ΔΡΟΜΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ ΓΙΑ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ – Τ. ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΑ: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΙΚΕΣ ΕΞΑΡΣΕΙΣ ΤΗΣ ΆΓΚΥΡΑΣ

Η Πράγα αποτελεί για την ελληνική διπλωματία τον επόμενο σταθμό του μαραθωνίου ενημέρωσης εταίρων και συμμάχων για τις αναθεωρητικές εξάρσεις της Τουρκίας, η οποία συνεχίζει να δυναμιτίζει το κλίμα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, παρά τα απανωτά ραπίσματα από Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Ο πρωθυπουργός, έχοντας σπεύσει τις προηγούμενες ημέρες να υπενθυμίσει (στον απόηχο της ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών) τις κόκκινες γραμμές της Αθήνας απέναντι στα νέο-οθωμανικά όνειρα της Άγκυρας, φτάνει τις επόμενες ώρες στην τσεχική πρωτεύουσα, προκειμένου να δώσει το “παρών” στις εργασίες της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας. Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα βρεθούν στον ίδιο χώρο για πρώτη φορά μετά τα νέα κύματα των προκλήσεων του εξ’ ανατολών γείτονα, ωστόσο μέχρι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία ένδειξη όσον αφορά σε ένα ενδεχόμενο τετ α τετ κορυφής των δύο ηγετών. Κυβερνητικά στελέχη υπενθυμίζουν πως η ελληνική πλευρά έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι εάν ο Τούρκος πρόεδρος επιδιώξει κάποια συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, αυτό θα αξιολογηθεί και η ανταπόκριση θα είναι θετική.

“Μία τέτοια κίνηση από την πλευρά της Άγκυρας δεν έχει υπάρξει. Αντιθέτως, συνεχίζονται καθημερινά οι προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες και είναι σαφές στη διεθνή κοινότητα ποιος είναι αυτός που προκαλεί, απειλεί και προβαίνει σε επιθετικές κινήσεις”, είναι το μήνυμα που εκπέμπεται, στο…παρά πέντε της αυλαίας των εργασιών της Συνόδου. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ενημερώσει τους ομολόγους του για τη λόγω και έργω αποχαλίνωση της ηγεσίας του εξ’ ανατολών γείτονα στην αυριανή άτυπη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, φέρνοντας στην πρώτη γραμμή της παρέμβασής του την κλιμάκωση της ακραίας ρητορικής της Τουρκίας, την πρόσφατη συμφωνία της Άγκυρας με την κυβέρνηση της Τρίπολης, αλλά και το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Και αυτό που θα επισημάνει στους 26 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι τους κινδύνους που απορρέουν από την τουρκική συμπεριφορά για την ασφάλεια και τη σταθερότητα σε μία κρίσιμη περιοχή του παγκόσμιου χάρτη και, μάλιστα, μέσα σε αυτήν την γεωπολιτική συγκυρία. “Το Διεθνές Δίκαιο, οι συμφωνίες που έχει υπογράψει η χώρα μας και η αποτρεπτική ικανότητα που έχουμε, αποτελούν επαρκείς εγγυήσεις για την αποτελεσματική αντιμετώπιση κάθε πρόκλησης. Η χώρα δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψει να αμφισβητηθεί η διεθνής νομιμότητα και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Πάντοτε, και στο διπλωματικό επίπεδο, καταβάλλουμε όλες εκείνες τις προσπάθειες, έτσι ώστε η οποιαδήποτε αποτρεπτική διάσταση να περιοριστεί εκεί, αλλά έχουμε αποδείξει και στο παρελθόν ότι και στο πεδίο, όταν έχουμε προκληθεί, έχουμε απαντήσει αποτελεσματικά”, ανέφερε (Mega) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. “Οφείλουμε να είμαστε σε εγρήγορση. Δε μπορούμε να είμαστε ούτε πολιτικά, ούτε ιστορικά αφελείς. Δε μπορούμε να προσπερνάμε ελαφρά τη καρδία αυτή την παρατεταμένη προκλητικότητα από την πλευρά της Τουρκίας. Από την άλλη πλευρά, παραμένουμε ψύχραιμοι, δεν έχουμε λόγους ούτε να πανικοβαλλόμαστε, ούτε να τρομοκρατούμαστε, ακριβώς γιατί έχουμε επαρκή πολιτική ισχύ και επαρκέστατη αποτρεπτική ικανότητα, έτσι ώστε αποτελεσματικά να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόκληση”, συμπλήρωσε ο κ. Οικονόμου.  

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Δημήτρη Γκάτσιου, 6/10/2022]