ΓΡ. ΤΑΣΙΟΣ – ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: ΈΝΑ ΚΑΛΟ 2022, ΕΝΑ ΔΥΣΚΟΛΟ 2023

Με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη τουριστική σεζόν αλλά και στο δύσκολο χειμώνα που αναμένεται να περάσουν τα 12μηνης λειτουργίας ξενοδοχεία και τα περίπου 1.500  στον ορεινό όγκο, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής Γρηγόρης Τάσιος μιλώντας στο GRTimes.gr μεταφέρει τον προβληματισμό του αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό ένα παράθυρο αισιοδοξίας.

Η Εθνική Στρατηγική για τον τουρισμό 2030, με έμφαση στα σχέδια δράσης για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας παρουσιάστηκε χθες σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, με πρωτοβουλία του ΣΕΤΕ.

Η Θεσσαλονίκη με 79 δράσεις επί του συνόλου των 191, η Χαλκιδική με 58 δράσεις και η Πιερία με τον Όλυμπο με 54 δράσεις, βρέθηκαν στο επίκεντρο της παρουσίασης και της νέας στρατηγικής που έχει εκπονήσει μια μελέτη 4.000 σελίδων το ΙΝΣΕΤΕ Intelligence, το οποίο στα οκτώ χρόνια παρουσίας του για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει ολοκληρώσει 15 εξειδικευμένες μελέτες και έχει εκπαιδεύσει τουλάχιστον 9.500 επαγγελματίες εργαζομένους στον τουρισμό καθώς και ανέργους.

«Η φετινή σεζόν τόσο για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας όσο και για τη Χαλκιδική ήταν πολύ καλή και ουσιαστικά πιάσαμε τα νούμερα του 2019 σε τζίρους, σχεδόν σε αφίξεις, ενώ κάποιες κατηγορίες ξενοδοχείων, κυρίως 5 αστέρων, πήγαν καλύτερα και από το 2019» δήλωσε στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της ΠΟΞ και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής Γρηγόρης Τάσιος, στο πλαίσιο της χθεσινής παρουσίασης του ΣΕΤΕ.

Επισήμανε πως πρόκειται για μια μεταβατική χρονιά για τον ξενοδοχειακό κλάδο, κυρίως λόγω του ενεργειακού κόστους, «φαίνεται με χαρτί και μολύβι, ότι δεν θα έχουμε λειτουργικό κέρδος» δήλωσε χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι ήταν πολύ σημαντικό το ότι υπήρξε ψήφος εμπιστοσύνης από τους τουρίστες, όχι μόνο του οδικού τουρισμού, που παραδοσιακά ολοκληρώνεται σε 100 μέρες σεζόν, αλλά και με αγορές όπως η Αγγλία και η Γερμανία, οι οποίες ιδιαίτερα στα άκρα της σεζόν, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, κινήθηκαν ανοδικά και στη Χαλκιδική.

Παράθυρο αισιοδοξίας από Μεγάλη Βρετανία

Οι προκρατήσεις για την επόμενη τουριστική σεζόν, από κάποιες αγορές, έχουν ήδη ξεκινήσει. Μια από αυτές είναι και η βρετανική, η οποία όπως επισημαίνει ο κ. Τάσιος θέλει να ‘κατοχυρώσει’ τον προορισμό, ούτως ώστε εξασφαλίσει καλύτερες τιμές.

«Έχουμε ήδη ένα κομμάτι προκρατήσεων για το 2023, στην Χαλκιδική, λιγότερο στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με TUI, Jet2, British Airways κτλ.» δήλωσε στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της ΕΞΧ κ. Τάσιος ο οποίος αναφέρθηκε και στην επερχόμενη διεθνή τουριστική έκθεση του Λονδίνου, την World Travel Market, 7-9 Νοεμβρίου, μια από τις μεγαλύτερες τουριστικές εκθέσεις, όπου η Χαλκιδική θα δώσει το ‘παρών’.

«Φαίνεται ότι η αγγλική αγορά ανακάμπτει για τα καλά για τον προορισμό και μπορούμε να φτάσουμε σε επίπεδα 2016, 2017» επισήμανε ο κ. Τάσιος προσθέτοντας πως για το καλοκαίρι του 2022 έως και τέλη Σεπτεμβρίου, οι αφίξεις Βρετανών τουριστών προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης ξεπεράσανε τις 70.000. Από αυτές, τα ¾ των τουριστών αφορούσαν την περιοχή της Χαλκιδικής, καθώς επρόκειτο κυρίως για πακέτα διακοπών «ήλιος + θάλασσα».

Αύξηση τιμών στα συμβόλαια αλλά με δυσκολίες

Η ενεργειακή κρίση και οι αυξήσεις στα αγαθά επηρεάζουν όχι μόνο τους πολίτες αλλά και τους μεγάλους tour operators οι οποίοι διαπραγματεύονται τα συμβόλαια με ξενοδοχειακές μονάδες για την επόμενη χρονιά.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΞΧ, υπήρξε, κατά μέσο όρο, μια αύξηση τιμών στη σύναψη συμβολαίων, μεταξύ ξενοδόχων και tour operators, κατά 10%, ουσιαστικά όμως πρόκειται για μια τιμοαριθμική προσαρμογή, η οποία δεν είναι πραγματικά η ουσία της αύξησης της τιμής όπως αναφέρθηκε. «Εκεί έχουμε σημαντικές δυσκολίες με τους μεγάλους tour operators και υπάρχουν περιπτώσεις που δεν έχουν υπογράψει, όπως για παράδειγμα, η πολωνική αγορά, αναμένοντας το επόμενο διάστημα» υπογράμμισε ο ίδιος.

Αναμένοντας πρωτοβουλίες από την Κυβέρνηση

Δυο βασικά στοιχεία θα θέσει ο ξενοδοχειακός κλάδος στη σημερινή τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια:

  1.  την επιδότηση πετρελαίου θέρμανσης εξειδικευμένα για 1.500 επιχειρήσεις του ορεινού όγκου και
  2.  τη ρύθμιση της βραχυχρόνιας μίσθωσης θεωρώντας ότι έως το τέλος του επόμενου μήνα θα υπάρξει κάποια θετική πρωτοβουλία, καθώς και επιμέρους ζητήματα όπως για παράδειγμα η επιστροφή του ΦΠΑ από την πτώχευση της Thomas Cook, μια υπόθεση του 2019, η οποία σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας θα πρέπει να επιστραφεί στις επιχειρήσεις, δίνοντας μια μεγάλη ανάσα στους ξενοδόχους.

«Περιμένουμε να δούμε τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης για το επιχειρείν, τι θα γίνει, πώς θα αντέξουν τα αστικού τύπου ξενοδοχεία, και κυρίως της επαρχίας, πώς θα αντέξει ο ορεινός όγκος;» διερωτάται με προβληματισμό ο πρόεδρος της ΠΟΞ και της ΕΞΧ Γρηγόρης Τάσιος.

Τέλη Οκτωβρίου ολοκληρώνεται η σεζόν στη Χαλκιδική

Με μειωμένους ρυθμούς συνεχίζεται η σεζόν στη Χαλκιδική, όπου τα ¾ των ξενοδοχείων της έχουν κλείσει για φέτος, ήδη από τις 15 Οκτωβρίου. Την παρούσα φάση παραμένουν ανοιχτά περί τα 20 ξενοδοχεία, κυρίως 5άστερα και 4άστερα που λειτουργούν με τουρίστες από Γερμανία και Αγγλία, ενώ το κλείσιμο της σεζόν αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά τις 25 Οκτωβρίου.

Το δύσκολο 2023

Κι αν η φετινή σεζόν για τη Χαλκιδική θα ‘κλείσει’ με τα ίδια νούμερα που κατέγραψε το 2019, το 2023, τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα, προβλέπεται δύσκολο και αρκετά προβληματικό.

Αυτό επισήμανε ο κ. Τάσιος μιλώντας στο GRTimes.gr στο πλαίσιο της χθεσινής παρουσίασης του ΣΕΤΕ στη Θεσσαλονίκη για τα Σχέδια Δράσης για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εξηγώντας πως περιοχές και χώρες της Ευρώπης δεν έχουν γνωρίσει ακόμη τι σημαίνει ενεργειακή κρίση. Περιοχές όπως στην Κεντρική Ευρώπη, η Γαλλία, η Σκανδιναβία, χώρες της Ανατολικής Ευρώπης – Ρουμανία, Πολωνία κτλ.- που γειτνιάζουν με την εμπόλεμη ζώνη, δεν σκέφτονται πού θα κάνουν διακοπές, φοβούνται να κάνουν κρατήσεις, φοβούνται να κάνουν ταξίδι, ανέφερε ο κ. Τάσιος αναφερόμενος στο καλοκαίρι του 2023.

«Θα μπορούμε να έχουμε ένα πιο χρήσιμο συμπέρασμα, το Μάρτιο του 2023, στην διεθνή τουριστική έκθεση του Βερολίνου ΙΤΒ, όπου θα έχουμε ένα πιο ασφαλές συμπέρασμα για το καλοκαίρι» πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΠΟΞ και της ΕΞΧ.

[ΠΗΓΗ: https://www.grtimes.gr/, Συνέντευξη: Ντέπυ Χιωτοπούλου, 21/10/2022]