ΤΑ 11 SOS ΤΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΟΦΕΙΛΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Αναβίωση των ρυθμίσεων των 72 ή 120 δόσεων και μία νέα έκτακτη ρύθμιση 36 ή 72 δόσεων για τους φορολογούμενους οι οποίοι ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους πριν την ενεργειακή κρίση προβλέπει το νέο πλαίσιο εξόφλησης παλαιών και νέων οφειλών προς το Δημόσιο που θέτει σε εφαρμογή το οικονομικό επιτελείο. Οι φορολογούμενοι που έχουν λογαριασμούς με την Εφορία μπορούν να τους κλείσουν με το νέο πλαίσιο που δημιουργείται. Τα μυστικά της νέα ρύθμισης αλλά και της αναβίωσης των παλαιών ρυθμίσεων μέσα από 11 ερωτήσεις και ισάριθμες απαντήσεις:

 1. Έχασα τη ρύθμιση των 120 δόσεων τον Ιανουάριο του 2021. Μπορώ να επανενταχθώ;

Ναι. Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο όσοι έχασαν τις ρυθμίσεις έως την 1η Φεβρουαρίου 2023 έχουν τη δυνατότητα να επανενταχθούν έως τις 31 Ιουλίου 2023

 1. Πρέπει να πληρώσω και τις δόσεις που έχασα για να αναβιώσει η ρύθμιση μου;

Οχι. Εως τα τέλη Ιουλίου θα πρέπει να καταβληθούν δύο δόσεις. Ολες οι υπόλοιπες που χάθηκαν θα προστεθούν ως υπεράριθμες στο τέλος της ρύθμισης.

 1. Πότε πρέπει να υποβάλλω αίτηση επανένταξης;

Θα πρέπει πρώτα να κατατεθεί η σχετική ρύθμιση στη Βουλή και να ψηφισθεί. Η ρύθμιση θα έχει ψηφισθεί πριν από τις εθνικές εκλογές. Αμέσως μετά η φορολογική διοίκηση και το υπουργείο Οικονομικών θα εκδώσουν τις σχετικές αποφάσεις και θα ανοίξει η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα προκειμένου όσοι έχασαν τη ρύθμιση και επιθυμούν να εξοφλήσουν τα χρέη τους να υποβάλλουν αίτηση. Σε κάθε περίπτωση οι πρώτες δύο δόσεις θα καταβληθούν στα τέλη Ιουλίου.

 1. Έχασα τη ρύθμιση των 120 δόσεων στα τέλη του 2021 και θέλω να επανενταχθώ. Έκτοτε όμως δημιούργησα και νέα χρέη. Πώς θα αποπληρωθούν αυτά;

Αρχικά θα υποβληθεί αίτηση για την αναβίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων. Ένα μήνα μετά την αναβίωση της ρύθμισης θα πρέπει υποχρεωτικά τα νέα χρέη που δημιουργήθηκαν να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση των 24-48 δόσεων.

 1. Έχω απωλέσει τη ρύθμιση των χρεών της πανδημίας. Μπορώ να επανενταχθώ;

Ναι. Όσοι έχασαν τη ρύθμιση τόσο των 72 δόσεων όσο και των 120 δόσεων έως την 1η Φεβρουαρίου μπορούν να ενταχθούν εκ νέου.

 1. Ποιούς αφορά η νέα ρύθμιση των 36-72 δόσεων;

Η νέα ρύθμιση που θα θεσπιστεί αφορά όσους την 1η Νοεμβρίου του 2021, δεν είχαν ληξιπρόθεσμες ή αρρύθμιστες οφειλές, ενώ ταυτόχρονα κατέβαλαν όλες τις δόσεις των ρυθμίσεων των 120 ή 72 δόσεων, εφόσον είχαν τέτοιες ρυθμίσεις. Επί της ουσίας αφορά τους συνεπείς οφειλέτες. Με βάση τα ανωτέρω, στο πεδίο της νέας ρύθμισης των 36 ή 72 δόσεων υπάγονται οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1η Νοεμβρίου του 2021.

 1. Ποιο είναι το ποσό της ελάχιστης δόσης;

Το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης θα ανέρχεται σε 30 ευρώ και με την ένταξη των οφειλών στην εν λόγω νέα ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων, θα ισχύσουν ευεργετήματα που είχε και η ρύθμιση των 120 δόσεων όπως η αποδέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών.

 1. Πληρώνω κανονικά τη ρύθμιση των 72 δόσεων. Ωστόσο, δεν έχουν πληρώσει τον φόρο εισοδήματος του 2022. Μπορώ να μπω στη νέα ρύθμιση;

Για τους οφειλέτες που δημιούργησαν ληξιπρόθεσμες οφειλές στο χρονικό διάστημα από την 1η Νοεμβρίου του 2021 έως και την 1η Φεβρουαρίου του 2023 παρέχεται η δυνατότητα να εντάξουν τις οφειλές αυτές στη ρύθμιση των 36-72 δόσεων.

 1. Έχω οφειλές που αποπληρώνω μέσω της ρύθμισης των 120 δόσεων. Ωστόσο, τον Φεβρουάριο του 2022 δημιούργησα νέα χρέη τα οποία έχω ρυθμίσει με την πάγια ρύθμιση των 24-48 δόσεων. Αυτά τα χρέη τα νέα μπορώ να τα υπαγάγω στη νέα ρύθμιση των 36-72 δόσεων;

Ναι. Όσοι έχουν νέα χρέη και τα έχουν ήδη εντάξει στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων, έχουν τη δυνατότητα να τα υπαγάγουν και αυτά στη νέα ρύθμιση των 72 δόσεων.

 1. Είχαν ρυθμίσει τα χρέη μου μέσω της πάγιας ρύθμισης την οποία και έχασα τον Απρίλιο του 2022. Το διάστημα εκείνο δημιούργησα και νέα χρέη. Πώς μπορούν να ρυθμιστούν;

Στην περίπτωση που την 1η Νοεμβρίου του 2021, υφίστανται ρυθμισμένες οφειλές στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων την οποία μεταγενέστερα απώλεσαν και ταυτόχρονα βεβαιώθηκαν νέες οφειλές, μετά την 1η Νοεμβρίου του 2021, τότε οι νέες αυτές οφειλές, μπορούν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων και ταυτόχρονα, εντός μηνός από την υπαγωγή των νέων οφειλών στη νέα ρύθμιση θα πρέπει τα παλαιά χρέη να τακτοποιηθούν με την πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων.

 1. Οι δόσεις είναι έντοκες;

Ναι. Για όσους επιλέξουν 32 δόσεις το επιτόκιο ανέρχεται στο 4,37% ενώ για όσους εξοφλήσουν την οφειλή σε 72 δόσεις το επιτόκιο ανέρχεται σε 5,87%.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Προκόπη Χατζηνικολάου, 16/2/2023]