύσκολο να τη δει κανείς, αλλά χάρη στο αυξανόμενο δημόσιο ενδιαφέρον και την προβολή δεν κρύβεται πια.

Ενώ οι γεωθερμικοί σταθμοί παρέχουν ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές για περισσότερα από 100 χρόνια, πρόσφατες έρευνες και εξελίξεις έχουν δείξει ότι η γεωθερμία είναι κάτι περισσότερο από μια καθαρή πηγή ενέργειας 24/7.

Όχι μόνο για ενέργεια. Είναι επίσης για αποθήκευση και ορυκτά

«Η γεωθερμία είναι ένας τριπλός πόρος: μια πηγή ενέργειας για θέρμανση, ψύξη και ενέργεια. έναν πόρο αποθήκευσης και ένας ορυκτός πόρος», δήλωσε η Amanda Kolker, υπεύθυνη προγράμματος εργαστηρίου γεωθερμίας στο Εθνικό Εργαστήριο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (NREL).

«Η ίδια η Γη έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει μια ποικιλία εμποδίων στη μετάβαση σε ένα μέλλον καθαρής ενέργειας».

Με τη δυνατότητα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, θέρμανσης, ψύξης και αποθήκευσης—συν τη δυνατότητα πρόσβασης σε κρίσιμα ορυκτά, δέσμευσης και δέσμευσης άνθρακα, παραγωγής πράσινου υδρογόνου και πολλά άλλα—η φυσική θερμότητα της Γης είναι ένα εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας έτοιμο να αξιοποιηθεί.

Και οι επενδυτές και οι ηγέτες τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα προχωρούν δυναμικά με τη γεωθερμία.

Ο κυβερνήτης του Κολοράντο Jared Polis ξεκίνησε πρόσφατα την πρωτοβουλία «The Heat Beneath Our Feet» για να ενθαρρύνει την παραγωγή γεωθερμικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στο Κολοράντο και σε άλλες δυτικές πολιτείες.

Ως μέρος αυτής της πρωτοβουλίας της Ένωσης Δυτικών Κυβερνητών, το NREL παρείχε τεχνική βοήθεια για το έργο και φιλοξένησε μια εκδήλωση στις 24 Φεβρουαρίου 2023, παρουσιάζοντας το χαρτοφυλάκιο γεωθερμικής έρευνας του εργαστηρίου σε περισσότερους από 50 ηγέτες που παρευρέθηκαν.

Από τη βελτίωση της αναγνώρισης γεωθερμικών πόρων έως την προώθηση τεχνικών γεώτρησης έως την επέκταση των αναδυόμενων τεχνολογιών, οι ερευνητές στο NREL αποκαλύπτουν πώς η γεωθερμία μπορεί «να χρησιμοποιήσει τον πλανήτη για να σώσει τον πλανήτη».

Θερμότητα σε μόλις 3 μέτρα υπόγεια

«Η ίδια η Γη είναι μια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας», είπε ο Κόλκερ.

«Η θερμότητα της γης είναι πάντα διαθέσιμη, δεν φεύγει όταν δύει ο ήλιος.

Μπορεί να παίξει μεγάλο ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση παρέχοντας αξιόπιστη, καθαρή ενέργεια 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, και μπορεί να κάνει πολύ περισσότερα από όσα πιστεύουν οι άνθρωποι».

Αν ταξιδεύατε στο κέντρο της Γης, θα διαπιστώσατε ότι είναι τόσο ζεστό όσο η επιφάνεια του ήλιου.

Ευτυχώς, δεν χρειάζεται να φτάσουμε σε αυτές τις θερμοκρασίες των 4.982° Κελσίου για να αξιοποιήσουμε τη γεωθερμική ενέργεια.

Οι γεωθερμικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής μπορούν να απορρίπτουν θερμοκρασίες που κυμαίνονται από μόλις 250° έως 371° Κελσίου.

Η θερμότητα μπορεί να χρησιμοποιηθεί απευθείας από θερμοκρασίες που κυμαίνονται από 37,7° έως 148,8°Κελσίου για θέρμανση χώρων, βιομηχανικές και γεωργικές χρήσεις. και οι σταθερές 10°–15,5°Κελσίου που βρέθηκαν μόνο 3μέτρα κάτω από το έδαφος μπορούν να θερμάνουν και να ψύχουν κτίρια και κοινότητες όλων των μεγεθών.

«Δεν χρειάζεται να είναι αυτό το εκπληκτικό, δραματικό ηφαίστειο», είπε η Whitney Trainor-Guitton, ερευνήτρια γεωεπιστημών του NREL.

«Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε υπόγεια ύδατα 12,7°Κελσίου για να θερμάνουμε και να ψύξουμε τερματικούς σταθμούς λεωφορείων, πανεπιστημιουπόλεις, ακόμη και ολόκληρες πόλεις».

Οι υδροθερμικοί πόροι, οι οποίοι έχουν φυσικά όλα όσα χρειάζονται για τη μεγάλης κλίμακας γεωθερμική ενέργεια—δηλαδή θερμότητα, νερό και μονοπάτια για την κίνηση του νερού—είναι αυτό που σκέφτονται πολλοί άνθρωποι όταν σκέφτονται «γεωθερμικές».

Αυτοί οι τύποι σταθμών παραγωγής ενέργειας παρέχουν καθαρή ενέργεια για περισσότερο από έναν αιώνα, αλλά μόνο ορισμένες τοποθεσίες είναι ιδανικές.

“Το να υπάρχουν και τα τρία πράγματα – νερό, θερμότητα και μονοπάτια ροής – είναι σπάνιο”, δήλωσε ο Koenraad Beckers, ερευνητής των θερμικών επιστημών του NREL.

«Το βλέπετε αυτό σε μέρη όπως η Καλιφόρνια, η Νεβάδα, η Ισλανδία, η Νέα Ζηλανδία και η Ιαπωνία.

Αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο είδος γεωθερμικής τεχνολογίας οπουδήποτε στον κόσμο και συχνά μπορείτε να φέρετε το νερό και τα μονοπάτια στην τοποθεσία».

Τώρα, οι νέες τεχνολογίες μπορούν να φέρουν στοιχεία που λείπουν σε περιοχές που δεν τα έχουν φυσικά και μπορούν να ενεργοποιήσουν τη γεωθερμία σε κοινοτική ή οικιακή κλίμακα, ανοίγοντας την πόρτα για τη γεωθερμία παντού.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ

 

[ΠΗΓΗ: https://www.worldenergynews.gr/, 31/3/2023]