ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΖΩΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΕΝΑ «ΕΞΩΓΗΙΝΟ» ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ ΣΕ ΕΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΕΙΜΜΕΝΟ ΟΡΥΧΕΙΟ ΟΥΡΑΝΙΟΥ

Οι βδελλοειδής στροφείς πλάτους 50 μικρομέτρων και μήκους 200 μικρομέτρων ήταν οι μεγαλύτεροι μικροοργανισμοί που παρατηρήθηκαν.

Γλοιώδεις βιομεμβράνες που αποτελούνται από βακτηριακές και ευκαρυωτικές μορφές ζωής έχουν καταλάβει ένα εγκαταλελειμμένο, πλημμυρισμένο ορυχείο ουρανίου στη Γερμανία.

Ένα εντυπωσιακό μεσαιωνικό φρούριο βρίσκεται κατά μήκος του ποταμού Έλβα στη νοτιοανατολικής Γερμανίας. Τα βουνά της περιοχής κρύβουν μια πρώτη ύλη εξαιρετική δύναμη: το 

Στη δεκαετία του 1960, εντοπίστηκε ένας θύλακας ουρανίου που ήταν κρυμμένος μέσα στα βουνά. Δημιουργήθηκε ένα ορυχείο και το ουράνιο που εξωρυχθηκε χρησιμοποιήθηκε ως καύσιμο για την πυρηνική σχάση.

Αλλά μέχρι το 1990, η παραγωγή του ορυχείου Κένιγκσταϊν είχε μειωθεί και μεγάλο μέρος του ορυχείου πλημμύρισε καθώς είχε γίνει μια προσπάθεια να καθαριστούν τα όξινα χημικά που ειχαν χρησιμοποιηθεί για την εξορρυξη του ουρανίου.

Στη συνέχεια άρχισαν να γενιούνται παράξενες μορφές ζωής, κάνοντας τους φύλακες του ορυχείου να καλέσουν επιστήμονες για να αναλύσουν τους «παρεμβολείς».

Σχηματίζεται ένα πολύπλοκο οικοσύστημα

Αυτό που βρήκαν θα φαινόταν ξένο στους περισσότερους από εμάς. Στο υγρό, σκοτεινό, όξινο, γεμάτο με ουράνιο περιβάλλον, είχαν κυριαρχήσει βιομεμβράνες που αποτελούνταν από μικρόβια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πορτοκαλί όξινες «σερπαντίνες» που μοιάζουν με μακριά, λεπτά σκουλήκια που ταλαντεύονται νωχελικά στα κανάλια αποστράγγισης υγρών. Καφέ και λευκές ποσότητες λάσπης που έμοιαζαν με σταλακτίτη ξεχύθηκαν από τις οροφές, δημιουργώντας την εντύπωση ότι οι τοίχοι έλιωναν.

Τα μικρόβια που βρέθηκαν στις λάσπες περιελάμβαναν όχι μόνο μονοκύτταρα βακτήρια αλλά και πολυκύτταρους ευκαρυώτες.

Ερευνητές από γειτονικά πανεπιστήμια στη Δρέσδη ανακάλυψαν αμοιβάδες που αλλάζουν το σχήμα, ετερολοβόζια που μοιάζουν με καλαμάρια, στρεμνοπόλες που μοιάζουν με μίσχο, μαστιγωτές με πολλαπλά εξαρτήματα, πολυσχηματισμένα βλεφαροειδή και έρποντες μύκητες.

Οι βδελλοειδής στροφείς πλάτους 50 μικρομέτρων και μήκους 200 μικρομέτρων ήταν οι μεγαλύτεροι μικροοργανισμοί που παρατηρήθηκαν.

[ΠΗΓΗ: https://www.huffingtonpost.gr/, του Στέφανου Νικήτα, 20/1/2023]