ΤΙ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ – ΚΟΒΑΤΣΕΦΣΚΙ: ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΔΕΗ ΚΑΙ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΛΙΓΝΙΤΗ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΑΘΗΝΑΣ – ΣΚΟΠΙΩΝ

Προμήθεια λιγνίτη και άνθρακα από τα ορυχεία της Ελλάδας το επόμενο διάστημα αλλά και δυνατότητα ελληνικών επενδύσεων με την κατασκευή σταθμού φυσικού αερίου για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έως και 200 μεγαβάτ περιλάμβανε το μενού της συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον ομόλογό του από την Βόρεια Μακεδονία Ντιμιτάρ Κοβάτσεφσκι το μεσημέρι της Τρίτης στην Αθήνα. 

Στο επίκεντρο των δύο πρωθυπουργών και των αντιπροσωπειών τους βρέθηκαν η ενεργειακή κρίση και η ενεργειακή συνεργασία ενόψει του δύσκολου χειμώνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα εξέφρασε την επιθυμία να κατασκευαστεί από ελληνική εταιρία εργοστάσιο φυσικού αερίου στα Σκόπια που θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια και θερμότητα έως 200 μεγαβάτ . Ενδιαφέρον για την κατασκευή του έχει ήδη εκδηλώσει μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές εταιρίες, η «Μυτιληναίος».

Πρόκειται για μια μεγάλη και στρατηγική επένδυση στη γειτονική χώρα και αν το ενδιαφέρον τελεσφορήσει θα σηματοδοτήσει τη δραστηριοποίηση του ομίλου «Μυτιληναίος» σε μια ακόμη χώρα των Βαλκανίων μετά την Αλβανία (υπεγράφη συμφωνία για την κατασκευή υποσταθμών Υψηλής Τάσης 400 kV).

Το έργο που «χτυπά» η ΔΕΗ 

Η Αθήνα επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της για ακόμη ένα στρατηγικό έργο στον ενεργειακό τομέα της Βόρειας Μακεδονίας. Πρόκειται για την κατασκευή του αντλιοστασίου υδροηλεκτρικού σταθμού «Cebren», στην Crna Reka. Για το έργο αυτό έχει καταθέσει προσφορά η ελληνική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας ΔΕΗ (σε σύμπραξη με την Archirodon). Η ΔΕΗ βρίσκεται στον κατάλογο των εννέα κοινοπραξιών-εταιρειών που πέρασαν στη β’ φάση του διαγωνισμού για τον υδροηλεκτρικό σταθμό του Cebren και όπως τονίστηκε στη συνάντηση αν η εταιρεία περάσει τα φίλτρα αξιολόγησης από τους θεσμούς θα υπάρξει προσφορά για την κατασκευή του έργου μέχρι το τέλος του χρόνου.

Πρώτες ύλες για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργεας από την Αθήνα θέλουν τα Σκόπια

Σε ότι αφορά την προμήθεια λιγνίτη και άνθρακα από τα ορυχεία της Ελλάδας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στις ενεργειακές εγκαταστάσεις της Βόρειας Μακεδονίας, η Αθήνα δεσμεύτηκε ότι αυτή θα συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα και της άνοιξης του 2023. 

Η συνάντηση των δύο πλευρών πραγματοποιήθηκε σε θερμό κλίμα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός συνεχάρη τον ομόλογό του για την πρόσφατη σύγκληση της 1ης Διακυβερνητικής Διάσκεψης μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας και της Ε.Ε. Επιβεβαίωσε την υποστήριξη της Ελλάδας στην ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας, με βάση τα κριτήρια που έχουν τεθεί, το σεβασμό των σχέσεων καλής γειτονίας και την πλήρη, συνεπή και καλή τη πίστει εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, ως μέρος της Διαδικασίας Διεύρυνσης.  Από την πλευρά του ο Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι ζήτησε από την ελληνική πλευρά να συνεχιστούν οι επιτυχημένες ελληνικές επενδύσεις στη Βόρεια Μακεδονία, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας. Και επανέλαβε το ενδιαφέρον της πλευράς της Βόρεια Μακεδονίας να συμμετάσχει στο project για τον τερματικό σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη. Ο τερματικός σταθμός υλοποιείται από κοινοπραξία που συμμετέχει ο Όμιλος του Δημήτρη και του Χρήστου Κοπελούζου.

Στη διευρυμένη συνάντηση που ακολούθησε συμμετείχαν, από ελληνικής πλευράς, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης, ο πολιτικός διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Ρούσσος Κούνδουρος, η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, πρέσβης ‘Αννα-Μαρία Μπούρα, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Κωνσταντίνος Ξιφαράς, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γεώργιος Στάσσης και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα ενέργειας Νίκος Τσάφος. 

Εκ μέρους της Βόρειας Μακεδονίας, συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Kreshnik Bekteshi, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Βόρειας Μακεδονίας Branko Azeski, o γενικός διευθυντής της Ad Power Plants (ESM) Vasko Kovacevski, ο διευθυντής της AD MEPSO Orhan Murtezani, ο Σύμβουλος για θέματα ενέργειας Viktor Andonov, η πρέσβης της Βόρειας Μακεδονίας στην Ελλάδα Lidija Boskovska και ο σύμβουλος στην πρεσβεία της Βόρειας Μακεδονίας στην Ελλάδα Samir Ganija.

 

[ΠΗΓΗ: https://www.ethnos.gr/, του Τίμου Φακαλή, 14/9/2022]