ΧΡΥΣΟΣ: ΥΨΗΛΟ 6 ΜΗΝΩΝ-ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΑΚΟΜΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΥΞΗΣΗ

«Οι κεντρικές τράπεζες θα κάνουν στροφή στις αυξήσεις των επιτοκίων τους γεγονός που θα πυροδοτήσει μια εκρηκτική κίνηση για τον χρυσό το 2023»

Σε υψηλό 6 μηνών εκτινάσσεται ο χρυσός και οι αναλυτές αναμένουν νέα ρεκόρ το 2023.

Οι τιμές του χρυσού σημείωσαν άνοδο από τις αρχές Νοεμβρίου, καθώς η αναταραχή στις αγορές, οι αυξανόμενες προσδοκίες για ύφεση και οι περισσότερες αγορές χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες στήριξαν τη ζήτηση.

Θα «σκαρφαλώσει» ακόμη πιο ψηλά

Ο χρυσός κορυφώθηκε λίγο κάτω από τα 1.850 δολάρια ανά ουγγιά τις πρώτες πρωινές ώρες, προτού «χαλαρώσει» και διαπραγματευτεί γύρω στα 1.834 δολάρια ανά ουγγιά μέχρι αργά το πρωί στην Ευρώπη. Τα αμερικανικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον χρυσό σημείωναν άνοδο 0,8%, στα 1.840,50 δολάρια.

«Σε γενικές γραμμές, αναζητούμε μια τιμή φιλική προς το 2023, υποστηριζόμενη από τους κινδύνους ύφεσης και αποτίμησης της χρηματιστηριακής αγοράς – μια ενδεχόμενη κορύφωση των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών σε συνδυασμό με την προοπτική ενός ασθενέστερου δολαρίου και του πληθωρισμού που δεν θα επιστρέψει στο αναμενόμενο επίπεδο κάτω του 3% μέχρι το τέλος του έτους – όλα αυτά προσθέτουν στήριξη», δήλωσε ο Ole Hansen, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων της Saxo Bank.

Επιπλέον, η απο-δολαριοποίηση που παρατηρήθηκε από αρκετές κεντρικές τράπεζες πέρυσι, όταν αγοράστηκε ποσότητα ρεκόρ χρυσού, φαίνεται ότι θα συνεχιστεί, παρέχοντας έτσι ένα «μαξιλαράκι» ασφαλείας.

Τα γεγονότα-κλειδιά για την πορεία του χρυσού θα είναι τα πρακτικά της Τετάρτης από την τελευταία συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και η έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ, την Παρασκευή.

Νέο υψηλό όλων των εποχών το 2023;

Μεγάλο μέρος των προοπτικών του 2023 για τις παγκόσμιες αγορές εξαρτάται από την πορεία της νομισματικής πολιτικής, καθώς οι κεντρικές τράπεζες χαλαρώνουν τις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων του περασμένου έτους εν μέσω επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης και πιθανής ύφεσης.

Ωστόσο, οι οικονομολόγοι διίστανται ως προς το αν αυτό θα κορυφωθεί με μειώσεις επιτοκίων μέχρι το τέλος του έτους, καθώς ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει πολύ πάνω από το εύρος-στόχο στις περισσότερες μεγάλες οικονομίες.

Μια πλήρως ήπια στροφή των κεντρικών τραπεζών φέτος θα είχε πιθανότατα σημαντικές επιπτώσεις στις τιμές του χρυσού, σύμφωνα με τους στρατηγικούς αναλυτές.

Ο Eric Strand, διαχειριστής του AuAg ESG Gold Mining ETF, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι το 2023 θα δώσει ένα νέο ιστορικό υψηλό για τον χρυσό, με την τιμή να ξεπερνά τα 2.100 δολάρια ανά ουγγιά.

«Οι κεντρικές τράπεζες ως ομάδα συνεχίζουν, μετά τη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση, να προσθέτουν όλο και περισσότερο χρυσό στα αποθέματά τους, με ένα νέο ρεκόρ να έχει οριστεί για το τρίτο τρίμηνο του 2022», δήλωσε ο Strand.

«Η γνώμη μας είναι ότι οι κεντρικές τράπεζες θα κάνουν στροφή στις αυξήσεις των επιτοκίων τους και θα γίνουν πιο ήπιες κατά τη διάρκεια του 2023, γεγονός που θα πυροδοτήσει μια εκρηκτική κίνηση για τον χρυσό για τα επόμενα χρόνια. Ως εκ τούτου, πιστεύουμε ότι ο χρυσός θα κλείσει το 2023 τουλάχιστον 20% υψηλότερα», συμπλήρωσε.

Με «σπασμένα φρένα»από το τέλος του 2022

Την ανοδική τάση των ράβδων χρυσού επανέλαβε προς το τέλος του περασμένου έτους ο Juerg Kiener, διευθύνων σύμβουλος και επικεφαλής επενδύσεων της Swiss Asia Capital, ο οποίος δήλωσε στο CNBC τον περασμένο μήνα ότι οι σημερινές συνθήκες της αγοράς αντικατοπτρίζουν εκείνες του 2001 και του 2008.

«Το 2001, η αγορά δεν κινήθηκε απλώς 20 ή 30%, κινήθηκε πολύ, το ίδιο και το 2008, όταν είχαμε στην πραγματικότητα ένα μικρότερο «ξεπούλημα» στην αγορά και την επιστροφή των κινήτρων, και ο χρυσός πήγε από τα 600 δολάρια στα 1.800 δολάρια σε χρόνο μηδέν, οπότε νομίζω ότι έχουμε πολύ καλές πιθανότητες να δούμε μια σημαντική κίνηση», δήλωσε ο Kiener στην εκπομπή “Street Signs Asia” του CNBC στα τέλη Δεκεμβρίου.

«Δεν πρόκειται να είναι μόνο 10 ή 20%, νομίζω ότι βλέπω μια κίνηση που θα κάνει πραγματικά νέα υψηλά».

[ΠΗΓΗ: https://www.ot.gr/, 3/12/2023]