Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την προσφυγή που είχαν καταθέσει τρεις περιβαλλοντικές οργανώσεις.
Το ενδεχόμενο να επισπευστεί κατά ένα χρόνο νωρίτερα το ερευνητικό πρόγραμμα της ExxonMobil στην Κρήτη δεν αποκλείουν αρμόδιες πηγές. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν, ο αμερικανικός ενεργειακός όμιλος ακολουθεί μία διαφορετική επιχειρησιακή τακτική στις έρευνες που υλοποιεί για τον εντοπισμό των κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Την εφάρμοσε και στην περίπτωση του προγράμματος της Κύπρου, στο οικόπεδο 10. Εκτέλεσε τις δισδιάστατες σεισμικές έρευνες και προχώρησε απευθείας στις γεωτρήσεις φέρνοντας στο φως το κοίτασμα «Γλαύκος». Προσπέρασε δηλαδή τις τρισδιάστατες.
Οι ίδιες πηγές δεν αποκλείουν την ίδια μέθοδο να ακολουθήσει και στις δύο θαλάσσιες παραχωρήσεις της Κρήτης. Η κοινοπραξία των ExxonMobil – Helleniq Energy έχει σε πλήρη εξέλιξη τις δισδιάστατες σεισμικές έρευνες με το σκάφος της PGS Sanco Swift. Μάλιστα πηγές αναφέρουν πως έχουν ολοκληρωθεί στις μισές εκτάσεις των blocks “Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης». Η ολοκλήρωση τους αναμένεται περί τα τέλη Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό οι εταιρείες πρόκειται να προχωρήσουν στις τρισδιάστατες στο τέλος του 2023 με αρχές του 2024. Ωστόσο, αν η ExxonMobil που είναι operator, επιλέξει να παρακάμψει τις 3D έρευνες τότε θα έρθει ένα χρόνο νωρίτερα το 2024 αντί του 2025 η πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση.
Πρέπει να σημειωθεί ότι οι σχεδιασμοί των πετρελαϊκών εταιρειών διεκολύνονται, καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την προσφυγή που είχαν καταθέσει τρεις περιβαλλοντικές οργανώσεις κατά της περιβαλλοντικής έγκρισης για το πρόγραμμα εξορύξεων υδρογονανθράκων στην Κρήτη.
Η υπόθεση εκδικάστηκε στις αρχές Νοεμβρίου και σύμφωνα με τη WWF οι λόγοι ακύρωσης που προέβαλαν οι οργανώσεις και εστιάζουν στις εξής πλημμέλειες της στρατηγικής περιβαλλοντικής μελέτης και της υπουργικής απόφασης ήταν οι εξής:
Σοβαρά ελλείμματα στη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, με κυριότερα:
- την απουσία στρατηγικής εκτίμησης για ένα από τα σημαντικότερα σκέλη του προγράμματος που αφορά τη μεταφορά των υδρογονανθράκων (εάν βρεθούν κοιτάσματα),
- την απουσία της κατάλληλης (δέουσας) εκτίμησης επιπτώσεων σε περιοχές και είδη που προστατεύονται από την ευρωπαϊκή οδηγία για τους οικοτόπους 92/43/ΕΟΚ,
- επιστημονικά σφάλματα και παραλείψεις, όπως το ότι παραλείφθηκε αναφορά σε κάποιες περιοχές Natura 2000,
- Στο μεροληπτικό σύστημα παρακολούθησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων (οι ίδιες οι πετρελαϊκές παρακολουθούν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των εργασιών τους), μολονότι οι δραστηριότητες του προγράμματος, όπως είναι οι σεισμικές έρευνες, προκαλούν μεγάλη περιβαλλοντική ζημιά στη θαλάσσια βιοποικιλότητα.
- Στην έγκριση προγράμματος εξόρυξης που καλύπτει τεράστια θαλάσσια περιοχή και εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για το περιβάλλον, χωρίς να έχει προηγουμένως εκπονηθεί και εγκριθεί ο προβλεπόμενος από τη νομοθεσία της ΕΕ θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός.
Εν τω μεταξύ, τέλος του 2023 με αρχές του 2024 θα έχουν η Helleniq Energy και η Energean τα αποτελέσματα των τρισδιάστατων ερευνών των blocks “Ιόνιο» και «Κυπαρισσιακός» και «Block 2”, αντίστοιχα.
Τότε θα αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν στις δοκιμαστικές γεωτρήσεις.
Πάντως, και όπως αναφέρουν πληροφορίες, έχουν ήδη ξεκινήσει οι τρισδιάστατες στο θαλάσσιο οικόπεδο του Κυπαρισσιακού με το σκάφος Ramform Hyperion. Αυτές θα ολοκληρωθούν στο τέλος του Ιανουαρίου. Το ίδιο σκάφος εκτέλεσε και τις εργασίες στις θαλάσσιες παραχωρήσεις «Ιόνιο» και «Block 2».
[ΠΗΓΗ: https://www.news247.gr/, του Θοδωρή Παναγούλη, 22/12/2022]