ΚΟΜΙΣΙΟΝ: ΘΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗ ΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ ΑΕΡΙΟΥ ΤΟ 2023

Προειδοποίηση από την πρόεδρο της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. – Η ΕΕ θα δυσκολευτεί να αναπληρώσει τα αποθέματα αερίου της το επόμενο καλοκαίρι, προειδοποίησε την Τετάρτη η επικεφαλής της Κομισιόν, ανακοινώνοντας μέτρα για την ενίσχυση των προμηθειών ανανεώσιμης ενέργειας, μα αποφεύγοντας να υποστηρίξει ένα πλαφόν στις τιμές, που έχει προκαλέσει διχασμό ανά την ήπειρο.

Απευθυνόμενη στο Ευρωκοινοβούλιο, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε σχέδια για επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων σχετικά με τα projects ανανεώσιμης ενέργειας. Όπως είπε, η ΕΕ θα έχει προσθέσει 50 gigawatts ανανεώσιμης ενέργειας φέτος και θα μπορούσε να βάλει περισσότερα το 2023.

Όπως είπε, η ΕΕ έχει ήδη αυξήσει τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και έχει μειώσει την κατανάλωση αερίου για να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση, η οποία σχετίζεται με την απώλεια προμηθειών από τη Ρωσία από την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο και μετά. Ωστόσο προειδοποίησε πως η Ένωση εξακολουθεί να κινδυνεύει να υπάρξει υστέρηση 30 δισ. κυβικών μέτρων- περίπου το 1/4 της συνολικής χωρητικότητας αερίου της ΕΕ- σε σχέση με το αέριο που χρειάζεται το επόμενο καλοκαίρι για να αναπληρωθούν τα αποθέματα για τον επόμενο χειμώνα.

Η φον ντερ Λάιεν επίσης υπογράμμισε τις αποφάσεις για να επιτραπεί περισσότερη κρατική βοήθεια σε εταιρείες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω της ενεργειακής κρίσεις, καθώς και το RΕpowerEU, για να βοηθηθεί η χρηματοδότηση της απεξάρτησης της ΕΕ από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Ωστόσο δεν αναφέρθηκε στην πρόταση για πλαφόν στις τιμές αερίου που υποστηρίζει η πλειονότητα των χωρών της ΕΕ, μα στην οποία αντιτίθεται η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ένωσης, καθώς και η Ολλανδία και η ίδια η Κομισιόν.

«Η πίεση των χωρών που το θέλουν είναι μεγάλη και θα το θέσουμε» δήλωσε ο Τσέχος υπουργός Οικονομικών, Σμπίνεκ Στανιούρα, στην Πράγα την Τετάρτη. «Πιο πολύ εναντίον της είναι η Γερμανία…πολλοί στην Ευρώπη διαπραγματεύονται υπομονετικά μαζί τους και προσπαθούν να τους αλλάξουν τη γνώμη».

Η Κομισιόν έχει ως τώρα προτείνει έναν «μηχανισμό διόρθωσης» για την αγορά, με έναν διπλωμάτη της ΕΕ να λέει στο Reuters πως θα περιόριζε μόνο τις εξάρσεις τιμών αντί να τις αποτρέπει.

Οι τιμές του αερίου έφτασαν στο επίπεδο ρεκόρ των 240 ευρώ τη μεγαβατώρα (Mwh) τον περασμένο Αύγουστο, συγκριτικά με τα 15-20 ευρώ/ MWh πριν την πανδημία Covid-19. Οι τιμές έχουν πέσει έκτοτε, καθώς ο ασυνήθιστα ήπιος καιρός μειώνει τη ζήτηση, βοηθώντας την Ευρώπη να φτάσει τα νυν επίπεδα αποθεμάτων της γύρω στο 95%.

(Φωτό: WACHIRAWIT JENLOHAKIT VIA GETTY IMAGES)

[ΠΗΓΗ: https://www.huffingtonpost.gr/, με πληροφορίες από Reuters, 10/11/2022]