ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ: Η ΣΥΜΒΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ ΜΕ ΤΗΝ COVID-19

Η εγκατάλειψη της στρατηγικής της «μηδενικής Covid» και οι συνέπειές της.

Αυτοί που πιστεύουν πως η παγκόσμια οικονομία θα μπορούσε να αποφύγει την «ανώμαλη προσγείωση» το επόμενο έτος παρατηρούν στενά την Κίνα, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν η επιλογή της για χαλάρωση των περιορισμών της πανδημίας θα βοηθήσει να γίνει πραγματικότητα αυτό το σενάριο ή θα καταλήξει να το καταστρέψει.

Εξακολουθεί να υφίσταται αβεβαιότητα για τα «απόνερα» της εγκατάλειψης της στρατηγικής «zero-Covid», δεδομένης της εμβολιαστικής κάλυψης της Κίνας, των εύθραυστων δομών υγείας και της έλλειψης σαφήνειας για την πραγματική έκταση των λοιμώξεων, καθώς τα κρούσματα αυξάνονται.

Δυσοίωνες προβλέψεις

O επικεφαλής του ΠΟΥ ανέφερε την Τετάρτη ότι ο οργανισμός ήταν «πολύ προβληματισμένος» για τις αναφορές σχετικά με την εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα, προειδοποιώντας πως οι ρυθμοί εμβολιασμού θα μπορούσαν να έχουν ως αποτέλεσμα να μολυνθούν μεγάλοι αριθμοί ευάλωτων ατόμων και τονίζοντας πως ο ΠΟΥ χρειάζεται περισσότερα στοιχεία για την κατάσταση στην Κίνα προκειμένου να αξιολογήσει την έκταση του ρίσκου.

Στατιστικό μοντέλο του healthdata.org προβλέπει πως 300.000 άνθρωποι θα μπορούσαν να πεθάνουν από μολύνσεις Covid-19 ως τον Απρίλιο του 2023 και 1,6 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του έτους. «Οι μολύνσεις είναι σε άνοδο και τα νοσοκομεία κατακλύζονται. Είναι αρκετά βέβαιο πως η κατάσταση ξεφεύγει εκτός ελέγχου, τουλάχιστον στο Πεκίνο και σε άλλες μεγάλες πόλεις» είπε ο Μπγιορν Άλπερμαν, σινολόγος στο Πανεπιστήμιο του Βίρτσμπουργκ στη Γερμανία, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Deutsche Welle. Επίσης, στις 19 Δεκεμβρίου ο επιδημιολόγος Έρικ Φέιγκλ- Ντινγκ έγραψε στο Twitter ότι η κατάσταση ήταν «θερμοπυρηνικά κακή», προβλέποντας ότι «πάνω από το 60% του πληθυσμού της Κίνας και το 10% του πληθυσμού της Γης μπορεί να μολυνθεί στις επόμενες 90 ημέρες. Οι θάνατοι πιθανώς θα είναι εκατομμύρια».

Ανησυχία για την παγκόσμια οικονομία

Η Παγκόσμια Τράπεζα υποβάθμισε την Τρίτη τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της Κίνας αυτό το έτος και το επόμενο, εισάγοντας την επίδραση της απότομης χαλάρωσης των αυστηρών μέτρων περιορισμού της Covid-19 πλάι σε άλλους παράγονες, περιλαμβανομένου του εύθραυστου τομέα των ακινήτων. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας, Χαρουχίκο Κουρόντα, είπε πως η άνοδος των κρουσμάτων στην Κίνα ασκεί πίεση στην παγκόσμια οικονομία, ενώ η Ταϊβάν θεωρεί την εξάπλωση της Covid-19 στην Κίνα ως έναν παράγοντα μεγάλης αβεβαιότητας για την οικονομία της.

υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, χαρακτήρισε ως «πολύ πολύπλοκο πρόβλημα» της μεταβολής στάσης απέναντι στην Covid-19, αυτό θα ενίσχυε τόσο την εγχώρια οικονομία της όσο και την παγκόσμια. Με τη σειρά του αυτό θα ενίσχυε την πεποίθηση των διαμορφωτών πολιτικής στις χώρες της G7 πως τα μέτρα τους για τα επιτόκια θα καταφέρουν να δαμάσουν τον πληθωρισμό και οποιεσδήποτε υφέσεις προκύψουν θα είναι σχετικά ρηχές και σύντομες.

«Αν κοιτάξετε προς τα εμπρός έξι μήνες, στην έξοδο από το κύμα Covid…θα φτάσουμε σε ένα σημείο όπου η Κίνα, όπως όλοι οι άλλοι, θα ζει με την Covid» είπε ο Μάικ Γκάλαχερ, διευθυντής έρευνας στην Continuum Economics. «Το μεγάλο στρατηγικό παιχνίδι είναι προς το επανάνοιγμα. Απλά θα είναι πολύ ανώμαλο».

Ένα πρόβλημα που θα μπορούσε να προκύψει είναι η διαταραχή των διεθνών προμηθευτικών αλυσίδων αν Κινέζοι εργάτες αρχίσουν να αρρωσταίνουν σε μεγάλους αριθμούς, «πυροδοτώντας» πληθωρισμό αλλού, ενώ κεντρικοί τραπεζίτες βλέπουν ενδείξεις πως έχει επιτέλους αρχίσει να κορυφώνεται. Ωστόσο, από την άλλη, αυτές οι πληθωριστικές πιέσεις θα μπορούσαν να ακυρωθούν/ αντισταθμιστούν εάν τα προβλήματα της Κίνας οδηγήσουν σε μια πιο ήπια παγκόσμια ζήτηση για εμπορεύματα.

«Είναι δύσκολο να πεις…πώς αυτά τα δύο θα αντισταθμίσουν το ένα το άλλο» είπε ο Τζερόμ Πάουελ της Fed την προηγούμενη εβδομάδα. «Είναι μια επικίνδυνη κατάσταση» τόνισε, προσθέτοντας ωστόσο πως «δεν φαίνεται πως είναι πιθανόν να έχει μια υλική συνολική επίδραση σε εμάς».

Πολλά θα εξαρτηθούν από το τι θα κάνουν οι ηγέτες της Κίνας, που έχουν δεσμευτεί να στηρίξουν την επιβραδυνόμενη οικονομία και να «μαλακώσουν» την επίδραση των αυξανόμενων κρουσμάτων Covid-19. Ο Μπράιαν Κούλτον, επικεφαλής οικονομολόγος της Fitch Ratings, είπε ότι αναμένεται πως η αύξηση των κρουσμάτων θα προκαλέσει διαταραχές στις αρχές του επόμενου έτους, λόγω αναρρωτικών αδειών και κοινωνικής αποστασιοποίησης, ωστόσο «θα έπρεπε να υπάρξει ισχυρότερη ανάκαμψη δραστηριότητας από τα μέσα του επόμενου έτους».

Η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει πως η οικονομία της Κίνας θα αναπτυχθεί 2,7% φέτος και 4,3% το 2023, λίγο βραδύτερα σε σχέση με τις προβλέψεις του Σεπτεμβρίου για 2,8% και 4,5% αντίστοιχα. Ωστόσο προς το παρόν αυτό δεν αναμένεται να προβληματίσει πολύ τους διαμορφωτές πολιτικής αλλού. Σημειώνεται πως στο «risk assessment» της στην ανακοίνωσή της σχετικά με τα επιτόκια των προηγούμενη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ασχολήθηκε με διάφορες απειλές ως προς τις προοπτικές της περιοχής, αρχίζοντας με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η μάχη της Κίνας με την Covid δεν περιλαμβανόταν μεταξύ αυτών των κινδύνων.

(Φωτό: .CASEY HALL VIA REUTERS)

[ΠΗΓΗ: https://www.huffingtonpost.gr/, του Κώστα Μαυραγάνη, 22/12/2022]