ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ: ΆΡΧΙΣΕ ΤΙΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΧΑΛΚΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΠΑΡΑΚΑΜΠΤΟΝΤΑΣ ΤΗ ΡΩΣΙΑ

Το Ουζμπεκιστάν έστειλε για πρώτη φορά φορτίο χαλκού προς την Ευρώπη μέσω μιας νέας σιδηροδρομικής διαδρομής που παρακάμπτει τη Ρωσία, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα η κρατική εταιρεία σιδηροδρόμων του Ουζμπεκιστάν, στο πλαίσιο του σχεδίου της Τασκένδης να διατηρήσει τους εμπορικούς δεσμούς με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η αμαξοστοιχία θα παραδώσει 46 βαγόνια και 91 μονάδες εμπορευματοκιβωτίων με συμπύκνωμα χαλκού από τον μεταλλευτικό και μεταλλουργικό συνδυασμό Almalyk στη Βουλγαρία, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η διαδρομή, γνωστή ως “Μέσος Διάδρομος”, διασχίζει το Τουρκμενιστάν, το Αζερμπαϊτζάν και τη Γεωργία, καθώς και την Κασπία και τη Μαύρη Θάλασσα με τη βοήθεια πλωτών μέσων.

Οι Βρυξέλλες έχουν προωθήσει τον Μέσο Διάδρομο ως εναλλακτική λύση στην παραδοσιακή διαδρομή από βορρά για τις σιδηροδρομικές μεταφορές Ευρώπης-Ασίας, η οποία διασχίζει τη Ρωσία.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ) δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι είναι έτοιμη να επενδύσει δισεκατομμύρια ευρώ στην ανάπτυξη εμπορευματικών διαδρομών μεταξύ Ευρώπης και Ασίας που παρακάμπτουν τη Ρωσία.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, 19/12/2022]