Η ΑΡΧΟΝΤΙΚΗ ΙΕΡΙΣΣΟΣ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΕ ΤΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ!

Την Κυριακή 30η Οκτωβρίου τ.έ, που στις Εκκλησίες μας αναγινώσκεται η Ευαγγελική περικοπή του πλουσίου και του Λαζάρου (Λουκ. ιστ΄ 19-31), η λεγομένη Ε΄ Λουκά, η αρχοντική Ιερισσός πανηγύρισε λαμπρά τα Ελευθέριά της και τίμησε με κατάνυξη και ιεροπρέπεια τους πρωταγωνιστές – ήρωές της που πρωτοστάτησαν για να αναπνέει ο τόπος ελεύθερο αέρα μέχρι σήμερα.

Η υπερηφάνεια του Ιερισσιώτικου Λαού, η εξαίρετη από πλευράς καιρικών συνθηκών ημέρα και το γεγονός αυτό καθ’ εαυτό που σφραγίζει μέχρι σήμερα την ιστορική πορεία της περιοχής της Ακάνθου, ωδήγησαν τους πάντες στον μεγαλόπρεπο Ναό της Παναγίας, μαζί με τους Άρχοντές τους, τη μαθητιώσα νεολαία και τον Ιερό Κλήρο, για να τονισθή έτι λαμπρότερον το σημαντικό αυτό γεγονός.

Της Ακολουθίας του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ, πλαισιούμενος από τους Εφημερίους της Ιερισσού Αιδ. Πρωτ. π. Βασίλειο Ανυφαντή, Προϊστάμενο του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου και π. Μακάριο Ζωνάρα τον και εκλεκτό και λαμπρό εφημέριο του Καθεδρικού Ναού του Γενεσίου της Θεοτόκου και τους Διακόνους του π. Νικόλαο Τσεπίση και π. Νικόδημο Κωτινούδη.

Επικεφαλής του Λαού ο Βουλευτής κ. Απόστολος Πάνας, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Ιωάννης Γιώργος, ο Δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Στυλιανός Βαλιάνος, ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου κ. Βασίλειος Καλαντζής, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Αλέξιος Αντωνίου και Νικόλαος Αυγερινός, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Αριστείδης Τζίτζος και Γεώργιος Λαμπράκης, οι Λιμενάρχες Ιερισσού κ. Ευθύμιος Πέτρου και Ουρανουπόλεως κ. Χρήστος Παναγιωτίδης, ο Προϊστάμενος Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ιερισσού κ. Διαμαντής Ταραζάς, εκπρόσωποι της ΕΛ.ΑΣ. και φυσικά οι διδάσκαλοι και οι καθηγητές του 1ου και 2ου Δημοτικού Σχολείου και των Γυμνασίου και Λυκείου Ιερισσού με τους μαθητές – μαθήτριές τους φέροντες περήφανα την Ελληνική Σημαία.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εξεφώνησε η Τοπική Σύμβουλος κα Ειρήνη Μάρκου , η οποία στη μεστή της ομιλία παρουσίασε το ιστορικό πλαίσιο του 1912, μέσα στο οποίο συνετελέσθη η Απελευθέρωση της Μακεδονίας μας και του Τόπου από τον Τουρκικό ζυγό, επί αειμνήστου Μητροπολίτου Ιερισσού κυρού Σωκράτους Σταυρίδη (1866-1944). Δεν παρέλειψε να τονίση τον σημαντικό ρόλο του Ιερισσιώτη Ήρωα καπετάν Γεωργίου Γιαγλή ή Γιαγκλή, που περί το τέλος της ζωής του μετέβη στο Άγιον Όρος και εκάρη Μοναχός με το όνομα Γαβριήλ, του υπαρχηγού του Χριστόδουλου Τσόχα, καθώς και του Πέτρου Πάππα.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ετελέσθη ευχαριστήριος και ικετήριος Δοξολογία και κατόπιν στο Μνημείο Ηρώων, όπου δεσπόζει η προτομή του καπετάν Γιαγλή, εψάλη Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των Απελευθερωτών του τόπου. Ακολούθησε κατάθεσις στεφάνων και η όλη τελετή έκλεισε με τοπικούς παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια από τους κατοίκους της Ιερισσού και τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Κλεισθένη», που με παραδοσιακές φορεσιές σκόρπισε ρίγη συγκινήσεως, μιλώντας στα εσώψυχα των παρευρεθέντων, προβάλλοντας την λεβεντιά και τη μεγαλωσύνη των Ιερισσιωτών!  

Τέλος ο Σεβασμιώτατος με τη συνοδεία του, πρό της αναχωρήσεώς του από την Πόλη, επεσκέφθη τον μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, ο οποίος αγιογραφείται κατά θαυμάσιο τρόπο, σύμφωνα με τη Βυζαντινή παράδοση, από τον αγιογραφικό οίκο Εμμανουήλ Βλάχου και επιθεώρησε την πορεία της ιστορήσεως. Πράγματι διεπιστώθη το εξαίρετο και περικαλλές της αγιογραφίας του Ιερού Ναού που στολίζει την Ιερισσό και προβάλλει έτι περισσότερο το αρχιτεκτονικό τόλμημα του Αιδ. Πρωτ. π. Εμμανουήλ Λούπου, ο οποίος τυγχάνει συνταξιούχος εφημέριος του Ναού και κτήτοράς του. Εξαίρετο είναι το ξυλόγλυπτο προσκυνητάριο της Παναγίας της Τριχερούσης, κόσμημα που απέκτησε εσχάτως ο Ιερός Ναός, με θαυμάσια αγιογραφημένη την Παναγία που φυλάσσεται στην Μονή Χιλανδαρίου του Αγίου Όρους. Αξίζουν συγχαρητήρια στον Εφημέριο του Ιερού Ναού, στους Ιερισσιώτες και στον φιλάγιο Ιερισσιώτη κ. Αργύριο Τριανταφύλλου που ευαισθητοποίησε το κοινό αίσθημα για να επιτευχθή ένα τόσο λαμπρό αποτέλεσμα!

[ΠΗΓΗ: https://ergoxalkidikis.gr/, 30/10/2022]