AΝΟΙΓΕΙ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΩΤΑ PPAS ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΟΒΟΡΟΥ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

Από σήμερα ανοίγει και τυπικά ο δρόμος για τα πρώτα PPAs, καθώς τίθεται σε εφαρμογή η εξαίρεση των διμερών συμβολαίων από το πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά.

Έτοιμη είναι η αγορά και η ενεργοβόρος βιομηχανία για την υπογραφή των πρώτων μακροχρόνιων συμβάσεων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Από σήμερα ανοίγει και τυπικά ο δρόμος για τα πρώτα PPAs, καθώς τίθεται σε εφαρμογή η εξαίρεση των διμερών συμβολαίων από το πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά.

Αίτημα που είχε τεθεί μετ΄επιτάσσεως και κατ΄επανάληψη από τους βιομηχανικούς καταναλωτές με τον πρόεδρο της ΕΒΙΚΕΝ, Αντώνη Κοντολέων να χαρακτηρίζει το μέτρο ως μονόδρομο για την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων.

Η εξαίρεση των PPAsαπό το πλαφόν της χονδρικής αποτέλεσε αίτημα όχι μόνο της βιομηχανίας αλλά και της ΔΕΗ η οποία βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις τόσο με τον όμιλο ΒΙΟΧΑΛΚΟ όσο και με τον Τιτάνα για την υπογραφή συμβάσεων προμήθειας δεκαετούς διάρκειας.

Οι συμβάσεις αυτές τα δυο πρώτα χρόνια δηλαδή το 2023-2024 θα αφορούν λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ και στη συνέχεια οι βιομηχανίες θα τροφοδοτούνται από «πράσινη» ενέργεια καθώς θα εισέρχονται στο σύστημα τα φωτοβολταϊκά πάρκα που κατασκευάζει η ΔΕΗ σε διάφορα σημεία της χώρας και κυρίως στα ορυχεία της Μεγαλόπολης και της Πτολεμαίδας.

Πρέπει να σημειωθεί πως οι βασικές αρχές των συμβάσεων για την πρώτη διετία θεωρούνται «κλεισμένες» καθώς τόσο η ΔΕΗ όσο και οι αντισυμβαλλόμενοι μπορούν να εκτιμήσουν και να προβλέψουν τα κόστη της λιγνιτικής παραγωγής.

Δεν συμβαίνει το ίδιο για την παραγωγή από φωτοβολταικά τα οποία βρίσκονται είτε στο στάδιο της κατασκευής είτε της ανάθεσης των έργων. Στην περίπτωση αυτή τίθενται ερωτήματα όπως το εάν τα έργα θα είναι έτοιμα για να δώσουν την παραγωγή που έχουν δεσμευτεί σε μια μακροχρόνια σύμβαση που έχει και πολλά άλλα ρίσκα.

Τα διμερή συμβόλαια θα διασφαλίσουν για τη βιομηχανία την απαραίτητη για την ανταγωνιστικότητά της προβλεψιμότητα και σταθερότητα στις τιμές σε μακροχρόνιο ορίζοντα.

Να σημειωθεί ότι η προώθηση των PPA είναι προτεραιότητα της Κομισιόν και αποτελεί ένα από τα σημεία που εστιάζει τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, που θα παρουσιάσει επίσημα στις 16 Μαρτίου.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση της κ. Σίμσον μετά την πρόσφατη άτυπη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας στη Στοκχόλμη ότι η Κομισιόν θα παρουσιάσει στοχευμένες προτάσεις περί τα μέσα Μαρτίου, σημειώνοντας ότι η μεταρρύθμιση θα επικεντρωθεί στα μακροπρόθεσμα συμβόλαια προμήθειας για της βιομηχανία, προκειμένου να προστατευτεί από τις μεγάλες διακυμάνσεις της τιμής στην αγορά.

Ίσως είναι το μόνο θέμα στο οποίο συμφωνούν όλες οι πλευρές μεταξύ των χωρών που έχουν για άλλη μια φορά χωριστεί σε δύο στρατόπεδα με την Ελλάδα να ζητά ουσιώδη μεταρρύθμιση του μηχανισμού των αγορών ηλεκτρισμού για την αντιμετώπιση μελλοντικών ενεργειακών κρίσεων, θέση την οποία υποστηρίζουν και άλλες χώρες όπως η Γαλλία και Ισπανία και απέναντι τη γερμανική θέση μαζί με ομάδα χωρών σύμφωνα με την οποία οι αλλαγές πρέπει να είναι περιορισμένες και να μη θιγεί η οριακή τιμολόγηση.

 

[ΠΗΓΗ: https://www.ienergeia.gr/, της Άννας Διανά, 10/03/2023]