Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗ ΧΕΙΜΑΡΡΑ ΚΑΙ Η ΑΟΖ ΜΕ ΑΛΒΑΝΙΑ

Στον ρυθμό της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη, του πρώτου Έλληνα πρωθυπουργού εδώ και μια τριακονταετία, από το 1991, ζουν όλες οι μειονοτικές περιοχές στην Αλβανία. 

Επίσκεψη συναισθηματικά φορτισμένη, αλλά και πολιτικά σημαντική για τη στηριξη του ελληνισμού στην Αλβανία και ενώ είναι γνωστές οι αντιστάσεις του πολιτικού προσωπικού της γείτονος στα ζητήματα της μειονότητας.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται στον απόηχο της χθεσινής επίσκεψης Δένδια και των σταθερών πιέσεων της Αθήνας προς τα Τίρανα για να υπάρξει πρόοδος στο θέμα της οριοθέτησης ΑΟΖ και για παραπομπή της διαφοράς στην Χάγη. 

Αν και σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι τεχνικές επιτροπές δεν έχουν σημειώσει ιδιαίτερη πρόοδο, εντούτοις οι τεχνικές διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών είναι μικρές. Το καλό σενάριο είναι να υπάρξει μια στερεή διαδικαστική βάση, προκειμένου να μην επαναληφθεί κάτι αντίστοιχο με το αρνητικό προηγούμενο του 2010, όταν το αλβανικό συνταγματικό δικαστήριο είχε κρίνει άκυρη τη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Καραμανλή – Μπερίσα του 2009.

Στο καλό πάντα σενάριο, κάποια στιγμή στις αρχές του 2023, ο πρόεδρος της χώρας θα εκδώσει την ισχυρη εξουσιοδοτηση, προκειμένου οι τεχνικές επιτροπές να αναλάβουν το έργο σύνταξης συνυποσχετικού για την παραπομπή στην Χάγη.

Σε αυτή την προσπάθεια βελτίωσης των σχέσεων των δύο χωρών οι «ύμνοι» Ράμα στον Ερντογάν κατά την προ ημερών τελετή υπογραφής συμφωνίας για τα τουρκικά drones, δεν βοηθούν.

Το τάιμινγκ της συμφωνίας με την Τουρκία για πώληση τριών drones Bayraktar στα Τίρανα, έχει προκαλέσει αρνητικές εντυπώσεις και χαρακτηριστικά είναι τα χθεσινά «καρφιά» Δένδια για αναθεωρητικές δυνάμεις που θέλουν να δημιουργήσουν ζώνες επιρροής στα Δ.Βαλκάνια.

Βέβαια οι σχεσεις των Τιρανων και του ίδιου του Εντι Ραμα με την Αγκυρα είναι γνωστές. Η θέση της Αθήνας είναι ότι όταν συγκεκριμένες κινήσεις γίνονται εργαλεία στα χέρια αναθεωρητικών δυνάμεων, όπως η Τουρκία, αυτό δεν είναι συμβατό με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και την ευρωπαϊκή προοπτική.

Η ελληνική πλευρά πάντως εκτιμά ότι τα Τιρανα έχουν κάνει σαφή επιλογή στην ευρωπαϊκή προοπτική και δεν πρόκειται να την θέσουν σε κίνδυνο με τέτοιες κινήσεις, κάτι που έκανε σαφές χθες και ο έλληνας ΥΠΕΞ Ν.Δένδιας, τόσο στις κατ ιδίαν συναντήσεις του, όσο και δημοσίως.

Όσον αφορά στην επίσκεψη Μητσοτάκη, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα φτάσει σήμερα στην Χειμάρρα συνοδευόμενος από τον Πύρρο Δημα. Επίσκεψη που χαρακτηρίζεται ως εμβληματική καθώς είναι η πρωτη Έλληνα πρωθυπουργού σε μια περιοχή, όπου οι χειμαριώτες δίνουν επί πολλές δεκαετίες αγώνα με θυσίες, προκειμένου να διατηρηθεί η ελληνική ταυτότητα.

Το καθεστώς Χοτζα, αλλά και οι μετέπειτα αλβανικές κυβερνήσεις είχαν επιλέξει συνειδητά να μην εντάσσουν την Χειμάρρα στις μειονοτικές περιοχές  με αποτέλεσμα οι Ελληνες να στερούνται τα στοιχειώδη δικαιώματα τους για δεκαετίες.

Το ταξίδι του πρωθυπουργού προβλέπει επίσκεψη στην εκκλησία και στο παλιό ελληνικο σχολείο και μετά υποδοχή στα γραφεία της «Ομόνοιας». Ακολουθούν επισκέψεις στη Λιβαδιά και στη Δερβιτσάνη, όπου σύμφωνα με τις πληροφορίες, τον  πρωθυπουργό θα συνοδεύει ο Εντι Ράμα.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με χθεσινή ανάρτηση του πρώην προέδρου της «Ομόνοιας», Λεωνίδα Παππά, ο πρόεδρος της Αλβανίας, Μπαϊράμ Μπεγκάι, προέβη σε προκλητικές ενέργειες κατά την επίσκεψή του στον μειονοτικό δήμο Φοινίκης. Ο Μπεγκάι, ο οποίος έκανε περιοδεία στην νότια Αλβανία, επρόκειτο να επισκεφτεί το δημαρχείο Φοινίκης, όπου θα τον υποδεχόταν επισήμως ο δήμαρχος Χρήστος Κίτσος.

Όμως η αυτοκινητοπομπή δεν σταμάτησε στο δημοτικό μέγαρο, επειδή ο αλβανός πρόεδρος φέρεται να ενοχλήθηκε από την ελληνική σημαία που είναι αναρτημένη στον προαύλιο χώρο, δίπλα στις σημαίες της Αλβανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο δήμαρχος αρνήθηκε να την κατεβάσει και η επίσκεψη του Μπεγκάι ακυρώθηκε.

[ΠΗΓΗ: https://www.liberal.gr/, 22/12/2022]