Ο ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΚΑΙ Η… ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ FED

Η… τρέλα με τις τιμές της ενέργειας συνεχίζεται και το ηλεκτρικό ρεύμα πλησιάζει στα 700 ευρώ ανά μεγαβατώρα! Η Ευρώπη παρακολουθεί τις εξελίξεις και ήδη έχουν ακουστεί οι πρώτες φωνές για ριζική αντιμετώπιση των μηχανισμών καθορισμού των τιμών στις αγορές, πριν είναι πολύ αργά για το οικονομικό και κοινωνικό οικοδόμημα της.

Η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο και ακόμη δεν έχει μπει ο χειμώνας. Η θερινή ραστώνη τελείωσε και η προσγείωση όλων στη νέα σκληρή πραγματικότητα θα είναι αναπόφευκτη. Και επειδή “των φρονίμων τα παιδιά, πριν πεινάσουν μαγειρεύουν”, ο Σεπτέμβρης πρέπει να είναι μήνας άμεσων αποφάσεων πριν είναι πολύ αργά. Η αποδέσμευση των τιμών του φυσικού αερίου από τον καθορισμό της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας, είναι ένα μέτρο που εκ των πραγμάτων, θα συνιστά μια αναγκαιότητα, έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα. Ταυτόχρονα, η Γερμανία σχεδιάζει την κρατικοποίηση της Gazprom Germany και η γαλλική TotalEnergies θα πουλήσει το μερίδιο της στη ρωσική Terneftegaz.

Επιπλέον, η αναζωπύρωση των ανοδικών τάσεων στις τιμές του πετρελαίου είναι ένα επιπλέον στοιχείο προβληματισμού για τους επενδυτές. Μέσα σε όλα αυτά, υπάρχει το καλό νέο ότι η Γερμανία έχει αυξήσει στο 81% τα αποθέματα της σε φυσικό αέριο και εκφράζεται η αισιοδοξία ότι μπορεί να ανταπεξέλθει με τις μικρότερες δυνατές απώλειες, μέσα στον προσεχή χειμώνα. Ωστόσο, ρυθμιστές των εξελίξεων θα είναι ο Πούτιν και ο… καιρός!

Το μόνο σίγουρο είναι ότι βρισκόμαστε μπροστά σ΄ έναν ενεργειακό εφιάλτη, ο οποίος απειλεί να τινάξει στον αέρα κυρίως την Ευρωπαϊκή οικονομία, αν οι ηγεσίες των χωρών δεν καθίσουν στο τραπέζι, ώστε να αποφασίσουν δραστικά μέτρα. Όλοι κάτι θα χάσουν, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι με κοινή δράση, θα ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες.

Η FED… τρομοκρατεί

Τα μηνύματα που έρχονται από την αμερικανική οικονομία αποτελούν τον ρυθμιστή της πορείας των αγορών, καθώς την Παρασκευή σημειώθηκε μία από τις μεγαλύτερες ημερήσιες “βουτιές” των τελευταίων μηνών.

Ο επικεφαλής της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, προκάλεσε μεγάλη αναταραχή στη συνεδρίαση της Παρασκευής, κάνοντας λόγο για επιθετική πολιτική στο μέτωπο των επιτοκίων, μέχρι να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός. Η αποστροφή αυτή, ήταν αρκετή προκειμένου οι αγορές να συνειδητοποιήσουν ότι η αντιπληθωριστική προσπάθεια θα είναι επίπονη και θα διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο επικεφαλής της FED, προειδοποίησε ότι η καταπολέμηση του πληθωρισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες “θα ταλαιπωρήσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις” αλλά αν δεν γίνει αυτό, η ζημιά για την οικονομία θα είναι ακόμη μεγαλύτερη. Μάλιστα, η φράση του περί χρησιμοποίησης “όλων των δυναμικών εργαλείων” για την αύξηση των επιτοκίων, ήταν αρκετή για να οδηγήσει τη Wall Street σε κάθετη πτώση. Ο Dow Jones έχασε 1.008,98 μονάδες ή ποσοστό 3,03%, ενώ οι απώλειες για NASDAQ και S&P 500, διαμορφώθηκαν σε 3,94% και 3,37% αντίστοιχα. Οι απώλειες αυτές αναμένεται να αποτυπωθούν σήμερα και στους χρηματιστηριακούς δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, ενώ πρέπει να σημειώσουμε ότι ο Σεπτέμβριος, ανέκαθεν, ήταν ένας… περίεργος μήνας.

[ΠΗΓΗ: https://www.moneypress.gr/, του Λουκά Γεωργιάδη, 29/8/2022]