ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ: ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΜΑΘΗΜΑ ΣΕ ΚΡΥΕΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ

Μαύρη τρύπα στις χρηματοδοτήσεις – Εκρηκτικό κοκτέιλ από την άνοδο των τιμών και την έλλειψη πόρων – Εκκληση προς το κράτος, ζητώντας να αυξηθούν αμέσως τα ποσά των έκτακτων ενισχύσεων ώστε να καταλαγιάσει ο φόβος – Το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης

Σε απόλυτο εκτροχιασμό οδηγούνται τα ταμεία των σχολικών επιτροπών λόγω των υπέρογκων ποσών που καλούνται να καταβάλουν, εν μέσω ενεργειακής κρίσης, για την αποπληρωμή λογαριασμών ρεύματος και θέρμανσης. Η περσινή σχολική χρονιά, με τα ανοιχτά παράθυρα λόγω Covid, φαίνεται πως εκτόξευσε τις ανάγκες για θέρμανση στα ύψη, αναγκάζοντας τις σχολικές επιτροπές να διαθέσουν το σύνολο της ετήσιας κρατικής επιχορήγησης – που υπό κανονικές συνθήκες προορίζεται για την κάλυψη όλων των αναγκών των μονάδων – αποκλειστικά για την εξόφληση λογαριασμών. Και, ενώ οι έκτακτες ενισχύσεις της πολιτείας δεν φτάνουν για να καλύψουν τα αυξημένα έξοδα, τα άλλοτε νοικοκυρεμένα ταμεία των σχολικών επιτροπών αποκτούν μέρα με τη μέρα ολοένα και μεγαλύτερες «μαύρες τρύπες».

Από την πλευρά τους, οι πρόεδροι των σχολικών επιτροπών διακανονίζουν οφειλές, ώστε να περισσεύει… κάτι και για τις λοιπές ανάγκες, οι οποίες όμως αναμένεται φέτος να μείνουν ακάλυπτες. Την ίδια ώρα, σοκ προκαλεί η πληροφορία ότι υπάλληλοι της ΔΕΗ έφτασαν προ 10 ημερών έξω από νηπιαγωγείο της Αττικής με εντολή να κόψουν το ρεύμα για απλήρωτο λογαριασμό.

«Δεν θα αφήσουμε τα παιδιά μας να κρυώσουν», είναι η απάντηση που δίνεται από κάθε σχολική επιτροπή ανά την επικράτεια, με τους προέδρους τους να δεσμεύονται ότι θα πράξουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να κρατηθούν τα σχολεία ζεστά. Ταυτόχρονα, κοινή είναι και η έκκληση που απευθύνουν προς το κράτος, ζητώντας να αυξηθούν άμεσα τα ποσά των έκτακτων ενισχύσεων, ώστε να καταλαγιάσει ο φόβος για μάθημα τον φετινό χειμώνα σε κρύες σχολικές αίθουσες.

Σε δεινή θέση

Ενδεικτική της δεινής θέσης στην οποία βρίσκονται οι σχολικές επιτροπές είναι η περίπτωση της Θεσσαλονίκης. Οπως εξηγεί στα «ΝΕΑ» η αντιδήμαρχος Παιδείας Ιωάννα Κοσμοπούλου που διαχειρίζεται τα οικονομικά δύο σχολικών επιτροπών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για τις συνολικά 218 σχολικές μονάδες του Δήμου Θεσσαλονίκης, η περσινή ετήσια κρατική επιχορήγηση ήταν συνολικά 2,7 εκατ. ευρώ και περιελάμβανε τα 2,4 εκατ. ευρώ της ετήσιας κρατικής επιχορήγησης, συν μια έκτακτη ενίσχυση για θέρμανση ύψους 300.000 ευρώ που δόθηκε τον Μάρτιο.

Οι ετήσιες δαπάνες, όμως, για ρεύμα και θέρμανση ξεπέρασαν το ποσό της ετήσιας επιχορήγησης κατά 450.000 ευρώ, αφού το κόστος για θέρμανση στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ανήλθε σε 1,25 εκατ. ευρώ, της Δευτεροβάθμιας σε 1,1 εκατ. ευρώ και για ρεύμα στα 800.000 ευρώ, δαπάνη που συνολικά αγγίζει τα 3,15 εκατ. ευρώ.

«Αν αθροίσετε τα ποσά που σας είπα, θα δείτε ότι υπερβαίνουν την κρατική επιχορήγηση. Η Πρωτοβάθμια για τη θέρμανση εξόφλησε τα 600.000 ευρώ από τα 1,25 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα τα έχει σε διακανονισμό. Το ίδιο και η Δευτεροβάθμια, που εξόφλησε τα 350.000 ευρώ. Επιδιώκουμε τους διακανονισμούς για να περισσεύει και κάτι για τις υπόλοιπες ανάγκες. Αλλά και ο διακανονισμός πρέπει κάποτε να πληρωθεί. Εν τω μεταξύ, έρχονται και νέοι λογαριασμοί. Τώρα αναμένουμε να εκταμιευθεί άλλη μια έκτακτη επιχορήγηση 300.000 ευρώ, ποσό που πρακτικά αντιστοιχεί στους λογαριασμούς θέρμανσης των σχολικών μονάδων μόνο για έναν μήνα», αναφέρει η Ιωάννα Κοσμοπούλου συμπληρώνοντας: «Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη, ζητάμε επιπλέον επιχορήγηση από το κράτος. Γιατί, αν φτάσουμε στο απροχώρητο, δεν ξέρω πώς μπορεί να αντιδράσουν και οι πάροχοι. Εμείς σε καμία περίπτωση δεν θα αφήσουμε τα παιδιά μας να κρυώσουν αλλά θα τους στερήσουμε ενδεχομένως κάτι άλλο που τους είναι απαραίτητο».

[ΠΗΓΗ: https://www.in.gr/, της Μαρίας Μουρελάτου, 7/10/2022]