ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΕΠΑΦΩΝ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

Μείζονος σημασίας για τη στρατηγική προσέλκυσης νέων επενδύσεων στην Ελλάδα αποτελούν οι επαφές και οι συζητήσεις που θα έχει σήμερα και αύριο επί ιαπωνικού εδάφους ο πρωθυπουργός.

Συνοδευόμενος από τους κυρίους Πιερρακάκη και Φραγκογιάννη, τον επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του, Αλέξη Πατέλη και 20μελή επιχειρηματική αποστολή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε ήδη κύκλο συναντήσεων στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, προτάσσοντας τους λόγους, για τους οποίους η χώρα μας μετατρέπεται σε προορισμό για διεθνείς επενδύσεις.

Και, όπως σχολιάζουν κυβερνητικά στελέχη, ο ίδιος, στις επαφές του στο Τόκυο, παρουσιάζει την εικόνα μίας Ελλάδας που έχει αφήσει πίσω της τα χρόνια της κρίσης και καταγράφει θετικές επιδόσεις στην οικονομία της, παρά το παγκόσμιο περιβάλλον των κρίσεων.

Οι δύο παρουσιάσεις για την ελληνική οικονομία.

Ο πρωθυπουργός, μέσα από την ανάρτηση στην προσωπική του σελίδα σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης, αποτύπωσε τους λόγους, για τους οποίους η συγκεκριμένη επίσκεψη αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα επόμενα βήματα της Ελλάδας. “Είναι μία σημαντική επίσκεψη σε μία από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου και μία χώρα, με την οποία ελπίζουμε να αναπτύξουμε ακόμη στενότερες σχέσεις. Θυμίζω μόνο ότι οι θεσμικοί επενδυτές από την Ιαπωνία σταμάτησαν να επενδύουν στα ελληνικά ομόλογα στα χρόνια της κρίσης, λόγω της απώλειας της επενδυτικής βαθμίδας.

Συνεπώς, τώρα που βρισκόμαστε ένα σκαλοπάτι πριν την ανάκτηση της, η επίσκεψη εδώ είναι κάτι παραπάνω από επίκαιρη”, ανέφερε. Οι επενδυτικές ευκαιρίες που, όπως σχολιάζουν κυβερνητικά στελέχη, ανοίγονται στη χώρα μας θα έρθουν στην πρώτη γραμμή δύο αναλυτικών παρουσιάσεων από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του:

  • -Η πρώτη, σημερινή παρουσίαση για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας έγινε προς την Ιαπωνική Επιχειρηματική Ομοσπονδία. Και, ανάμεσα στους…Κολοσσούς, που θα δώσουν το “παρών” βρίσκονται οι Hitachi, NTT, NEC, JAL, Itochu, Marubeni, JETRO, JOI, BNP Paribas, Ishii Iron Works, IAC International, ANA, Dai-Ichi Life Research Institute, Panasonic και Mitsubishi Heavy Industries.
  • -Η δεύτερη παρουσίαση, στην οποία θα δώσει το “παρών” 20μελής επιχειρηματική αποστολή (ανάμεσά τους εκπρόσωποι του ΣΕΒ και του ΕΒΕΑ) που συνοδεύει τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα γίνει αύριο προς το Σύνδεσμο Εξαγωγικών Επιχειρήσεων και θα έχει ως στόχο να εξευρεθούν πεδία συνεργασίας με ελληνικές επιχειρήσεις, καθώς και με το Enterprise Greece.

Παράλληλα, ενδιαφέρον από την ιαπωνική πλευρά υπάρχει στον τομέα της ενέργειας, καθώς η Ελλάδα:

  • -Αναπτύσσει δίκτυο υποδομών που θα την μετατρέψει σε κόμβο μεταφοράς ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή.
  • -Προχωρά σε έρευνες για υδρογονάνθρακες.
  • -Συμμετέχει σε κινήσεις, όπως αυτή του καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Αίγυπτο που μπορεί να τη μετατρέψει σε γέφυρα ανάμεσα στην Αφρική και την Ευρώπη.

Οι θεσμικές συναντήσεις του πρωθυπουργού στην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας ξεκίνησαν νωρίς το πρωί, με τα διμερή ζητήματα και τις διεθνείς εξελίξεις να αποτελούν μέρος των συνομιλιών με τον πρόεδρο της Βουλής. Ο κ. Μητσοτάκης νωρίς το μεσημέρι ώρα Ελλάδας θα συναντηθεί με τον Ιάπωνα ομόλογό του, ενώ θα γίνει δεκτός, μαζί με τη σύζυγό του, από το διάδοχο του ιαπωνικού θρόνου.

Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του, ο πρωθυπουργός θα δώσει  διάλεξη, με τίτλο “Ελλάδα 2.0: ένας ανθεκτικός και σταθερός εταίρος σε ένα απαιτητικό περιβάλλον”, στο πανεπιστήμιο του Τόκυο. Στην ομιλία του θα περιγράψει το όραμά του για την Ελλάδα που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των ευρωπαϊκών και των διεθνών εξελίξεων.

Μία Ελλάδα που είναι σταθερός και αξιόπιστος εταίρος σε ένα αβέβαιο περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις και αποτελεί πυλώνα σταθερότητας, ασφάλειας και ειρήνης σε μία κρίσιμη περιοχή του παγκόσμιου χάρτη. Μία χώρα “που έχει αφήσει πίσω της την εποχή της δημοσιονομικής κρίσης και του λαϊκισμού και πορεύεται προς το μέλλον με αυτοπεποίθηση”, προωθώντας μεταρρυθμίσεις δικής της ιδιοκτησίας, οι οποίες φέρνουν θετικές επιδόσεις στο μέτωπο της οικονομίας. 

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Δημήτρη Γκάτσιου, 30/1/2023]