ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ: ΟΥΔΕΙΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήλθε στην Πράγα και δεν βρήκε ευήκοα ώτα στις αιτιάσεις του, ούτε στο πάνελ για την ασφάλεια, που συμμετείχε, ούτε και στις διμερείς επαφές, που είχε καθ όλη την διάρκεια της χθεσινής ημέρας, σύμφωνα με πληροφορίες από την ελληνική πλευρά.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το κλίμα, που εισέπραξε από τους συνομιλητές του ήταν η σύσταση να σταματήσει τη συγκεκριμένη τακτική και να ακολουθήσει το δρόμο του διαλόγου επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου. Ήταν σε γνώση της ελληνικής αποστολής πως είχε ζητήσει να πάρει το λόγο κατά τη διάρκεια του δείπνου. Κατά την παρέμβασή του εμφανίστηκε αρνητικός ως προς τους χειρισμούς της ΕΕ έναντι της Τουρκίας και ως μη είθισται σε τέτοιες περιπτώσεις επετέθη κατά της Ελλάδος.

Από την ελληνική κυβέρνηση επισημαίνεται πως ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν υπήρχε περίπτωση να μείνει άφωνος και να αφήσει αναπάντητα τα όσα είπε ο Τούρκος πρόεδρος. Κατά την εκτίμηση της ελληνικής πλευράς η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη φαίνεται πως αιφνιδίασε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που έχει συνηθίσει σε μονολόγους, κάτι, που σύμφωνα με τα ίδια πρόσωπα, αποτυπώθηκε και στο αλλοπρόσαλλο της συνέντευξης τύπου, που παρεχώρησε αργότερα στην οποία σε άλλα σημεία απειλούσε πως “θα έλθουμε νύχτα” και σε άλλα έλεγε πως δεν αμφισβητεί την κυριαρχία των ελληνικών νησιών και ότι η Ελλάδα είναι εκείνη που δεν προσέρχεται στον διάλογο.

Τα ίδια πρόσωπα προϊδεάζουν πως ο πρωθυπουργός θα δώσει απαντήσεις στη δήλωσή του προσερχόμενος στην άτυπη Σύνοδο των 27 Ευρωπαίων ηγετών στην Πράγα, αλλά και μετέπειτα στη συνέντευξη τύπου.

Από την ελληνική κυβέρνηση επισημαίνεται, δε, πως οι θέσεις της Ελλάδος είναι γνωστές και πως ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει την ελληνική κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, από ΑΜΠΕ, 7/10/2022]