ΠΟΣΟ ΑΚΡΙΒΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελλάδα είναι η έκτη φθηνότερη χώρα της Ε.Ε. στο πετρέλαιο θέρμανσης, σύμφωνα με το Weekly Oil Bulletin που εκδίδει κάθε εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η σύγκριση της Ε.Ε. περιλαμβάνει 26 χώρες της Ε.Ε. καθώς δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για το πετρέλαιο θέρμανσης στη Σλοβακία. 

Πιο συγκεκριμένα, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στην Ελλάδα είναι 1,414 ευρώ/λίτρο, σημαντικά χαμηλότερη από τον μέσο όρο της Ε.Ε. που ήταν 1,584 ευρώ το λίτρο. Μοναδικές φθηνότερες χώρες από την Ελλάδα είναι το Λουξεμβούργο, η Λιθουανία, το Βέλγιο, η Ιρλανδία και η Μάλτα. 

Αντίθετα, η ακριβότερη χώρα είναι η Δανία, με τιμή 2,301 ευρώ το λίτρο, ενώ ακολουθούν Ολλανδία, Ιταλία, Πορτογαλία και Φινλανδία με τιμές κοντά στο 1,9 ευρώ το λίτρο. Σημειώνεται ότι η κατάταξη από την Κομισιόν γίνεται με βάση τις τιμές που ίσχυαν στα 26 κράτη μέλη στις 14 Νοεμβρίου 2022. 

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να σημειωθεί ότι για την ανταγωνιστική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στην Ελλάδα συντελούν τόσο η επιδότηση στην αντλία από τον κρατικό προϋπολογισμό, που είναι στα επίπεδα των 25 λεπτών (στα 0,20 ευρώ συν ΦΠΑ), όσο και η πολιτική εκπτώσεων που ακολουθούν τόσο η HELLENiQ ENERGY όσο και η Motor Oil Hellas για τη στήριξη της αγοράς, αλλά και των καταναλωτών που πλήττονται από την ενεργειακή κρίση. 

Υπενθυμίζεται ότι η έκπτωση των διυλιστηρίων -από την έναρξη της περιόδου διάθεσης στις 15 Οκτωβρίου και με ισχύ έως 30 Νοεμβρίου 2022, ύστερα από 2 παρατάσεις που έχουν δοθεί- είναι στα 60 ευρώ ανά κυβικό (6 λεπτά το λίτρο προ ΦΠΑ και 7,5 λεπτά με ΦΠΑ) και αφορά όλες τις εταιρείες εμπορίας που προμηθεύονται πετρέλαιο θέρμανσης από τα διυλιστήρια των ΕΛΠΕ και της Motor Oil.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Χάρη Φλουδόπουλου, 18/11/2022]