ΆΓΙΟΣ ΒΑΛΕΝΤΙΝΟΣ: ΟΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΤΩΝ ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΩΝ ΣΕ 5 ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ

Από τα τολμηρά παιχνίδια και τα παράδοξα δώρα, κάθε Ήπειρος έχει τα δικά της μυστικά για να γιορτάσει τον έρωτα και την αγάπη.

Η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου πλησιάζει. Εκτός από το τί δώρο θα διαλέξουμε για το αγαπημένο μας πρόσωπο, έχουμε σκεφτεί τί σημαίνει για τον υπόλοιπο κόσμο το ημερολόγιο να δείνχει 14 Φλεβάρη;

Κι όμως, όσο παράξενο κι αν μας ακούγεται, δεν γιορτάζουν όλες οι χώρες την ημέρα των ερωτευμένων με τον ίδιο τρόπο και κάθε μία έχει τις δικές τις ξεχωριστές παραδόσεις.

Ας κάνουμε μαζί ένα μικρό ταξίδι ανά τις ηπείρους και ας ανακαλύψουμε τί συνηθίζουν να κάνουν στις άλλες χώρες την ημέρα της αγάπης.

Η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου στη Φινλανδία

Στη Φινλανδία, η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου ονομάζεται «Ystävänpäivä» και μεταφράζεται ως «Ημέρα των Φίλων». Και ενώ τα ερωτευμένα ζευγάρια εξακολουθούν να ανταλλάσσουν τα δώρα τους, προκειμένου να εκφράσουν την αγάπη που υπάρχει ανάμεσά τους, είναι και μια ημέρα για να γιορτάσει κανείς την πραγματική φιλία.

Επομένως, στη Φινλανδία, στις 14 Φλεβάρη, είναι σύνηθες να στέλνουμε μια κάρτα ή ένα δώρο στους φίλους ή και τους συγγενείς μας, εκφράζοντας την εκτίμηση μας για την αγάπη και την υποστήριξή που μας προσφέρουν.

Εάν πάλι, δεν έχουμε ούτε σύντροφο, ούτε φίλους, θα μπορούσαμε να δείξουμε την αγάπη μας στο κατοικίδιό μας.

Η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου στη Νότια Κορέα

Στη Νότια Κορέα, η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, ανοίγει στην πραγματικότητα δύο διαφορετικούς λογαριασμούς και χωρίζεται σε δύο ξεχωριστές γιορτές: Μια όπου οι γυναίκες δίνουν τα δώρα τους στους άνδρες και μια άλλη όπου οι άνδρες φανερώνουν τα δώρα τους στις γυναίκες.

Οι γυναίκες εγκαινιάζουν την ανταλλαγή στις 14 Φεβρουαρίου δίνοντας μια σοκολάτα και ένα δώρο στον σύντροφό τους, ενώ ένα μήνα αργότερα, στις 14 Μαρτίου, σε μια γιορτή που ονομάζεται «Λευκή Ημέρα», οι άνδρες ανταποδίδουν προσφέροντας ένα δώρο στις γυναίκες της ζωής τους.

Μάλιστα, η παράδοση προστάζει τα δώρα που προσφέρονται την Λευκή Ημέρα, να είναι συχνά πιο περίτεχνα και ακριβά σε σχέση με εκείνα που δίνονται την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, γεγονός που είναι λιγάκι άδικο, αν μας ρωτάς.

Η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου στην Ιαπωνία

Στην Ιαπωνία, συνηθίζεται οι γυναίκες να προσφέρουν σοκολάτα στους άντρες την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Ωστόσο, όχι οποιαδήποτε σοκολάτα.

Υπάρχουν δύο είδη σοκολάτας που προσφέρονται την συγκεκριμένη μέρα: Η giri-choco, που δίνεται σε άντρες συναδέλφους και γνωστούς ως ένδειξη υποχρέωσης και η honmei-choco, η οποία προσφέραται σε έναν ρομαντικό σύντροφο και εκφράζει συναισθήματα αληθινής αγάπης και αμοιβαιότητας. Οι honmei choco συνήθως είναι υψηλότερης ποιότητας, αισθητικά ελκυστικότερες και ως εκ τούτου πιο ακριβές.

Και εδώ εύλογα προκύπτει το εξής ερώτημα: Ποια σοκολάτα θα προσφέραμε αν τύχαινε να μας άρεσε το αφεντικό μας;

Η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου στη Δανία

Στη Δανία, η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με ανώνυμα ερωτικά γράμματα και ποιήματα σε μια εθνική φρενίτιδα ερωτικών εξομολογήσεων. Οι νέοι άνδρες στέλνουν τις επιστολές τους στις γυναίκες που θαυμάζουν, μαζί με μικρά συμβολικά δωράκια όπως λουλούδια ή γλυκά.

Το έθιμο ονομάζεται «Gaekkebrev» και αποτελεί έναν δημοφιλή τρόπο για τους νεαρούς άνδρες να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψουν την ταυτότητά τους. Αυτό μας θυμίζει το παλιό έθιμο του κρυφού θαυμαστή, όπου ο ερωτευμένος έδινε ραντεβού με την εκλεκτή της καρδιάς του,. Απλά στην πιο σκανδιναβική εκδοχή του.

Η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου στην Ιταλία

Στην Ιταλία, τα ζευγάρια γιορτάζουν την «Festa degli Innamorati», ή στη γλώσσα μας, το Φεστιβάλ των Εραστών. Την ημέρα αυτή, οι δεσμευμένοι ανταλλάσσουν δώρα και εκδηλώνουν την αγάπη τους, ενώ οι ελεύθεροι συμμετέχουν σε ένα διασκεδαστικό παιχνίδι.

Οι εργένηδες λοιπόν, γράφουν το όνομα του/της επιθυμητού/ής συντρόφου τους σε ένα μικρό χαρτάκι κι έπειτα όλα μαζί τα χαρτάκια τοποθετούνται σε ένα καπέλο. Κάθε άτομο επιλέγει ένα χαρτάκι και περνά την ημέρα του με το άτομο του οποίου το όνομα αναγράφεται στο χαρτάκι που επέλεξε. Πρόκειται για ένα τολμηρό παιχνίδι, στο οποίο αξίζει να λάβουμε μέρος μόνο εφόσον αισθανόμαστε εξαιρετικά τυχεροί.

(Φωτό: YULIA PETROVA VIA GETTY IMAGES)

[ΠΗΓΗ: https://www.huffingtonpost.gr/, 12/2/2023]