ΕΕ: ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΣΕ ΟΥΚΡΑΝΙΑ-ΜΟΛΔΑΒΙΑ – ΚΑΘΙΣΤΑΝΤΑΙ ΧΩΡΕΣ ΥΠΟΨΗΦΙΕΣ ΠΡΟΣ ΕΝΤΑΞΗ

Στη χορήγηση καθεστώτος χώρας υποψήφιας προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ουκρανία και στη Μολδαβία συμφώνησαν οι 27 ηγέτες των χωρών – μελών του μπλοκ, όπως ανακοίνωσε επισήμως με μήνυμά του στο Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Πιο ειδικά, ο κ. Μισέλ, από τις Βρυξέλλες όπου λαμβάνει χώρα η Σύνοδος Κορυφής, έγραψε:

“Συμφωνία. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μόλις αποφάσισε τη χορήγηση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας σε Ουκρανία και Μολδαβία. Μία ιστορική στιγμή. Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί ένα κομβικό βήμα στην πορεία σας προς την ΕΕ. Συγχαρτητήρια Βολόντιμιρ Ζελένσκι και Μάια Σαντού και λαοί της Ουκρανίας και της Μολδαβίας. Το μέλλον μας είναι μαζί”.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δημοσίευσε το ίδιο μήνυμα και στην ουκρανική γλώσσα.

Λίγο αργότερα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολόντιμιρ Ζελένσκι απάντησε με δικό του μήνυμα στο ίδιο μέσα, σημειώνοντας:

“Επιδοκιμάζω ειλικρινά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να αποδώσει στην Ουκρανία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας. Είναι μια μοναδική και ιστορική στιγμή για τις σχέσεις Ουκρανίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είμαι ευγνώμων προς τους Σαρλ Μισέλ και Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, καθώς και στους ηγέτες των χωρών-μελών της ΕΕ για την υποστήριξη. Το μέλλον της Ουκρανίας είναι εντός της ΕΕ”.

Όπως σημειώνει ο ιστότοπος Politico, η απόφαση αποτελεί μια τεράστια ηθική ώθηση για την Ουκρανία, η οποία εδώ και τέσσερις μήνες βρίσκεται σε πόλεμο μετά την εισβολή της Ρωσίας του Βλάντιμιρ Πούτιν.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναγνωρίζουν ότι πριν τον πόλεμο θα ήταν σχεδόν απίθανο η διαδικασία χορήγησης καθεστώτος χώρας προς ένταξη στην Ένωση να είχε προχωρήσει με τέτοια ταχύτητα.

Σε ό,τι αφορά τη Γεωργία, ο κ. Μισέλ ανέφερε ότι “το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να αναγνωρίσει την ευρωπαϊκή προοπτική της Γεωργίας και είναι έτοιμο να χορηγήσει το καθεστώς υποψήφιας χώρας μόλις ληφθούν υπόψη οι εκκρεμείς προτεραιότητες.

Συγχαρητήρια στον γεωργιανό λαό. Μια ιστορική στιγμή στις σχέσεις ΕΕ-Γεωργίας: Το μέλλον της Γεωργίας βρίσκεται εντός της ΕΕ”.

Φον Ντερ Λάιεν: Ιστορική απόφαση

Για “ιστορική απόφαση” κάνει λόγο η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά τη συμφωνία των “27” ηγετών της ΕΕ να χορηγήσουν καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας σε Ουκρανία και Μολδαβία και να υποστηρίξουν την ευρωπαϊκή προοπτική της Γεωργίας.

“Σήμερα είναι μια καλή μέρα για την Ευρώπη.

Συγχαρητήρια στον Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την Πρόεδρο Μάια Σαντού και τον πρωθυπουργό Ιρακλί Γκαριμπασβίλι. Οι χώρες σας είναι μέρος της ευρωπαϊκής μας οικογένειας. Και η σημερινή ιστορική απόφαση των ηγετών το επιβεβαιώνει” αναφέρει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με ανάρτησή της στο τουίτερ.

 

“Πολύ ευχαριστημένη με την υποστήριξη των γνωμοδοτήσεών μας από τους ηγέτες. Ουκρανία, Μολδαβία, Γεωργία, όλοι έχουν δουλειά να κάνουν πριν περάσουν στο επόμενο στάδιο της διαδικασίας. Ξέρω ότι θα κινηθούν γρήγορα. Γνωρίζουν πόσο κρίσιμο είναι αυτό για τις δημοκρατίες τους, τις οικονομίες τους και τους πολίτες τους. Αυτή η απόφαση μας δυναμώνει όλους” προσθέτει.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν, σημειώνει ότι η απόφαση “ενισχύει την Ουκρανία, τη Μολδαβία και τη Γεωργία, απέναντι στον ρωσικό ιμπεριαλισμό. Και ενισχύει την Ε.Ε. Γιατί δείχνει για άλλη μια φορά στον κόσμο ότι είμαστε ενωμένοι και δυνατοί απέναντι στις εξωτερικές απειλές”.

Μακρόν: Πρόκειται για πολιτική επιλογή

Καλωσορίζοντας εκείνο που αποκάλεσε “ιστορική απόφαση” για χορήγηση του καθεστώτος προς ένταξη χωρών σε Ουκρανία και Μολδαβία, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε ότι “όλα αυτά τα χρωστούμε στον ουκρανικό λαό”, ενώ πρόσθεσε ότι η ενταξιακή διαδικασία θα είναι “απαιτητική” .

Αναγνώρισε μάλιστα ότι η απόφαση συνδέεται με το ευρύτερο πλαίσιο του πολέμου που έχει εξαπολύσει η Ρωσία κατά της Ουκρανίας. “Ήταν πολιτική επιλογή, το αναγνωρίζω απόλυτα”.

Πρόεδρος Μολδαβίας: Έχουμε δύσκολο δρόμο μπροστά μας

Η πρόεδρος της Μολδαβίας Μάια Σάντου χαιρέτισε απόψε την “ιστορική” απόφαση των “27” της Ευρωπαϊκής Ένωσης να χορηγήσουν στη χώρα της καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ, υπογραμμίζοντας ότι “έχουμε έναν δύσκολο δρόμο μπροστά μας, που απαιτεί πολλή δουλειά και προσπάθεια”.

Σε ανάρτησή της στο Facebook, η πρόεδρος Σάντου ανέφερε ότι ένταξη της Μολδαβίας της στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα φέρει ευημερία, περισσότερες ευκαιρίες και ασφάλεια στη μικρή χώρα που βρίσκεται ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρουμανία.

Γεωργία: Θα εργαστούμε με αποφασιστικότητα για να λάβουμε κι εμείς καθεστώς χώρας προς ένταξη

Η πρόεδρος της Γεωργίας Σαλόμε Ζουραμπισβίλι διαβεβαίωσε απόψε ότι η χώρα της είναι αποφασισμένη να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να αποκτήσει καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο επί του παρόντος δεν χορήγησαν οι “27” της ΕΕ, ζητώντας περισσότερες μεταρρυθμίσεις.

“Είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε με αποφασιστικότητα τους επόμενους μήνες για να αποκτήσουμε το καθεστώς υποψήφιας χώρας (προς ένταξη στην ΕΕ)”, ανέφερε η πρόεδρος Ζουραμπισβίλι σε μήνυμά της στο Twitter, αφότου οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναγνώρισαν την “προοπτική” της Γεωργίας να ενταχθεί μελλοντικά στους κόλπους της Ένωσης.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, 23/6/2022]