ΛΕΥΚΟΣ ΚΑΠΝΟΣ” ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Ακολουθώντας τα…χνάρια της συμφωνίας που είχε επιτευχθεί τον Ιούλιο του 2020 για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων που είχε στις οικονομίες των 27 κρατών-μελών η πανδημική κρίση, οι Βρυξέλλες στάθηκαν, μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, στο ύψος των κρίσιμων περιστάσεων αυτήν τη φορά για την ενέργεια.

Μετά από τις μαραθώνιες διαβουλεύσεις και εσωτερικές συζητήσεις μεταξύ των ηγετών, που κράτησαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες στη βελγική πρωτεύουσα, τελικά προέκυψε…λευκός καπνός από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με τους “27” να γεφυρώνουν τις μεγάλες διαφορές τους και να εκπέμπουν ισχυρό μήνυμα στήριξης εκατομμυρίων καταναλωτών και επιχειρήσεων, δίνοντας πολιτική εντολή για την οριστικοποίηση των λεπτομερειών στους υπουργούς Ενέργειας.

“Οι διαφορές γεφυρώθηκαν. Υπήρξε κατανόηση ότι η Ευρώπη χρειάζεται μία παρέμβαση, όπως το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Παρέμβαση που κάποιοι δε συζητούσαν καν πριν από λίγο καιρό.  Δόθηκε έτσι ένα μήνυμα για την αποφασιστικότητα της Ευρώπης να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση και να προστατεύσει πολίτες και επιχειρήσεις.

Με το μήνυμα αυτό δόθηκε η πολιτική εντολή, ώστε οι λεπτομέρειες να οριστικοποιηθούν σε επίπεδο υπουργών Ενέργειας”, ανέφεραν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές, με τη λήξη των πολύωρων διαπραγματεύσεων.

Από την πρώτη στιγμή τη άφιξής του στην πρωτεύουσα του Βελγίου, προκειμένου να δώσει το “παρών” στη Σύνοδο Κορυφής, ο πρωθυπουργός είχε αναδείξει την ανάγκη μίας συμφωνίας για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, με την ελληνική πρωτεύουσα να επισημαίνει, σε όλους τους τόνους, ότι δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο.

Το…ράλι των τιμών και οι…Συμπληγάδες που όρθωνε και ορθώνει το κύμα των σφοδρών ανατιμήσεων σε εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις ανά την Ευρώπη ήταν σαφές ότι αναζητούσαν καίριες απαντήσεις και παρεμβάσεις, με τον κ. Μητσοτάκη, στην τοποθέτησή του εντός του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, να τονίζει ότι η διαρροή και μόνο του σχεδίου για  παρέμβαση στην τιμή του φυσικού αερίου στο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο ενέργειας ήταν μήνυμα προς την αγορά που είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν οι τιμές.

“Πρέπει να δούμε τη μεγάλη εικόνα. Πρέπει να στείλουμε το μήνυμα ότι η Ευρώπη ανακτά τον έλεγχο. Δεν  έχουμε την πολυτέλεια να διστάζουμε άλλο. Οι αγορές βλέπουν την αποφασιστικότητά μας. Αν δεν στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα και την εντολή στην Επιτροπή να προχωρήσει στη δέσμη προτάσεων, οι αγορές θα αντιδράσουν.

Δε μπορούμε να γυρίσουμε πίσω. Δε μπορούμε να αποτύχουμε”, ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του πρωθυπουργού, εντός της Συνόδου Κορυφής των “27”.

Οι αντιδράσεις της Ευρώπης

Με τη λήξη της πρώτης ημέρας των εργασιών και με την εμφάνιση…λευκού καπνού στον ουρανό των Βρυξελλών, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, έκανε λόγο για έναν “πολύ καλό και σταθερό” οδικό χάρτη.

“Οι ηγέτες μάς τη στρατηγική καθοδήγηση που επιθυμούσαμε”, σημείωσε, ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ανέφερε πως, μέσα από τις διαβουλεύσεις, δημιουργήθηκε μία σειρά μέτρων, επί των οποίων θα χρειαστούν περαιτέρω διεργασίες.

“Οι ηγέτες πέτυχαν το διπλό τους στόχο, Να διατηρήσουν την ευρωπαϊκή ενότητα και να μειώσουν τις τιμές του φυσικού αερίου”, τόνισε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν, μετά το τέλος του…μπρα ντε φερ των ηγετών, τη σκληρή στάση που κράτησε μέχρι ένα σημείο η Γερμανία, αλλά και τη διάθεση που υπήρξε, από ένα σημείο και μετά, να αρθούν τα εμπόδια και η Ευρώπη να αρθεί στο ύψος των κρίσιμων περιστάσεων.

Μπροστά στο γεγονός πως η ενέργεια μετατρέπεται σε όπλο από πλευράς Ρωσίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παραμείνει ενωμένη για να προστατεύσει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της και να λάβει απαραίτητα μέτρα επειγόντως, αναφέρουν τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Μεταξύ άλλων, οι ηγέτες, σε πολιτικό επίπεδο, συμφώνησαν για:

  • -Εθελοντική κοινή προμήθεια φυσικού αερίου, εκτός από τη δεσμευτική συγκέντρωση ζήτησης για ποσότητα που ισοδυναμεί με το 15% των αναγκών πλήρωσης των αποθηκευτικών υποδομών, σύμφωνα με τις εθνικές ανάγκες, και επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων με αξιόπιστους εταίρους για την αναζήτηση αμοιβαία επωφελών εταιρικών σχέσεων με την εκμετάλλευση του βάρους της συλλογικής αγοράς της Ένωσης και με πλήρη χρήση της Ενεργειακής Πλατφόρμας της Ε.Ε., η οποία είναι ανοιχτή επίσης για τα Δυτικά Βαλκάνια και τους τρεις συνδεδεμένους Ανατολικούς Εταίρους.
  • -Νέο συμπληρωματικό σημείο αναφοράς έως τις αρχές του 2023 που αντικατοπτρίζει με μεγαλύτερη ακρίβεια τις συνθήκες στην αγορά φυσικού αερίου.
  • -Προσωρινό δυναμικό διάδρομο τιμών για τις συναλλαγές φυσικού αερίου για τον άμεσο περιορισμό των “επεισοδίων” υπερβολικών τιμών του φυσικού αερίου, λαμβάνοντας υπόψη τις διασφαλίσεις που ορίζονται στο άρθρο 23 παρ. 2 του Σχεδίου Κανονισμού του Συμβουλίου που προτάθηκε τη 18η Οκτωβρίου 2022.
  • -Προσωρινό πλαίσιο σε επίπεδο Ε.Ε. για τον περιορισμό της τιμής του φυσικού αερίου στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, με ανάλυση κόστους και οφέλους, χωρίς τροποποίηση της αξιολογικής κατάταξη, αποτρέποντας παράλληλα την αύξηση της κατανάλωσης φυσικού αερίου, αντιμετωπίζοντας τις επιπτώσεις χρηματοδότησης και διανομής και τις επιπτώσεις του στις ροές πέρα από τα σύνορα της Ε.Ε.
  • -Βελτιώσεις στη λειτουργία των αγορών ενέργειας για την αύξηση της διαφάνειας της αγοράς, την άμβλυνση της κρίσης ρευστότητας και την εξάλειψη των παραγόντων που ενισχύουν τη μεταβλητότητα των τιμών του φυσικού αερίου, διασφαλίζοντας παράλληλα τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.
  • -Επιτάχυνση της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των δικτύων.
  • -Μέτρα ενεργειακής αλληλεγγύης σε περίπτωση διακοπής του εφοδιασμού με φυσικό αέριο σε εθνικό, περιφερειακό ή ενωσιακό επίπεδο, ελλείψει διμερών συμφωνιών αλληλεγγύης.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Δημήτρη Γκάτσιου, 21/10/2022]