ΚΛΕΙΔΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΜΕΡΕΙΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

Στο πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη βουλή, αναμένεται να περιληφθεί η περίφημη ρύθμιση για την εξαίρεση των διμερών συμβάσεων από το πλαφόν που ισχύει στη χονδρεμπορική αγορά.

Πρόκειται για τη ρύθμιση που αναμένει η βιομηχανία προκειμένου να δοθεί λύση στο φλέγον θέμα του ενεργειακού κόστους, καθώς η ψήφισή της θα ανοίξει το δρόμο για την υπογραφή πράσινων διμερών συμβάσεων, των περίφημων “πράσινων PPAs” με ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας για τους μεγάλους ενεργοβόρους βιομηχανικούς καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας. Μέσω αυτών των συμβάσεων, οι βιομηχανίες θα τροφοδοτούνται κατά κύριο λόγο με ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ, σε εξαιρετικά χαμηλό κόστος.

Ωστόσο όπως είναι ήδη γνωστό, αυτή τη στιγμή για τεχνικούς λόγους δεν είναι εφικτή η υπογραφή τέτοιων συμβάσεων, καθώς ισχύει πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά που δεν επιτρέπει την εκκαθάριση της συναλλαγής μεταξύ πράσινων παραγωγών ΑΠΕ και βιομηχανίας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ρύθμιση θεωρείται κρίσιμη για την βιομηχανία, με δεδομένο ότι ήδη αρκετοί μεγάλοι καταναλωτές είναι αυτή τη στιγμή εκτεθειμένοι στο ρίσκο της αγοράς καθώς έχει λήξει η σύμβαση προμήθειας που είχαν με τη ΔΕΗ.

Σημειώνεται ότι μετά την ψήφιση της ρύθμισης θα πρέπει να εκδοθεί σχετική υπουργική απόφαση, ενώ στη συνέχεια θα πρέπει να ακολουθήσουν αλλαγές και στο χρηματιστήριο ενέργειας προκειμένου να καταστεί εφικτή η σύναψη των πρώτων πράσινων PPAs. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι η βιομηχανία οριακά προλαβαίνει να υπογράψει πράσινα PPAs μέχρι τον Μάρτιο, προκειμένου να σταματήσει να είναι εκτεθειμένη στο ρίσκο της αγοράς.

Όπως έχει γράψει το Capital.gr εν αναμονή της διευθέτησης του θέματος του πλαφόν, έχουν ήδη ξεκινήσει οι πρώτες διαπραγματεύσεις μεταξύ της βιομηχανίας και της ΔΕΗ, η οποία θα προσφέρει ως πάροχος πράσινες διμερείς συμβάσεις. Σύμφωνα με τις συζητήσεις που έχουν ξεκινήσει οι συμβάσεις θα έχουν 10ετή διάρκεια και για τα πρώτα δύο χρόνια, μέχρις ότου κατασκευαστούν οι μονάδες ΑΠΕ που θα τροφοδοτούν την βιομηχανία, προβλέπεται ότι η τροφοδοσία της βιομηχανίας θα γίνεται από θερμικές μονάδες.

Στη συνέχεια και μόλις η ΔΕΗ έχει κατασκευάσει τις νέες μονάδες ΑΠΕ που θα ενταχθούν στα πράσινα PPAs, η ηλεκτροδότηση της βιομηχανίας θα γίνεται αποκλειστικά από τις πράσινες μονάδες σε ανταγωνιστικές σταθερές τιμές.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Χάρη Φλουδόπουλου, 1/2/2023]