ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ 2023

Η συνέχιση της ανοδικής πορείας της ελληνικής οικονομίας, κόντρα στο περιβάλλον της οικονομικής επιβράδυνσης, μειώνοντας παράλληλα και τα βαρίδια της πολυετούς οικονομικής κρίσης, είναι το στοίχημα του προϋπολογισμού του 2023 που κατατίθεται σήμερα στην Βουλή.

Οι στόχοι που θέτει είναι “ρεαλιστικά φιλόδοξοι”. Η ανάπτυξη για φέτος θα αναθεωρηθεί από την πρόβλεψη του 5, 3% του προσχεδίου του προϋπολογισμού του προϋπολογισμού σε ένα ποσοστό λίγο κάτω από το 6% που προβλέπει η Commission. Για το 2023, η πρόβλεψη μένει στην περιοχή του 2%.

Ο οδηγός της ανάπτυξης για τον επόμενο χρόνο, θα είναι οι επενδύσεις οι οποίες προβλέπεται ότι θα αυξηθούν κατά 16%. Τούτο δε, σε μια περίοδο που το κόστος χρήματος αυξάνεται,ο πληθωρισμός δεν θα μειωθεί κάτω από το 6% από το 9,8-9,9% που αναμένεται φέτος και εν μέσω ενός κλίματος διεθνούς οικονομικής επιβράδυνσης. Στήριγμα για τις επενδύσεις θα είναι το “κεφάλαιο” των επενδύσεων που έχει δημιουργηθεί από το 2020, αλλά και οι δημόσιες επενδύσεις ύψους 15 δισ. μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ οι οποίες θα αρχίσουν να υλοποιούνται, μέσα στον επόμενο χρόνο. Η συνεισφορά της ιδιωτικής κατανάλωσης και των εξαγωγών,θα είναι επίσης θετική μεν, αλλά περιορισμένη σε σχέση με φέτος, λόγω της μείωσης των εισοδημάτων εντός και εκτός Ελλάδας. Παράλληλα, παρά την κρίση ο προϋπολογισμός θα προβλέπει θετική αύξηση της απασχόλησης, αλλά και μείωση της ανεργίας.

Τα μέτρα στήριξης

Το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού, φέρνει έκτακτα και μόνιμα μέτρα ύψους 3,5 δισ. ευρώ,για την ενίσχυση των εισοδημάτων τόσο κατά την διάρκεια, όσο και μετά το τέλος της ενεργειακής κρίσης ενώ παράλληλα κλείνει και κάποια κεφάλαια επιβαρύνσεων που είναι “κληρονομιά” των μνημονίων.

Η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, η μονιμοποίηση της μείωσης κατά 3% των ασφαλιστικών εισφορών, το “ξεπάγωμα” των αυξήσεων στις συντάξεις μετά από 10 χρόνια και επιμέρους αυξήσεις σε στρατιωτικούς και γιατρούς του ΕΣΥ είναι μερικά από αυτά. Φυσικά και την επόμενη χρονιά, δεν θα λείψουν ειδικά έκτακτα μέτρα για την λείανση των συνεπειών της κρίσης. Το προσχέδιο του προϋπολογισμού, είχε μια πρόβλεψη για 1 δισ. για επιδοτήσεις Το ποσό αυτό θα αυξηθεί με τα επιπλέον έσοδα ύψους 2,4 δισ. από τα υπερκέρδη των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας και την υλοποίηση της ευρωπαϊκής απόφασης για την φορολόγηση στις πετρελαϊκές εταιρείες.

Η δημοσιονομική πρόκληση

Η δεύτερη πρόκληση που βάζει ο προϋπολογισμός, είναι στο δημοσιονομικό τομέα. Στις προβλέψεις του θέλει το 2022 να κλείνει με πρωτογενές έλλειμμα 1,5-1,7,% του ΑΕΠ. με προοπτική να παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στο 1% του ΑΕΠ τον επόμενο χρόνο. Η αλλαγή αυτή συνεπάγεται την αύξηση των φορολογικών εσόδων από χρόνο σε χρόνο κατά 2 δισ. ευρώ και την μείωση των μέτρων στήριξης (κυρίως των έκτακτων μέτρων κατά της Covid-19) κατά περίπου 4 δισ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, θα έχουμε μείωση παραπάνω από 2% του ΑΕΠ στο δημοσιονομικό έλλειμμα από το 4,1% του ΑΕΠ που αναμένεται να κλείσει φέτος, στο 2% το 2023, με μείωση ακόμη και στο ποσό που καταβάλλει το δημόσιο για τους τόκους του χρέους κατά περίπου 300 εκ ευρώ. Αυτό, παρά τις πιέσεις που δέχονται οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων λόγω της συγκυρίας.

Παράλληλα με όλα τα άλλα μεγέθη την σταθερά πτωτική πορεία που έχει αποκτήσει από το 2019, θα συνεχίσει και το χρέος και μάλιστα με ταχύτερους του αναμενομένου ρυθμούς. Λόγω της υψηλότερης ανάπτυξης και του πληθωρισμού, το χρέος για φέτος θα είναι χαμηλότερο από το 169% που προέβλεπε το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Το 2023, για τους ίδιους λόγους θα δούμε το χρέος να υποχωρεί κάτω από το 160% του ΑΕΠ.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Τάσου Δασόπουλου, 21/11/2022]